Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΕΟΣΟΕ: Αύξηση των ελέγχων και «στοπ» στις ελληνοποιήσεις για προστασία των καταναλωτών

ΚΕΟΣΟΕ: Αύξηση των ελέγχων και «στοπ» στις ελληνοποιήσεις για προστασία των καταναλωτών

Αύξηση των ελέγχων, πάταξη της αισχροκέρδειας και τις παραοικονομίας αλλά και της παραπλάνησης του καταναλωτή από τις «ελληνοποιήσεις» των εισαγόμενων οίνων ζητούν με ανακοίνωσή τους παραγωγικοί φορείς του αμπελοοινικού.

Όπως αναφέρει η Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) λόγω της αναμενόμενης μικρής ελληνικής παραγωγής οίνου θα ξεκινήσουν οι εισαγωγές οίνων «κυρίως από Ιταλία με κατεύθυνση την εγχώρια αγορά και τη διάθεσή τους ως οίνων με ελληνική προέλευση».

Οι χαμηλές τιμές με τις οποίες παραδίδονται στα οινοποιεία αυτές οι ποσότητες, οφείλονται στο γεγονός ότι οι εν λόγω οίνοι προέρχονται από Τρίτες Χώρες (κυρίως Χιλή) και «βαπτίζονται» ως ευρωπαϊκοί οίνοι, για να φτάσουν στη χώρα μας και τελικά στον καταναλωτή, είτε ως ευρωπαϊκοί, είτε ως οίνοι ελληνικής προέλευσης.

«Αυτό πλέον που διακυβεύεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, είναι η προστασία και το συμφέρον του Έλληνα καταναλωτή, ιδιαίτερα όσον αφορά την επισήμανση των οίνων που προμηθεύεται, ή καταναλώνει στα σημεία εστίασης» επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.

Επιπλέον, καλεί τους καταναλωτές να ελέγχουν την προέλευση των οίνων που καταναλώνουν, είτε σε εμφιαλωμένη συσκευασία, είτε σε καράφα.

Όπως σημειώνει «οι σχετικές διατάξεις που προστατεύουν τον Έλληνα καταναλωτή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν περιλαμβάνονται στους τιμοκαταλόγους των σημείων εστίασης και ουδέποτε αποτέλεσαν αντικείμενο ελέγχου από το αρμόδιο υπουργείο. Ειδικά η μη αναγραφή στους τιμοκαταλόγους της χώρας προέλευσης και του παραγωγού του οίνου, έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να παραπλανάται ο Έλληνας καταναλωτής, αλλά να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, συνοδευόμενος σε πολλές περιπτώσεις με διακίνηση οίνων χωρίς παραστατικά».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ