Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Κικίλιας: Στην 4η θέση η Ελλάδα μεταξύ των «27»- Πάνω από 4.615.000...

Κικίλιας: Στην 4η θέση η Ελλάδα μεταξύ των «27»- Πάνω από 4.615.000 δόσεις εμβολίων συμπληρώνουμε σήμερα

Το ένα  ρεκόρ μετά το άλλο σπάμε καθημερινά στους εμβολιασμούς και ήδη η Ελλάδα έχει  «σκαρφαλώσει» στην 4η θέση. Σήμερα μάλιστα αναμένουμε να ξεπεράσουμε συνολικά τα   4.615.000 δόσεις.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης. Μαζί του ήταν σήμερα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος που τόνισε πως: « Ο φετινός στόχος των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων είναι να λειτουργήσουν με ασφάλεια προστατεύοντας το «brand» της χώρας».

 Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην ομιλία του ανέφερε πως σύμφωνα επίσημα με τα στοιχεία, η χώρα μας βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ στον αριθμό εμβολιασμένων ανά 100.000 κατοίκους.

Επιπλέον με ποσοστό 16,1%, η Ελλάδα κατατάσσεται 5η στον αριθμό πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Ο υπουργός τόνισε ότι μέχρι σήμερα το μεσημέρι έγιναν 4.554.868 εμβολιασμοί κι ότι πλέον κλείνουν δυο βδομάδες με πάνω από 103.000 εμβολιασμούς τη μέρα ενώ προβλέπεται κορύφωση τον Ιούνιο.

« Σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 4.615.000 εμβολιασμούς, ενώ 1,7 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Την Παρασκευή θα φτάσουμε τους 3 εκατ. πολίτες που θα έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση».

Κάτω από 40 ετών ο μ.ο διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια ο  επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι χτες ήταν στα 2.040 επιβεβαιωμένα κρούσματα την μέρα ενώ η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 39 έτη πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από τα 40 έτη:  «Είναι εμφανές πως μετακυλίεται σιγά- σιγά σε νεότερες ηλικίες ο μέσος όρος και η μετάδοση της νόσου».

Ακόμη, ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί  σταθερά κάτω από το 4% και την τελευταία εβδομάδα  είναι στο 3,8 ενώ τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 21.136.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα περιοχές που προβληματίζουν τους επιστήμονες, όπως είπε ο υπουργός, αναφέροντας αναλυτικά  πως περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους εμφανίζονται στις περιφέρειες:

– Δυτικής Ελλάδας, Αττικής,

– Θεσσαλίας

-Νοτίου Αιγαίο.

Αύξηση κρουσμάτων υπάρχει σε: Βόρειο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά, Κρήτη και Ηλεία.

 ‘Οσον αναφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού των νησιών, ο υπουργός είπε πως ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας και είναι συνυφασμένος με την ίδια τη ζωή των Ελλήνων.

«Η κυβέρνηση ανοίγει τη χώρα στον κόσμο με ασφάλεια. Γι’ αυτό και με ταχύτητα προχωρά ο εμβολιασμός κατοίκων στα νησιά και εργαζομένων στον τουρισμό», σημείωσε.

Ο  κ. Κικίλιας είπε πως δεν πρόκειται να κάνουμε κανέναν συμβιβασμό σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια: «Θέλουμε να προστατεύσουμε τόσο τους κατοίκους των νησιών όσο και τους τουρίστες. Φέτος είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι, καθώς, εκτός από τα εμβόλια, έχουμε ενισχύσει τις δομές των νησιών μας».

Ελληνικός Τουρισμός: Ανοίξαμε και σας περιμένουμε

Από την πλευρά του ο  πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος στην ομιλία του τόνισε ότι:

 «Ο κόσμος του τουρισμού είναι έτοιμος να υποδεχθεί με ασφάλεια τους επισκέπτες που θα έλθουν στην Ελλάδα» και συμπλήρωσε πως: « Ο φετινός στόχος των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων είναι να λειτουργήσουν με ασφάλεια προστατεύοντας το «brand» της χώρας».

Μάλιστα αφού εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «ο ελληνικός τουρισμός θα ξεπεράσει και την παρούσα δύσκολη συγκυρία», πρόσθεσε ότι η εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών στην Ελλάδα πάει χέρι-χέρι με την εξέλιξη των δεδομένων της πανδημίας, γι΄αυτό και κάθε πρόβλεψη για τουριστικά μεγέθη είναι παρακινδυνευμένη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ