«Αν αξίζω έναν από τους 4 σταυρούς στην Α’ Αθήνας, να πάει για τη δουλειά που έχω κάνει αυτά τα τέσσερα χρόνια στα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού» τόνισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ 100,3, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.
Σημείωσε, δε, ότι «επειδή οι κρίσεις δεν έχουν αφήσει τον πλανήτη, απαιτείται σταθερότητα, σοβαρότητα, απαιτείται σχέδιο και σεβασμός στους συμπολίτες μας και προστασία της κοινωνίας και της οικονομίας και της χώρας».
Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η χώρα και το ΕΣΥ έμειναν όρθια, ενώ περιγράφοντας τα σχέδια της ΝΔ για την δημόσια υγεία για την επόμενη τετραετία, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει «οι επαγγελματίες της υγείας στο ΕΣΥ, να πληρώνονται όπως πληρώνονται στον ιδιωτικό τομέα για να μπορούν να αντέξουν αυτή την πίεση και αξιοπρεπώς να κάνουν τη δουλειά τους».
Αναφερόμενος στις πολύ καλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, αλλά και τις εξαιρετικές του προοπτικές για φέτος, ο υπουργός Τουρισμού υπενθύμισε ότι το 2022 τα ταξιδιωτικά έσοδα έφτασαν τα 17,6 δισ. ευρώ και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 18,5 δισ., ακόμα και τα 19 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού να απευθυνθεί σε «big spenders» αποδίδει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρόχου ταξιδιωτικών ασφαλειών των ΗΠΑ Squaremouth, η Ελλάδα είναι 5ος πιο δημοφιλής προορισμός τη στιγμή που η μέση δαπάνη των Αμερικανών ταξιδιωτών και τουριστών για τα καλοκαιρινά ταξίδια το 2023 θα είναι 6,8% υψηλότερη από το 2022 και 26,7% υψηλότερη από το 2021.
Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι ήδη φέτος έχουμε 58 πτήσεις την εβδομάδα απευθείας στο «Ελ. Βενιζέλος» από τις ΗΠΑ με το 40% των επιβατών να προέρχεται από Καλιφόρνια, Σιάτλ και Σαν Φρανσίσκο και δέκα πτήσεις την εβδομάδα από τον Καναδά. Η Ελλάδα είναι πρώτος προορισμός για το Ισραήλ αλλά και για τους ταξιδιώτες από τη Γαλλία, καταγράφεται απόλυτο ρεκόρ από τη Μεγάλη Βρετανία, παραμένει στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τη Γερμανία, πρώτος προορισμός οδικού τουρισμού για τη Ρουμανία, στη Σερβία ένας στους δύο ταξιδιώτες θα έρθει φέτος στην Ελλάδα, ενώ στη Σουηδία εκτιμάται ότι το 10% -900.000 ταξιδιώτες- θα προτιμήσει φέτος την Ελλάδα για τις διακοπές του.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι για τη χώρα μας έχουν ήδη ανοίξει οι αγορές της Μέσης Ανατολής (Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), η αγορά της Αυστραλίας -όπου άνοιξε μετά από 38 χρόνια γραφείο του ΕΟΤ στη Μελβούρνη- και της Κίνας μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Όσον αφορά, δε, στους μελλοντικούς στόχους, τόνισε ότι το νέο project του υπουργείου είναι το άνοιγμα της τεράστιας αγοράς της Ινδίας.
Δήλωσε επίσης ότι η «έκρηξη» του τουρισμού ευνοεί τους πάντες -και τους μικρούς, και τους μεσαίους και τους μεγάλους, αλλά και τις 230.000 εμπορικές επιχειρήσεις που στηρίζονται στον τουρισμό- και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αποδείξαμε ότι το υπουργείο Τουρισμού δεν είναι το τελευταίο τη τάξει υπουργείο, αλλά είναι το πρώτο τη τάξει, γιατί είναι οικονομικό, αναπτυξιακό, επενδυτικό, και μεταρρυθμιστικό υπουργείο» και ότι διασφαλίζει την υγιή περιφερειακή ανάπτυξη.