Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Κορωνοϊός – εμβόλιο: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εφήβους 15-17 ετών

Κορωνοϊός – εμβόλιο: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εφήβους 15-17 ετών

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους εφήβους 15-17 ετών, που θα κάνουν το εμβόλιο της Pfizer, το μόνο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω του emvolio.gov.gr, και με τους κωδικούς taxisnet οποιουδήποτε από τους γονείς ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί, αλλά και μέσω των ΚΕΠ ή των φαρμακείων όπως και των ενηλίκων.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας αφορά τα παιδιά που είναι γεννημένα έως και 31/12/2005, τα οποία θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας ότι ο κίνδυνος νόσησης για του εφήβους 15-17 ετών είναι μικρός αλλά υπαρκτός, ενώ υπενθύμισε ότι και σε αυτές τις ηλικίες υπάρχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, κύριο χαρακτηριστικό είναι η διασπορά του κορωνοϊού στο περιβάλλονόπου μπορεί να υπάρχουν ευάλωτοι ή ανεμβολίαστοι πολίτες.

Με απλά λόγια τα παιδιά εμβολιάζονται γιατί παραμένει ανεμβολίαστο ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού  άνω των 50 ετών και των ευπαθών ομάδων, που κινδυνεύουν περισσότερο να διασωληνωθούν και να πεθάνουν.

Αποτελεσματικό  το εμβόλιο και για τη μετάλλαξη Δέλτα

Παράλληλα η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα έχει στρέψει το ενδιαφέρον στις μικρότερες ηλικίες, απ’ όπου και αναμένεται να εξαρτηθούν τα επόμενα πανδημικά κύματα που αναμένεται να πλήξουν κυρίως τους ανεμβολίαστους. Το εμβόλιο είναι 100% αποτελεσματικό στους εφήβους, ενώ παρέχει προστασία κατά 96% έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Οι επιστήμονες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνουν ότι «ο εμβολιασμός των εφήβων αποτελεί ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής και μάλιστα στους νέους που ταλαιπωρήθηκαν κατά την πανδημία».

Η κυρία Θεοδωρίδου, μάλιστα, τόνισε ότι βάσει αμερικανικής μελέτης, η συχνότητα εισαγωγής παιδιών 12-17 ετών σε νοσοκομεία λόγω COVID είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη.

Μόνο 4,5 εκατομμύρια πολίτες οι πλήρως εμβολιασμένοι

Οι ειδικοί δεν είναι ικανοποιημένοι με το ποσοστό των εμβολιασμένων και εκτιμούν ότι δεν θα πετύχουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας σε ποσοστό 85% με συνέπεια να έχουμε σημαντικές απώλειες στους άνω των 50 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο, όπως  δήλωσε χθες  ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε οι πλήρως εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών έφτασαν το 70%. Συγκεκριμένα, στους πολίτες άνω των 60 ετών, το 71,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, το 75,5% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει κοντά στο 80% αν υπολογίσουμε τα ραντεβού.

Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 37% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 41%.

Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 24% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 29%.

Σήμερα αναμένεται να φτάσουμε τα 9,5 εκατ. εμβολιασμών στη χώρα από την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία». Αγγίζουν πλέον τα 5,5 εκατ. όσοι έχουν εμβολιαστεί με τη α’ δόση του εμβολίου και τα 4,5 εκατ. όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως.