Η κ. Anne L’Huillier και ο κ. Ferenc Krausz, δύο ερευνητές που έχουν λάβει σημαντική χρηματοδότηση από την ΕΕ, κέρδισαν το φετινό Νόμπελ Φυσικής. Μαζί με τον κ. Pierre Agostini, διακρίθηκαν για τις πειραματικές μεθόδους παραγωγής παλμών φωτός αττοδευτερολέπτων, τις οποίες ανέπτυξαν για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη.
Τόσο ο κ. Ferenc Krausz όσο και η κ. Anne L’Huillier έχουν λάβει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) μέσω διαφόρων επιχορηγήσεων προηγμένης έρευνας («Advanced Grants») ύψους σχεδόν 9,5 εκατ. ευρώ, καθώς και της συμμετοχής τους σε 14 έργα των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie (MSCA) και σε άλλα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από προηγούμενα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας: το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», το 5ο πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη (ΠΠ5) και το 6ο και το 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία.
Η κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να συγχαρώ τους νικητές των φετινών βραβείων Νόμπελ Φυσικής! Είμαι πολύ υπερήφανη που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας έχει χρηματοδοτήσει με σημαντικά κονδύλια την επαναστατική έρευνα των εξαιρετικών αυτών επιστημόνων, οι οποίοι έχουν επίσης λάβει στήριξη από διάφορα άλλα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, ιδίως από τις Δράσεις Marie Skłodowska–Curie. Το γεγονός αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η χρηματοδότηση των κορυφαίων ερευνητών και ο εφοδιασμός τους με τους αναγκαίους πόρους για την εκτέλεση του επιστημονικού τους έργου προς όφελος της ανθρωπότητας. »
Η κ. Anne L’Huillier είναι Γαλλοσουηδή γιατρός, καθηγήτρια ατομικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Λουντ, η οποία ερευνά την αλληλεπίδραση μεταξύ των σύντομων και έντονων παλμών λέιζερ και των ατόμων. Έλαβε επιχορηγήσεις προηγμένης έρευνας του ΕΣΕ το 2008, το 2013 και το 2019, καθώς και άλλες επιχορηγήσεις του ΕΣΕ («Proof of Concept grants») το 2013 και το 2017. Η έρευνα της καθηγήτριας L’ Huillier μάς έχει βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυναμική των ηλεκτρονίων στα ατομικά συστήματα. Ταυτόχρονα, οι ανακαλύψεις της στο αντικείμενο των υπερταχέων λέιζερ δημιούργησαν νέες επιστημονικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Ο κ. Ferenc Krausz είναι Ουγγροαυστριακός φυσικός που εργάζεται στο Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής Max Planck και στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου. Η ερευνητική του ομάδα ήταν η πρώτη που δημιούργησε και μέτρησε τους παλμούς φωτός αττοδευτερολέπτων και τις χρησιμοποίησε για να αποτυπώσει την κίνηση των ηλεκτρονίων εντός των ατόμων. Έλαβε υποτροφία προηγμένης έρευνας του ΕΣΕ το 2009 για την υλοποίηση πενταετούς ερευνητικού έργου με θέμα «Τετραδιάστατη απεικόνιση θεμελιωδών διαδικασιών σε ατομική και υποατομική κλίμακα».
Οι δύο ερευνητές κέρδισαν επίσης από κοινού το Bραβείο Φυσικής Βολφ.