Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΚορονοϊός: Για νέες παραλλαγές με νέες μεταλλάξεις προειδοποιούν οι ειδικοί

Κορονοϊός: Για νέες παραλλαγές με νέες μεταλλάξεις προειδοποιούν οι ειδικοί

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στη  κλιμάκωση των κρουσμάτων του κορονοϊού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα , ξηγώντας ότι αυτή οφείλεται στο ότι «είμαστε σε περίοδο μεγάλης κινητικότητας του πληθυσμού». Γεγονός που πρέπει να κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς όλους όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μια και όπως είπε «έχουμε νέες παραλλαγές με νέες μεταλλάξεις».

Μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα που παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση, με 21 νεκρούς από κορονοϊό σε μια εβδομάδα ο κ. Παρασκευής δήλωσε ότι οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και οι χρόνιοι ασθενείς, πρέπει να παραμένουν προσεκτικοί και να τηρούν τα προστατευτικά μέτρα.

«Ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας», γεγονός που απαιτεί αυξημένη επιφυλακή από τις ευπαθείς ομάδες. Συνιστάται να αποφεύγουν τις περιστάσεις με πολύ κόσμο και, αν εμφανίσουν συμπτώματα, να πραγματοποιούν άμεσα διαγνωστικό έλεγχο και να ζητούν ιατρική συμβουλή. Για τον γενικό πληθυσμό, όπως είπε, προτείνεται η χρήση μάσκας σε επαφές με ευπαθείς ομάδες, αν εμφανιστούν συμπτώματα.

Αναφορικά με τις νέες παραλλαγές του ιού, ο καθηγητής εξήγησε ότι οι μεταλλάξεις στην εξωτερική πρωτεΐνη δίνουν πλεονέκτημα στον ιό να μεταδίδεται ακόμα και σε άτομα με ανοσία. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «ο ιός γίνεται λιγότερο επικίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα προφύλαξης για τις ευπαθείς ομάδες.

Από Σεπτέμβριο τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, τα επικαιροποιημένα αναμένονται το φθινόπωρο του 2024 και ειδικότερα «τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο». Ο καθηγητής ανέφερε ωστόσο, ότι όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θα πρέπει να εμβολιαστούν και τώρα.

«Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια είναι ισχυρή έναντι της σοβαρής νόσου», ενώ η προστασία έναντι της μόλυνσης εξαρτάται από τις παραλλαγές που κυκλοφορούν.

Παράλληλα, εστίασε στο ότι η έξαρση του κορονοϊού αποδίδεται εν μέρει στην αυξημένη κινητικότητα πληθυσμού λόγω του τουρισμού. Ωστόσο, όπως είπε, στην μεταπανδημική περίοδο δεν μπορεί να υπάρξουν μέτρα γενικά για την κοινότητα.

Ο κ. Παρασκευής σχολιάζοντας τον μεγάλο αριθμό των θανάτων από κορονοϊό τόνισε ότι αφορά κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή με χρόνια νοσήματα. «Ο κίνδυνος δεν έχει μηδενιστεί για τις ευπαθείς ομάδες», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αναζήτησης ιατρικής συμβουλής.

Σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα, ο καθηγητής προειδοποίησε ότι τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στη ζέστη κατά τις μεσημεριανές ώρες. Συνέστησε καλή ενυδάτωση, ελαφριά γεύματα, παραμονή σε καλά κλιματιζόμενους χώρους και αποφυγή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. «Αν νιώσουν αδιαθεσία, πρέπει να συμβουλευτούν άμεσα τον γιατρό τους», σημείωσε. Και όπως είπε, «ο κίνδυνος δεν έχει μηδενιστεί».

Επιπλέον, ο καθηγητής επισήμανε ότι τα άτομα πρέπει να είναι προσεκτικά και να κυκλοφορούν με καπέλο και προστασία από τον ήλιο, αποφεύγοντας να κυκλοφορούν μόνα τους ώστε να μπορούν να λάβουν βοήθεια αν χρειαστεί.

Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν κάποιον περιλαμβάνουν δυσφορία, δυσκολία στην αναπνοή και γενική αδιαθεσία, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ