Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚούρεμα 65-70% σε 75.000 δάνεια αξίας 2 δις

Κούρεμα 65-70% σε 75.000 δάνεια αξίας 2 δις

Σε κουρέματα της τάξεως 65%-70% έχουν προχωρήσει οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων για τις οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν διαχειριστεί τον τελευταίο χρόνο για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει τα δάνεια αυτά από τις τράπεζες. Αυτό ανέφερε ο Τάσος Πανούσης, πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και διευθύνων σύμβουλος της Dovalue Greece, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

“Οι διαγραφές αυτές έχουν εφαρμοστεί σε σε 75.000 δάνεια αξίας 2 δις ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα βιώσιμων και μακροπρόθεσμων λύσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η πλειοψηφία των οποίων τηρεί τις ρυθμίσεις αυτές μετά τους διακανονισμούς που έχουν γίνει”, υπογράμμισε.

Ειδικότερα, σημείωσε πως, ηδη έχουν ολοκληρωθεί τιτλοποιήσεις δανείων ύψους 13 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος προγραμματίζονται άλλα 23 δισ. ευρώ. Η πολιτεία συμβάλλει ουσιαστικά με το πρόγραμμα Ηρακλής Ι – που ολοκληρώνεται με την εξάντληση των διαθέσιμων εγγυήσεων και με το επικείμενο πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ. Η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων που περιλαμβάνονται σε αυτά τα χαρτοφυλάκια αποτελεί την καλύτερη εξασφάλιση ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων, άρα η αποτελεσματική λειτουργία των εταιριών διαχείρισης ισοδυναμεί με προστασία των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων.

Τέλος ο κ. Πανούσης επεσήμανε πως, στο ίδιο πλαίσιο συζητείται η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, με τη συνήθη ονομασία bad bank. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο και όσο περισσότερα εργαλεία έχουμε, τόσο το καλύτερο. Οι εταιρίες διαχείρισης δεν έχουν κάποιο όφελος από την επιλογή του ενός ή του άλλου μηχανισμού ή από την παράλληλη λειτουργία τους. Και στην περίπτωση των τιτλοποιήσεων και στην περίπτωση της μεταβίβασης προβληματικών χαρτοφυλακίων σε ειδικό φορέα, η διαχείριση τελικά θα γίνει από τους οργανισμούς που έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία. Επομένως, ο δικός μας σκοπός και στόχος είναι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για λογαριασμό των εντολέων μας με τις αναγκαίες κοινωνικές προδιαγραφές – ανεξάρτητα από το σχήμα ή τα σχήματα που θα επιλεγούν», είπε ο Τάσος Πανούσης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ