Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Κικίλιας -Τσιόδρας στην Ιερά Σύνοδο την Τρίτη για την εκστρατεία εμβολιασμού

Κικίλιας -Τσιόδρας στην Ιερά Σύνοδο την Τρίτη για την εκστρατεία εμβολιασμού

Την Ιερά Σύνοδο θα επισκεφθούν την ερχόμενη Τρίτη ο Βασίλης Κικίλιας και ο Σωτήρης Τσιόδρας για να ζητήσει τη συνδρομή των Ιεραρχών στην εκστρατεία του εμβολιασμού. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας σήμερα το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι πατριωτικό καθήκον. “Εδώ που έχουμε φτάσει διακυβεύεται και η οικονομία, διακυβεύονται οι εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, ο τουρισμός. Πολύ μεγάλες κοινωνικές ομάδες περιμένουν να ζήσουν, να κινηθούν με μονάδες ελευθερίας. Νομίζω ότι όλοι αγαπάμε τη χώρα μας και όλοι θέλουμε να δούμε να ευημερεί η μέση ελληνική οικογένεια και να στηρίζεται η οικονομία. Πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε. Ο εμβολιασμός είναι πατριωτικό καθήκον”.

Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό να οικοδομηθεί τείχος ανοσίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να προφυλαχθεί η κοινωνία από ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Επισης σημείωσε ότι για τρίτη συνεχόμενη ημέρα αυξάνεται ο αριθμός των νέων ραντεβού που κλείνονται για εμβολιασμό, ο οποίος κυμαίνεται γύρω στις 40.000 ημερησίως σε όλες τις ηλικίες και πρόσθεσε πως ο εμβολιασμός δεν αφορά μόνο την υγεία των πολιτών αλλά και την πορεία της οικονομίας και του τουρισμού.

Επανάλαβε την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα και τόνισε πως όλοι καταλαβαίνουν την ανάγκη να μην ξαναγεμίσουν οι ΜΕΘ.

«Μακάρι να μπορούσα να πάρω τον καθένα από το χέρι και να επισκεφτούμε μία ΜΕΘ για να κατανοήσει την κατάσταση και να πειστεί ώστε να πάει να εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Τα παιδιά που επέστρεψαν από την Ιό και βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό

Ο υπουργός, μάλιστα, επιβεβαίωσε την είδηση που αφορά τα παιδιά, τα οποία επέστρεψαν με πλοίο από την Ίο στη Ραφήνα και βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, επισημαίνοντας ότι ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 17 έτη και η θετικότητα που καταγράφηκε από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ είναι 17,5%, δηλαδή βρέθηκαν 14 κρούσματα θετικά σε 81 ελέγχους.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι «γι’ αυτό χρειάζεται ο εμβολιασμός και το testing αλλά και η χρήση μάσκας εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός».

Υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σημείωσε ότι παρατηρήθηκε διασπορά του ιού στις μονάδες υγείας καθώς και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων κατά τα προηγούμενα κύματα και μετά από εισήγηση της επιτροπής «θα πάμε σε μία σειρά πρωτοβουλιών», όπως υποστήριξε, αφήνοντας να εννοηθεί πως το ζήτημα θα συζητηθεί σε δεύτερη φάση και θα αφορά συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων.

Μιλώντας για την ανάγκη τοπικών lockdown, ο κ. Κικίλιας είπε ότι κατά περίπτωση θα κριθεί εάν θα γίνουν και εξήγησε πως εκεί που υπάρχει πρόβλημα δεν αποκλείεται να γίνει τοπικό lockdown, καθώς η υγεία των πολιτών παραμένει πάνω απ’ όλα.

Επίσης τόνισε ότι υπάρχει πρόβλεψη για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση στην Αθήνα και επιθυμούν να κάνουν την δεύτερη δόση στον τόπο των διακοπών τους, ωστόσο διευκρίνισε πως δεν θα γίνει κατάχρηση και αυτό θα εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που είναι αδύνατο να γίνει δεύτερη δόση σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο.