Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚερδίζουν έδαφος τα ψηφιακά πορτοφόλια - Οι λύσεις που έχουν οι καταναλωτές

Κερδίζουν έδαφος τα ψηφιακά πορτοφόλια – Οι λύσεις που έχουν οι καταναλωτές

Την ώρα που όλο και περισσότερα ηλεκτρονικά πορτοφόλια γίνονται διαθέσιμα στην ελληνική αγορά και οι συστημικές τράπεζες κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες συμβατότητας με τις δημοφιλείς σχετικές λύσεις των Apple και Google, οι Έλληνες δείχνουν να στρέφονται μαζικά στα ψηφιακά μέσα πληρωμών, υιοθετώντας μάλιστα κι όλα τα σύγχρονα εναλλακτικά κανάλια.

Παρά την υστέρηση που καταγραφόταν σε τέτοιες λύσεις πριν από την πανδημία του κορονοϊού, η εξοικείωση προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς με την χρήση ηλεκτρονικών πορτοφολιών να αυξάνεται εν μέσω πανδημικής κρίσης κατά 300%, φτάνοντας στο 6% το πρώτο εξάμηνο του 2021 από 2% που ήταν το 2019.

Η λύση του ψηφιακού πορτοφολιού μάλιστα δείχνει να χρησιμοποιείται ακόμα και από τις μεγαλύτερες ηλικίες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Focus Bari. Για την ακρίβεια η χρήση ηλεκτρονικών πορτοφολιών στους Έλληνες ηλικίας 55 έως 64 ετών αυξήθηκε κατά 1.539% μέσα σε λιγότερο από μία διετία, φθάνοντας το 13% από μόλις 1% το 2019.

Ανοδική πορεία ακολούθησαν και οι ηλεκτρονικές πληρωμές (PayPal), οι οποίες αυξήθηκαν κατά 179%, αντιστοιχώντας πλέον στο 26% του συνόλου των πληρωμών ηλεκτρονικών παραγγελιών, από 9% πριν από μία διετία και μειώνοντας το μερίδιο της παραδοσιακά προτιμητέας αντικαταβολής. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η αντικαταβολή εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα των πληρωμών με το 64% των Ελλήνων eshoppers να παραμένουν πιστοί σε αυτήν.

Με υψηλούς ανοδικούς ρυθμούς κινήθηκε και η online μεταφορά χρημάτων, η οποία έφτασε στο 21% από 9% που ήταν προ πανδημίας, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 148%.

Οι επιλογές που έχουν οι Έλληνες καταναλωτές

Να θυμίσουμε ότι οι σχετικές λύσεις ψηφιακών πορτοφολιών – δηλαδή η πληρωμή σε POS μέσω κινητού τηλεφώνου – έχουν διευρυνθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα.

Οι Έλληνες καταναλωτές που είναι χρήστες iPhone μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέσω του Apple Pay κάρτες της Alpha Bank, της Eurobank και εδώ και μερικές ημέρες και της Τράπεζας Πειραιώς. Επίσης μέσα στην εφαρμογή του Apple Pay μπορούν να περάσουν τις κάρτες τους οι κάτοχοι καρτών της Viva Wallet αλλά και της Edenred και της Up Hellas καθώς και αρκετές κάρτες από τις διεθνείς γνωστές fintech startups όπως Revolut, N26, Monese, Curve, ZEN.COM, iCard, Paysers, SumUp και Wise.

Στην περίπτωση των Android smartphones τώρα οι κάτοιχοι έχουν δύο επιλογές, αφενός να περάσουν τις κάρτες τους στο Google Pay κι αφετέρου να χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακά «πορτοφόλια» που έχουν λανσάρει οι ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Όσον αφορά τις συστημικές τράπεζες, Google Pay υποστηρίζει -προς το παρόν- μόνο η Alpha Bank. Ωστόσο την υπηρεσία στηρίζουν και οι Viva Wallet, Edenred, Up Hellas καθώς και διεθνή fintech startups όπως Revolut, N26, Monese, Curve, PayrNet και Wise.

Πέραν του Google Pay, οι χρήστες Android smartphones μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν και το ψηφιακό «πορτοφόλι» που έχουν λανσάρει και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) μέσω του οποίου μπορούν να πραγματοποιούν ανέπαφες πληρωμές. Αντίστοιχο πορτοφόλι έχει και η Edenred, ονόματι Edenred Pay.

Να σημειωθεί ότι βασική προϋπόθεση είναι ωστόσο η συσκευή τους να ενσωματώνει την τεχνολογία NFC, η οποία υπάρχει στη συντριπτική πλειοψηφία των Android μοντέλων που κοστίζουν από 200 ευρώ και πάνω.

Τέλος, τόσο στο Google Pay όσο και στο Apple Pay, μπορεί κανείς να διαλέξει ποια κάρτα θα χρησιμοποιήσει για μία συναλλαγή μέσα από την εφαρμογή.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ