Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυξήθηκαν κατά 17% οι χρηματοδοτήσεις σε ευρωπαϊκές startups

Αυξήθηκαν κατά 17% οι χρηματοδοτήσεις σε ευρωπαϊκές startups

Μια καλή χρονιά δείχνει να είναι το 2024 για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα των startups, το οποίο, παρά την επενδυτική δυσθυμία, καταφέρνει να βρει τη δίοδο προς τη χρηματοδότηση. Οι ευρωπαϊκές startups “σήκωσαν” το 2ο τρίμηνο του 2024 συνολικά κεφάλαια $16 δισ., τα οποία είναι αυξημένα κατά 31% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του έτους και κατά 17% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα όπως αναφέρει ο  Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ.

Μάλιστα, οι ευρωπαϊκές startups, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, συγκέντρωσαν μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις από τις αντίστοιχες εταιρείες στην Ασία, όπου το οικοσύστημα πέρασε ένα πραγματικά δύσκολο τρίμηνο. 

Οι βρετανικές νεοφυείς εταιρείες ήταν εκείνες, που απέσπασαν το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων, που κατευθύνθηκαν προς το ευρωπαϊκό οικοσύστημα το 2ο τρίμηνο του 2024, συγκεντρώνοντας – σύμφωνα με την ανάλυση της Crunchbase – κεφάλαια $6,7 δισ. 

Στη δεύτερη θέση αναφορικά με το ύψος των χρηματοδοτήσεων, που συγκεντρώθηκαν στην Ευρώπη, κατείχε η Γαλλία, με τις γαλλικές startups να αντλούν χρηματοδοτήσεις $2,9 δισ. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η ροή των χρηματοδοτήσεων τόσο προς τις βρετανικές, όσο και προς τις γαλλικές startups, ήταν αυξημένη σε ετήσια βάση. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η τρίτη μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη, σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων, το 2ο τρίμηνο του 2024 ήταν η γερμανική, η οποία είδε συνολικές επενδύσεις προς το νεοφυές οικοσύστημα της τάξης των $1,8 δισ., αν και τα κεφάλαια που κατευθύνθηκαν στις γερμανικές startups ήταν μειωμένα σε ετήσια βάση. 

Το ενδιαφέρον στην τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν ο κορυφαίος κλάδος στην Ευρώπη, με τις startups του τομέα να προσελκύουν κεφάλαια $3,3 δισ. σε ένα μόνο τρίμηνο. Στα χρηματοδοτικά deals που πρωταγωνίστησαν στον κλάδο του ΑΙ πανευρωπαϊκά, το 2ο τρίμηνο του 2024, περιλαμβάνονται αυτά προς την εταιρεία αυτοματοποιημένης οδήγησης Wayve με έδρα το Λονδίνο, προς το ίδρυμα Mistral AI με έδρα το Παρίσι και προς την πλατφόρμα μετάφρασης γλωσσών DeepL με έδρα την Κολωνία. 

Ο δεύτερος τομέας, που συγκέντρωσε τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις, ήταν οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, προσελκύοντας χρηματοδοτικά deals αξίας $3 δισ. Τρεις εταιρείες με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία πέτυχαν τους μεγαλύτερους γύρους χρηματοδότησης: οι πλατφόρμες δανεισμού Abound και GB Bank και η ψηφιακή τράπεζα Monzo. 

Ο τομέας της βιώσιμης ανάπτυξης ήταν η τρίτη μεγαλύτερη δεξαμενή χρηματοδοτούμενων startups στην Ευρώπη με επενδύσεις $2,5 δισ., με τις startups του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να συγκεντρώνουν μεγάλους γύρους της τάξης των $100 εκατ. 

Tην ωριμότητα του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος έρχεται να επιβεβαιώσει και ένα άλλο ποιοτικό στοιχείο της αγοράς: η “γέννηση” νέων μονόκερων, ήτοι εταιρειών με αποτίμηση άνω του $1 δισ. Τρεις εταιρείες από την Ευρώπη εντάχθηκαν στο unicorn board το 2ο τρίμηνο, από πέντε το 1ο τρίμηνο. Σύμφωνα το “Crunchbase Unicorn Board”, πλέον, η ευρωπαϊκή φωλιά των unicorns μετρά 208 ενοίκους.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ