*Κάτι παραπάνω από 25 εκατ. ευρώ ο τζίρος στην χθεσινή συνεδρίαση, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ένα Hyper Market μεγάλης αλυσίδας κάνει περισσότερα την περίοδο των εορτών.
*ΚΕΚΡΩΨ και Attica Bank, οι αρνητικές εκπλήξεις της ημέρας. Στις καλένδες η απόφαση για τα αναξιοποίητα στρέμματα στο Ψυχικό, “βουτιά” 21,99% για τη μετοχή στα 1,88 ευρώ. Βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Συμμετοχών με 37,48%, IntraDevelopment (συμφερόντων Κόκκαλη) με 34,32%, Alpha Bank με 6,69% (η παλαιά συμμετοχή του Σταύρου Ψυχάρη) και 21,52% λοιποί με ποσοστό μικρότερο του 3%. (στοιχεία από το kekrops.gr).
*Στα 1,742 (-2,24%) η Intracom. Ωστόσο στις 21 και 22 Δεκεμβρίου η Intracom Holdings διέθεσε 2 πακέτα των 240.000 μτχ (το καθένα) στα 1,25 ευρώ/μτχ. Στα 300.000+300.000 ευρώ τα χρήματα. Placement εν όψει αμκ, με την Intrakat να αποτιμάται στα, μόλις, 101,8 εκατ. ευρώ. Bonuses σε μεγαλοστελέχη; Ενδοομιλικό “γύρισμα”; η συνέχεια θα δείξει.
*Τουλάχιστον “έσβησαν” την ζημιά του 2021. Ο λόγος για τη μετοχή της ΤΙΤΑΝ, που με το χθεσινό 1,06% στα 13,40 ευρώ δεν θα “γράφει” υποαξίες για φέτος. Είχαμε αναφερθεί στην απαξιωτική χρηματιστηριακή/επενδυτική εικόνα της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας, των Παπαλεξόπουλου-Κανελλόπουλου. Και με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, μάλιστα, πρόεδρο του ΣΕΒ. Η αγορά “τιμωρεί” την ΤΙΤΑΝ λόγω εκπομπών ρύπων κ.λ.π μόνο, που η διοίκηση δεν έχει κάνει χρήση τους. Κάτι, που μάλλον δεν έχει επικοινωνήσει-καταστήσει σαφές- στο επενδυτικό κοινό.
*Διάβαζα χθες το αναλυτικό ρεπορτάζ του Γιώργου Αλεξάκη, για την θεαματική μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Περί τα 270 ευρώ/Mwh χαμηλότερα στην ελληνική αγορά, σε διάστημα 10 ημερών. Θυμάμαι, από τα οικονομικά στοιχεία 9μηνου της ΔΕΗ, πως ένα μεγάλο μέρος της δραματικής ανόδου στα κόστη, που είχε προηγηθεί ο Γιώργος Στάσσης το είχε αντισταθμίσει (hedgάρει έναντι σταθερών τιμών) γλυτώνοντας έτσι την Επιχείρηση από σημαντικά βάρη. Και σκέφτομαι, καλά ο ΔΕΔΔΗΕ και άλλοι φορείς δεν μπορούσαν να προνοήσουν και να καλύψουν μέρος της διαφοράς, μέσω συμβολαίων αντασφάλισης; Εξ’ όσων γνωρίζω, σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει και άλλοι ενεργοβόροι εισηγμένοι. Κοινός νους χρειάζεται, απλά πράγματα.
*Και η Eurobank μετά την Πειραιώς προαγοράζει τεράστιους χώρους (για μετεγκατάσταση) στους Πύργους της Lamda Development, στο Ελληνικό. Έμμεση; άμεση χρηματοδότηση; θα σας γελάσω. Πάντως από θέα, καθαρό αέρα κ.λ.π όταν θα κατασκευασθούν, μεγαλεία.
*Εάν τελικά επιλεγεί ο Χρήστος Θωμάς για νέος ceo ή άλλη ανώτατη θέση στην ΕΧΑΕ, η πλευρά Λάτση θα έχει ακόμη έναν άνθρωπό της σε καίρια θέση. Τις σημειώνω αυτές τις μικρολεπτομέρειες, γιατί μέσα στο 2022 θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κρατήσει και τι να αφήσει (σε πετρέλαια/ενέργεια).
*Άλλη εταιρεία η Premia, με τον Κωνσταντίνο Μαρκάζο. Πολύ δυνατά στα ακίνητα, στα εξυπηρετούμενα (ακίνητα) μακροχρόνιας μίσθωσης. Ο ceo της εταιρείας έχει ως στόχο ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων 300 εκατ. το 2022, 500 εκατ. το 2023 και το 1 δισ. στην 5ετία. Από τους κλάδους με μεγάλη απόδοση (κεφαλαίου), υπερζήτηση για logistics και μεταξύ των ΑΕΕΑΠ προβλέπεται να γίνει η…σφαγή του Δράμαλη.
*Όχι, από το “μέτωπο” Μπλε Κέδρου (Ευμορφίδης/Coco Mat) δεν υπάρχουν εξελίξεις.
*Ας μας εξηγήσουν οι αρχές, πως μία ναυτιλιακή της ποντοπόρου δεν μπορεί να κάνει εισαγωγή μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών (στην υποκείμενη αγορά) επικαλούμενες (οι αρχές) λόγους προστασίας των επενδυτών, αλλά η ίδια να μπορεί να εκδώσει εταιρικό ομόλογο, που θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στην εγχώρια αγορά (εταιρικών ομολόγων). Κάτι δεν καταλαβαίνω; κάτι μου διαφεύγει; Η κοινή λογική, που λέγαμε πιο πάνω.
*Από την εποχή του Σπύρου Καπράλου (επί προεδρίας του στο ΧΑΑ) είχαν ξεκινήσει διεργασίες για τη δυνατότητα εισαγωγής και διπλή διαπραγμάτευση (σε Νέα Υόρκη και Αθήνα). Το dual listing, φυσικά, ουδέποτε προχώρησε, ευκαιρίες από την μεγάλη άνοδο των Greeks του Shipping χάθηκαν, με αποτέλεσμα να είναι εισηγμένες (στην πλειονότητά τους) στο NYSE. Το «φυσικά» κολλάει στο ότι από εποχές ΣΥΡΙΖΑ περιμένουμε την λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Για τις μεθεπόμενες εκλογές, το βλέπω και αν. Πάντως τα Τίρανα έχουν ένα ιδιαίτερα λειτουργικό (και σε καλαίσθητο κτήριο) χρηματιστήριο. Εμείς είμαστε large, σιγά τώρα.
*Το σκέφτεται για Κυριακάτικο φύλλο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος; γνωστός μου κάτι άκουσε, τις προάλλες, στο Balthasar. Μέρες, που είναι και πάνω που είχαν αρχίσει να ξανά μαζεύονται γνωστές, εμβληματικές φυσιογνωμίες του χώρου. Τώρα με τα νέα μέτρα, closed τα μεσάνυχτα.