don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Κοπελούζος-Βαρδινογιάννης, οι δεύτερες σκέψεις για τον χειμώνα, τα ανακλαστικά της Φρανκφούρτης και ο σούπερ Μάριο, ο Biden και οι “πετρελαιάδες”, ζωηρό ενδιαφέρον για ΤΕΝΕΡΓ, Ο Θεόδωρος Τρύφων και τα… του Καίσαρος στον Γιάννο

*Πιστή η DeA στο Follow the Money, για αυτό και θα ξεκινήσω, από τα ουσιαστικά για τα συμφέροντα μας. “Φυσικό Αέριο: Συμφωνία μεταξύ ΕΕ- Αιγύπτου και Ισραήλ- ο ρόλος της Ελλάδας, όπως ανέλυε ο Γιώργος Αλεξάκης. Κρατώ τα projects για FSRUs που είναι υπό κατασκευή ή σχεδιασμό στην χώρα μας. Από Αλεξανδρούπολη μέχρι Αγίους Θεοδώρους και Βόλο.

*Κοπελούζος-Βαρδινογιάννης παίκτης με ειδικό “βάρος” και σε Μόσχα και Ουάσιγκτον και όχι μόνο. Όμως ενδιαφέρουσες πληροφορίες προέκυψαν και στο περιθώριο της εκδήλωσης της Mediterranean Gas, που προωθεί το έργο για FSRU (ΑΡΓΩ ) στον Βόλο. Ομιλητής ο απερχόμενος γ.γ του ΟΠΕΚ Mohammad Sanusi Barkindo. Παρών και ο Jay Song- εκ μέρους της ExxonMobil. Απαντήσεις για την στάση της Αμερικανικής εταιρείας όσον αφορά στη συμμετοχή της (ή μη ) στην κοινοπραξία για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη δεν δόθηκαν. Ωστόσο, προέκυψε-εμμέσως- η επιβεβαίωση της ωριμότητας του αγωγού EastMed από την DNV. Ο ανεξάρτητος πάροχος διασφάλισης και διαχείρισης κινδύνων δίνει το Ο.Κ στα δεδομένα έρευνας, που παρείχε ο Φορέας Υλοποίησης IGI Poseidon S.A. Δεν ξέρω εάν θα γίνει (ή όχι) το mega project, αλλά ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Αθήνας θα μπορούσε να αποδειχτεί.

*Μ’ έβαλε και σε δεύτερες σκέψεις ο Εμμ. Νότης με την πρόβλεψη του, πως από Ιούνιο… χειμώνα κ.λ.π. Άφησα χαμηλότερα τα της έκτακτης συνεδρίασης της ΕΚΤ, καθώς θεώρησα αυτονόητη την αντίδραση της Christine Lagarde. Με το spread του Ιταλικού 10ετούς στο 2,35% δεν γινόταν αλλιώς. Ή θα απαντούσε η ΕΚΤ ή θα μας… καληνύχτιζε.

*Ουσιαστικά χθες ανακτήθηκαν οι απώλειες Παρασκευής 10/6- Τρίτης 14/6. Το σημαντικό; οι πανίσχυρες “αγορές” πείστηκαν- προσώρας- πως η Φρανκφούρτη έχει- κατ’ αρχήν- ακόμη αντανακλαστικά.

*Τα όσα ανακοινώθηκαν χθες για “νέο εργαλείο”, για “επανεπένδυση” κρατικών τίτλων κ.λ.π ήταν αρκετά για να ανασχεθεί ο εν εξελίξει γύρος “επιθέσεων”. Με την βεβαιότητα, πως θα ακολουθήσουν και άλλοι-αρκετοί- η ΕΚΤ θα πρέπει να ενεργεί στοχευμένα, με φειδώ αλλά αποτελεσματικά.

*Μου έλεγε συνάδελφος-γνώστης- πως το γεγονός της διαρροής της πληροφορίας για την έκτακτη συνεδρίαση στην Corriere della Sera (πρώτη έβγαλε την είδηση) επιβεβαιώνει όσους θεωρούν-αυτονόητη- την συνεχή επικοινωνία νυν επικεφαλής της ΕΚΤ με τον πρώην και μέντορα της. Είναι βλέπετε το μέγεθος της Ιταλίας, που δεν επέτρεπε ολιγωρίες.

*Να το δούμε: Δημόσιο Χρέος 2,6 τρισ. υποχρεώσεις χρηματοδότησης του 400 δισ. μόνο φέτος. Το θετικό; το κυρίως πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα-μόνο 7-8 δισ. ψάχνει για φέτος ο ΟΔΔΗΧ- καθώς το χρέος είναι στα χέρια των EMΣ και ΕΚΤ. Ωστόσο, θα ευνοηθεί (αναλογικά) από τις στοχευμένες πρόνοιες που θα ληφθούν για την Ιταλία.

*Βγήκε αντίδραση χθες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed, αργότερα το βράδυ και τα ευρωπαϊκά.

*“Ένα χεράκι…” τα είπε ο Joe Biden, χθες βράδυ, στους “πετρελαιάδες” του. Μομφή, γιατί το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων χρησιμοποιήθηκε ως “μόχλευση” μέσω επαναγορών μετοχών με συνέπεια το “φούσκωμα” των αποτιμήσεων. Να ήταν μόνον οι “πετρελαιάδες”… Για την αλόγιστη πολιτική του Jerome Powell ούτε λέξη, καθώς θα έπρεπε να αναφερθεί στην προκάτοχο του Janet Yellen νυν “τσαρίνα” της οικονομίας των ΗΠΑ.  Απαραίτητη η παρένθεση, γιατί όλοι…βλέπουν το δάκτυλο…

*Διάβασα- δεν θυμάμαι που/ας με συγχωρεί ο συνάδελφος- πως δεν προχωρά το deal ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής- Macquarie. Προφανώς θα έχει εντελώς λάθος πληροφόρηση- δεν μπορώ να υποθέσω κάτι άλλο- καθώς η πηγή μου επιμένει, ότι ζωηρόενδιαφέρον υπάρχει και από άλλα δύο (2) funds. Δηλαδή, Macquarie+2=3 funds για την ΤΕΝΕΡΓ. Να την εμπιστεύεστε την στήλη.

*Για αυτό και σας διευκρινίζω και τούτο: το χθεσινό 1,96% του ΓΔ στις 838,94 μονάδες ήταν αποτέλεσμα ανόδου μόλις τεσσάρων (4) μετοχών. ΟΤΕ (16,40 με 4,26%), ΟΠΑΠ (14,14 με 2,46%), Alpha Bank (0,8908 με 5,37%) και βεβαίως Coca Cola/HBC (20,39 με 4,46%).

*Ο Θεόδωρος Τρύφων στο νέο ΔΣ του ΣΕΒ: Στόχος η βιομηχανία να φτάσει το 15% του ΑΕΠ. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Όμως, ο σημαντικός αυτός κλάδος έχει-ουσιαστικά- μηδενική επενδυτική/χρηματιστηριακή εκπροσώπηση. Ιδού πεδίο αποτελέσματος λαμπρόν, για τον νέο ceo.

*Με αφορμή την αναφορά μου, παραίνεση γνωστού να γράψω ότι ο Γιάννος Κοντόπουλος προχώρησε στην αγορά 60.000 μτχ της ΕΧΑΕ. Το μεταφέρω, το αναφέρω και τα εύσημα της DeA. Τον καλό μας λόγο (όπως τον αρνητικό) θα τον λέμε, οσάκις συντρέχει λόγος. Τα του Καίσαρος.

*Επί τούτου να συμπληρώσω, πράγματι το τελευταίο διάστημα πολλές εισηγμένες ανακοινώνουν προγράμματα αγοράς “ιδίων μετοχών” ενώ αρκετές υλοποιούν. Καλά είναι δεν λέω, καλύτερα όμως θα ήταν εάν ο επιχειρηματίας, ο βασικός μέτοχος έβαζε το “χέρι στην τσέπη” τ ο υ, στην προσωπική (και όχι) στην εταιρική περιουσία.

*Στα καλά νέα, και άλλη αμερικανική εταιρεία σε ελληνική που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ. Η Power Factor στην InAcess. To είπε ο ceo της Intesa. Η Ιταλία δεν θα πρέπει να βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της, ύψους 2,7 τρισ. ευρώ, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το υψηλό επίπεδο ιδιωτικών αποταμιεύσεων και κρατικών περιουσιακών στοιχείων για να το διατηρήσει βιώσιμο, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters. «Δεν έχει νόημα, πιστεύω, να μιλάμε για ενεργειακή ανεξαρτησία και όχι για οικονομική ανεξαρτησία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Intesa Κάρλο Μεσίνα, σε φοιτητικό συνέδριο για την οικονομική εκπαίδευση. Ο Μεσίνα πρόσθεσε ότι η Ιταλία πρέπει να τονώσει την ανάπτυξη και να υιοθετήσει μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους της, ώστε να μη χρειάζεται να βασίζεται σε αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ για να διατηρηθεί υπό έλεγχο το κόστος του χρέους. «Αν ήμουν στη Γερμανία, θα είχα κι εγώ πρόβλημα, αν κοιτούσα τα 10 τρισ. ευρώ ιταλικών αποταμιεύσεων και εσείς θέλατε να χρηματοδοτήσει το χρέος η ΕΚΤ. Καθένας πρέπει να ορίζει τη μοίρα του, αν έχει τη δύναμη να το κάνει, και η Ιταλία έχει αυτή τη δύναμη», πρόσθεσε. Αυτά στην Ιταλία, γιατί οι καθ’ ημάς τραπεζίτες…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask