*Πληθωρισμός, κλιματική αλλαγή, κοινωνική ανισότητα, ψηφιακή καινοτομία στον χρηματοοικονομικό κλάδο και τεχνητή νοημοσύνη, τα 5 ζητήματα που επικέντρωσε την προσοχή του Luiz Pereira da Silva, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Master of Central Banks. Στην Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία, η εκδήλωση της Bank for International Settlements με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της BIS να προειδοποιεί- επί της ουσίας- κατ’ αρχήν τους κεντρικούς τραπεζίτες. Κυρίως τον Jerome Powell/Fed, δευτερευόντως την Christine Lagarde όσον αφορά την κοινωνική ανισότητα. Επί της ουσίας, τις πολύπλευρες συνέπειες που υφίσταται ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας, επιχειρηματικότητας στις ΗΠΑ, πολλαπλάσια όμως στην Ευρώπη. “Γεράκια” τόσο ο επικεφαλής της Fed, όσο η ομόλογος του της ΕΚΤ, που με τις ομιλίες τους-σχεδόν- μηδένισαν τις όποιες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί για ολοκλήρωση του ιστορικού κύκλου υψηλών επιτοκίων/ακριβού κόστους χρήματος. Οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι, η παράμετρος “κλιματική αλλαγή” θα βαραίνει στην συνέχεια στην υπερχρέωση (οικονομίας/επιχειρήσεων) περιορίζοντας αισθητά την προσπάθεια των κεντρικών να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός- τουλάχιστον σε ότι αφορά στην καθημερινότητα (ενέργεια-τρόφιμα)- δεν μπορεί (και δεν πρόκειται) να περιοριστεί με την τακτική που ακολουθείται. Μπορεί να γίνεται κουραστική η DeA, πρωϊνό Δευτέρας αλλά πρέπει να έχουμε όσο το δυνατόν ευρύτερη εικόνα.
*Ο Luiz Awazu Pereira da Silva είναι Debuty General Manager της BIS από τον Οκτώβριο του 2015, δηλαδή πολύ πριν αναλάβει-καν- η Janet Yellen στην Fed και περίπου την εποχή που την Christine Lagarde- τότε στο IMF- ταλαιπωρούσαν- ακόμη- τα…απόνερα της γνωστής υπόθεσης Tapie affair. Ο Βραζιλιάνος-τραπεζίτης/οικονομολόγος- μετά από 8 χρόνια στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (της Τράπεζας που “ελέγχει” τις Κεντρικές Τράπεζες) είναι βαθύτατος γνώστης της κατάστασης, για αυτό όταν αναφέρεται στο ενδεχόμενο εμφάνισης ενός Green Swan θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. “Πράσινος Κύκνος”- σχετικά πρόσφατη η εμφάνιση του στην οικονομική ορολογία, σχετίζεται απόλυτα με την “κλιματική αλλαγή”. Πρακτικά οι κλιματικοί κίνδυνοι συνιστούν απειλή της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Επίσης: οι χρηματοδοτικές ανάγκες επενδύσεων στην διαδικασία μετάβασης απαιτούν τεράστια κεφάλαια (δημόσια, ιδιωτικά) που σε περίοδο ακραίων επιτοκίων/κόστους χρήματος “βαραίνουν” ακόμη περισσότερο.
*Έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον τα ανωτέρω- που συν τω χρόνω θα προσεγγίσουμε περισσότερο- και αυτό γιατί κρίνοντας από τις δηλώσεις κορυφαίων επιχειρηματιών, παραγόντων του τόπου δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιηθεί το μέγεθος του προβλήματος. Εάν εξαιρέσω 2-3 διορατικούς της ποντοπόρου ναυτιλίας- οι οποίοι έχουν “πιάσει” το θέμα- και το τι ακολουθεί και πόσο κοστίζει- είναι ζήτημα εάν το έχουν αναφέρει ενδελεχώς ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Πέτρος Τζαννετάκης και άντε το πολύ άλλοι 3-4 (συγγνώμη, που μου διαφεύγουν τα ονόματα τους).
*Κοινή εκτίμηση πως η επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα “πιστώνεται” στα θετικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε μία περίοδο που, οι καταστροφικές πυρκαγιές “γκριζάρουν” το αφήγημα της κυβέρνησης, η συνάντηση του με τον Ινδό ομόλογο του είναι γεγονός με ουσία. Όχι μόνο επειδή θέτει τις βάσεις για ουσιώδη συνεργασία σε νευραλγικούς κλάδους (αλλά και στον στρατιωτικό), αλλά γιατί επανακαθορίζει την θέση της χώρας. Την προηγούμενη εβδομάδα η στήλη αναφέρθηκε και στην σύνοδο των BRICS και στην έλευση Μόντι κ.λ.π, να δούμε πως θα αξιοποιηθεί-πρακτικά- η θετική συγκυρία. Η αποστολή στην Ινδία, που προετοιμάζεται μεθοδικά υπό τον Κώστα Φραγκογιάννη θα είναι το επόμενο εδραίο βήμα. Όπως και η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Δελχί. Το να κάνει “πρωτοσέλιδο” η FAZ την επίσκεψη Μόντι στην Αθήνα, να γίνεται ρητή αναφορά σε κλάδους αιχμής, να χαρακτηρίζεται ο Πειραιάς “πύλη εισόδου” κ.α. εύηχα καταδεικνύει την σημασία της.
*Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρεμ Γουάτσα θα πρέπει να αποδώσει το Μαξίμου, καθώς οι γνωρίζοντες σημειώνουν πόσο καθοριστική ήταν η συμβολή του ΙνδοΚαναδού μεγαλοπαράγοντα (και βασικού μετόχου/μεταξύ άλλων/της Eurobank). O Πρεμ Γουάτσα είναι ένας από τους 6-7 Ινδικής καταγωγής επιχειρηματίες-εκτός Ινδίας- που ο Ναρέντρα Μόντι διατηρεί άριστες σχέσεις και την γνώμη των οποίων ακούει.
*Πειραιάς λοιπόν, στο monitoring πλην όμως το λιμάνι, δηλαδή ο ΟΛΠ ελέγχεται από τα κινεζικά συμφέροντα, προφανώς δεν μπορεί να “παίξει” κάτι όσον αφορά ιδιοκτησιακό, μετοχικό κ.λ.π. Σε ζητήματα logistics πολύ πιθανόν, υπάρχει ενδιαφέρον και από μεγέθη λ.χ. HIG, ο κλάδος είναι hot ούτως ή άλλως. Όμως εάν βρισκόταν τρόπος για διαδοχή της Belterra- στον ΟΛΘ- με Ινδικό όμιλο; Χωρίς να γνωρίζω, μία τέτοια εξέλιξη θα ικανοποιούσε πλήρως και την Πρεσβεία. Γνωστό πως, οι ΗΠΑ θέλουν να φέρουν την Ινδία προς το μέρος τους-ή εν πάσει περιπτώσει να συντηρείται η…άσπονδη σχέση της με την Κίνα-. Γιατί όχι, σε Ινδικά συμφέροντα ο ΟΛΘ ή κάποιο άλλο ( ; ) λιμάνι σε Κεντρική Μακεδονία, έλεγε επιχειρηματίας ο οποίος παρευρέθηκε στο γεύμα με την Ινδική αποστολή.
*Το παρακολουθεί η στήλη, θυμίζοντας την προνομιακή σχέση της GMR σε κ/ξ με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο project του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.
*Από Τρίτη το ΧΑ ξανά στον ρυθμό της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου. Αύριο είναι η Motor Oil, την Πέμπτη η Helleniq Energy με τους αναλυτές να προεξοφλούν χρονιά-ρεκόρ το 2023 για αμφότερους τους ομίλους διύλισης. Ωστόσο, ένα σημαντικό βήμα- σε ζητήματα “πράσινης ενέργειας”, συνεργασιών, ΑΠΕ η Motor Oil. Αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά. Στα 22,46 ευρώ η μετοχή της ΜΟΗ στα 2,488 δισ. η αποτίμηση, στα 7,99 της Helleniq Energy στα 2,442 δισ. η χρηματιστηριακή αξία. Όμως τόσο το ένα χαρτί- με μόλις 2,93% από την αρχή του έτους- όσο το άλλο με 5,27% έχουν μείνει πολύ πίσω από την αγορά, τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
*ΔΕΗ, πωλητής εδώ και καιρό η Goldman Sachs, με το “χαρτί” να ταλαιπωρείται φυσιολογικά. Στο 5,35% μειώθηκε το ποσοστό συμμετοχής του αμερικανικού ομίλου.
*Μετά τις Motor Oil, Helleniq Energy σειρά έχουν ΟΠΑΠ, AEGEAN κ.α. Το 3,19% της Autohellas στα 13,60 ευρώ- την Παρασκευή- ήταν προοίμιο, λίγη υπομονή.
*Moda Bagno, το Interni κάνει και φέτος την διαφορά για τον Νίκο Βαρβέρη. Άλλωστε 3 μέτοχοι-όλοι κι όλοι-ελέγχουν το 85,94% του μ.κ. Με “στεγνό” το free float, όπου θέλεις το πας…
*ΚΛΜ δηλαδή Intracom Properties, από νέα υψηλά (Ιουνίου 2020) το “όχημα” ΑΕΕΑΠ της πλευράς Κόκκαλη (του υιού Κωνσταντίνου).
*EpsilonNet: Αυτά είναι, νέα άνοδος 3,19% στα 11 ευρώ. Παρά 4 στα 600 εκατ. η αποτίμηση της εταιρείας πληροφορικής, την Παρασκευή. Ωφελημένη από την στρατηγικού χαρακτήρα με την Εθνική Τράπεζα (εφαρμογή Pylon Commercial) αλλά με οφέλη και για την τράπεζα. Με 7,50% συμμετέχει η Εθνική στο μ.κ της εταιρείας. Στο 55,41% η πλευρά του Γιάννη Μίχου.
*Ξανά έβγαλε το “όπλο” της η Τζόρτζια Μελόνι, αυτή την φορά επιδιώκοντας να θεσμοθετήσει την δυνατότητα μίας επιχείρησης, ενός ιδιώτη δανειολήπτη να αγοράσει από το fund (ή τον servicer) το NPL με ένα premium 20% από την τιμή που το απέκτησε ο νέος κάτοχος. Ωραίο θα ήταν, να είναι τόσο εύκολο, πλην όμως η Φρανκφούρτη δεν “επιτρέπει” παρεκκλίσεις συστημικού χαρακτήρα (που θα μπορούσε να…δελεάσουν και άλλες χώρες). Πως θα μπορούσε η ΕΚΤ να “κόψει τον βήχα” της Ιταλίδας; μέσω του GACS. GACS: Ο ας τον πούμε Ιταλός…Ηρακλής, GAranzia Cartolarizzazione Sofferenze, είναι σύστημα εγγυήσεων με το κόστος τους πολύ εύκολα να διαμορφωθεί από την Φρανκφούρτη. Στο 4,227% το Ιταλικό 10ετές, απαγορευτικό. Όταν το αντίστοιχο GR10Y είναι στο 3,811%, το Ισπανικό στο 3,576%.