Τα κρούσματα του κορωνοϊού μπορεί να έχουν αρχίσει να μειώνονται, λόγω του μαζικού εμβολιασμού και της αύξησης της θερμοκρασίας, ωστόσο η πανδημία του SARS-CoV-2 δεν θα υποχωρήσει εύκολα. Μάλιστα όπως εκτιμούν οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ τον προσεχή χειμώνα θα “ξαναχτυπήσει” και το τέταρτο κύμα θα αρχίσουμε να το βλέπουμε ήδη από το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, Ali Mokdad είναι πιθανή την έλευση του τέταρτου κύματος, παρά την ταχεία αύξηση των εμβολιασμών στις ΗΠΑ.
Για το καλοκαίρι προβλέπεται συνεχή πτώση των αριθμών φορέων και θανόντων, όμως ο επιστήμονας θεωρεί πως οι μολύνσεις θα αυξηθούν ξανά το φθινόπωρο και πιθανόν ακόμα περισσότερο το χειμώνα.
Ο δε αριθμός των θανάτων θα διαμορφωθεί από το επίπεδο των εμβολιασμών μέχρι τότε αλλά και την «εισβολή» των μεταλλαγμένων στελεχών στην κοινότητα. Με στόχο να αποφευχθεί ένα νέο πανδημικό κύμα, σύμφωνα με τον κ. Mokdad, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80% -85% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους.
Σε άρθρο με τίτλο «Τι προβλέπουν οι ειδικοί για την πανδημία τον προσεχές φθινόπωρο και χειμώνα» αναφέρεται η γνώμη των ειδικών για το σχετικό θέμα. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Οι εμβολιασμένοι
Σχετικά με όσους εμβολιάστηκαν πρώτους, ο Δρ. Mokdad υποστηρίζει πως θα χρειαστούν πιθανώς μια αναμνηστική δόση πριν από το χειμώνα, ενώ διαφωνεί με τη νέα σύσταση του CDC αναφορικά με τη κατάργηση της προστατευτικής μάσκας διαβλέποντας ότι θα επιφέρει αύξηση των περιστατικών COVID-19 ήδη από τον επερχόμενο Αύγουστο.
Την άποψη για ένα πιθανό νέο πανδημικό κύμα συμμερίζεται ο καθηγητής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες (UCLA), Peter Katonah. Ο καθηγητής συμφώνησε με τον συνάδελφό του ότι η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση από τους μη εμβολιασμένους είναι απαραίτητες για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Ωστόσο ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να προσθέσουμε όσους έχουν ήδη μολυνθεί με COVID-19 στα εμβολιασμένα άτομα για να φτάσουμε το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σε 70% -80% που απαιτείται για την ανοσία αγέλης.
Επίσης η καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Preeti Malani εκτιμά ότι δεν είναι γνωστή η διάρκεια της φυσικής ανοσίας. Η πανδημία θα εξακολουθήσει και καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιαστούν θα διατηρείται το ποσοστό ανοσίας στα επίπεδα του 70%. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια, παραμένει άγνωστο πόσο διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια.
Τι θα συμβεί με τις μεταλλάξεις;
Μπορεί το Βρετανικό στέλεχος (B.117) να κυριαρχεί στις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στους θανάτους όπως σε άλλες χώρες, κατά τον κ. Mokdad. Ωστόσο εάν τα στελέχη της Νότιας Αφρικής ή της Βραζιλίας κυριαρχήσουν, με δεδομένο ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι αυτών, μπορούν να μολύνουν ξανά άτομα που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν με άλλα στελέχη. Σε αυτή την περίπτωση, τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα υποστήριξε από την πλευρά του ο κ.Katonah.
Ωστόσο, ο κλινικός Καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck, University of Southern California, David Hardy, πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικά είναι τα τρέχοντα εμβόλια έναντι των στελεχών της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας, έχοντας ενστάσεις για την εποχικότητα του SARS-CoV-2. Όμως , ο κ. Hardy θεωρεί ελπιδοφόρα την εμπειρία μας με την ανοσία που επάγεται από τα εμβόλια έναντι της γρίπης.