Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚινήσεις «έκπληξη» για το χρέος στο νήμα της αλλαγής του χρόνου

Κινήσεις «έκπληξη» για το χρέος στο νήμα της αλλαγής του χρόνου

Για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η χρονιά δεν έχει τελειώσει και ας υπολείπονται λίγες εργάσιμες μέχρι να κλείσει το έτος. Μόλις χθες προσφέρθηκε άλλο ένα «θετικό πιστωτικό γεγονός» στις αγορές, καθώς κατέστη εφικτό να φτάσουμε σε ποσοστά αποδοχής της τάξεως του 72% σε ένα «δύσκολο project» όπως αυτό της ανταλλαγής ομολόγων (bondswap).

Στην πράξη, αποπληρώθηκε πρόωρα χρέος 1,1 δις. ευρώ και επιμηκύνθηκε κατά 2,5 χρόνια η αποπληρωμή χρέους άλλων 1,8 δις. ευρώ. Χώρια που δόθηκε «διέξοδος» σε επενδυτές της εποχής του PSI που αισθάνονταν εγκλωβισμένοι, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε και η εμπορευσιμότητα σε τέσσερα ελληνικά χαρτιά. Αυτό, από τις 17 Δεκεμβρίου που θα γίνει και η τελική εκκαθάριση, θα ανήκει στην… ιστορία. Το ερώτημα είναι τι προλαβαίνει να κάνει άλλο ο ΟΔΔΗΧ στις λίγες ημέρες που απομένουν.

Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και μέρους των διμερών δανείων δεν είναι πλέον στην ατζέντα, καθώς αυτό το project τοποθετείται πλέον χρονικά προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022. Οι κινήσεις πάντως, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, θα κινούνται στην σφαίρα των πρόωρων αποπληρωμών και της μείωσης του χρέους με αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων.

Με δεδομένη πλέον την ταχύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ (από το +6,9% που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό) κρίνεται ότι είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να … απομακρυνθεί η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ από το 200%. Η μείωση της έκθεσης στα έντοκα γραμμάτια θα είναι μια από τις δρομολογημένες ενέργειες (σ.σ ήδη έγινε η πρώτη κίνηση στις αρχές του μήνα). Θα υπάρξει όμως και άλλη κίνηση «έκπληξη». Λεπτομέρειες… προσεχώς 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ