Αυξανόμενη θα βαίνει τα επόμενα χρόνια η χρήση τεχνολογιών, που σχετίζονται με τις έξυπνες πόλεις. Η πίεση για μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, ανά τον πλανήτη, δίνει ώθηση στο Internet of Things και στη χρήση αισθητήρων για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας, αλλά και για την έξυπνη στάθμευση όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ.
Ειδικά η υιοθέτηση υποδομών, που συνδέονται με την ευφυή στάθμευση, δείχνουν να έχουν σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης με την υιοθέτησή τους στις μητροπόλεις του πλανήτη να αυξάνεται σταδιακά. Μια νέα μελέτη της Juniper Research προβλέπει σημαντική αύξηση κατά 182% στον αριθμό των έξυπνων θέσεων στάθμευσης εντός των πόλεων μεταξύ 2024 και 2028.
Περί τα 5,8 εκατ. έξυπνοι χώροι στάθμευσης θα υπάρχουν το 2024 σε πόλεις ανά τον κόσμο-Αύξηση άνω του 180% έως το 2028
Σε σχετικό report της, η εταιρεία προβλέπει ότι οι έξυπνοι χώροι στάθμευσης θα αυξηθούν από 5,8 εκατ. το 2024 σε τουλάχιστον 16 εκατ. έως το 2028. Η έξυπνη στάθμευση χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αισθητήρων και δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για να παρέχει στους χρήστες του δρόμου πληροφορίες για τις πλησιέστερες διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης και τις τιμές, είτε μέσω σήμανσης, εφαρμογών ή πινάκων εργαλείων.
Αυτό βοηθά στη μείωση της συμφόρησης και των εκπομπών που παράγονται από οχήματα, που αναζητούν κατάλληλες θέσεις στάθμευσης. Όπως σημειώνουν, πάντως, οι αναλυτές της Juniper Research, η δυναμική τιμολόγηση είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της συμφόρησης της πόλης.
Τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι
Η έκθεση (Global Smart Traffic Management Market 2023-2028) προτρέπει τους δήμους των πόλεων να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να επενδύσουν και να εφαρμόσουν πρωτοβουλίες έξυπνης στάθμευσης σε πόλεις με μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Τα πλεονεκτήματα, που συνδέονται με τη δυναμική τιμολόγηση στην έξυπνη στάθμευση, δεν μπορούν μόνο να χρησιμοποιηθούν για τη στρατηγική αύξηση των εσόδων, αλλά έχουν επίσης τη δυνατότητα να διευκολύνουν τα συνεχιζόμενα προβλήματα συμφόρησης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μείωση των τιμών σε χώρους στάθμευσης με μικρότερη συμφόρηση, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά για τους οδηγούς.
Η συγγραφέας της έρευνας Cara Malone σχολιάζει: “Με περισσότερα δεδομένα από ποτέ διαθέσιμα και το χαμηλό latency που παρέχει το 5G, οι λύσεις στάθμευσης έχουν γίνει εξαιρετικά χρήσιμες. Ειδικά σε πόλεις, όπου η στάθμευση στον δρόμο είναι μείζον ζήτημα, μπορεί να αναπτυχθεί δυναμική σήμανση για να αξιοποιηθεί πιο αποτελεσματικά η διαθέσιμη στάθμευση, μειώνοντας σημαντικά τη συμφόρηση”.
Η Juniper Research συνιστά οι πωλητές έξυπνων χώρων στάθμευσης να προσφέρουν υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων σε δήμους και κυβερνήσεις ως προτεραιότητα. Αυτά τα δεδομένα είναι κρίσιμα και μπορούν – κατά τους αναλυτές – να χρησιμοποιηθούν για τη βελτιστοποίηση των διαδρομών, βοηθώντας τους πολίτες να μετακινηθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και παρέχοντας σημαντική αξία για τις πόλεις.