Παρασκευή, Ιανουάριος 24, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚαραϊτίδης: Δεν έχουμε πειστικές ενδείξεις αλλαγής των τουρκικών στοχεύσεων και επιδιώξεων

Καραϊτίδης: Δεν έχουμε πειστικές ενδείξεις αλλαγής των τουρκικών στοχεύσεων και επιδιώξεων

Ο πρέσβης επί τιμής Δημήτρης Καραϊτίδης μιλώντας στην ΕΡΤ , σημειώνει ότι είναι γεγονός ότι η ηρεμία και η ύφεση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες είναι ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο. Οι προκλήσεις και η άκρως επιθετική συμπεριφορά που επί μακρό διάστημα χαρακτήριζε την τουρκική στάση, αυτή τη στιγμή δεν εμφανίζονται. Είναι κάτι το θετικό».

Επίσης συμπληρώνει ότι συμπληρώνει πως «αν λάβουμε υπόψη το ιστορικό των σχέσεων μας με την Τουρκία σε βάθος δεκαετιών, τα πολλά προβλήματα που έχουν ανακύψει, το πολύ βαρύ και δυσάρεστο κλίμα που έχει δημιουργηθεί έχει αφήσει ίχνη δυσπιστίας, σκεπτικισμού, επιφυλακτικότητας πρέπει αυτές τις τελευταίες εξελίξεις που είναι θετικές, να τις βλέπουμε με μεγάλη προσοχή. Θα έλεγα και με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα, διότι η Ελλάδα πολύ ορθά ανταποκρίθηκε στην αλλαγή συμπεριφοράς της Τουρκίας, διότι πάντα ήταν υπέρ μιας ειρηνικής προσέγγισης των προβλημάτων. Εντούτοις όμως δεν έχουμε, εκτός από την αλλαγή τακτικής από μέρους της τουρκικής ηγεσίας, δεν έχουμε άλλες πειστικές ή ιδιαίτερα σοβαρές ενδείξεις αλλαγής των τουρκικών στοχεύσεων και επιδιώξεων. Επομένως, ναι μεν ακολουθούμε μια διαδικασία που στηρίζεται στην καλή διάθεση, στην προσέγγιση των δύο μερών, αλλά πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα προβλήματα είναι παρόντα, είναι σοβαρά και είναι και δυσεπίλυτα. Θα έλεγα ότι η πορεία της διαδικασίας που έχει εγκαινιαστεί είναι μία πορεία δύσκολη, ευπαθής και χωρίς υπερβολή θα την χαρακτήριζα και ως ακανθώδη. Κάθε βήμα έχει τα θετικά του στοιχεία, αλλά συγχρόνως σε κάθε νέο βήμα θα πρέπει να έχουμε και την προσοχή μας στραμμένη στα προβλήματα».

Ερωτηθείς για τις «παγίδες που μπορεί να υπάρχουν στις συνομιλίες των δύο χωρών» σημείωσε πως «Παγίδες υπάρχουν γιατί είναι πολλά και σοβαρά τα θέματα που έχει θέσει η τουρκική πλευρά και ασφαλώς από τη δική μας πλευρά θα υπάρξει μία ιδιαίτερη προσοχή. Θα έλεγα όμως ότι αυτό το οποίο θα πρέπει σε κάποια φάση των συνομιλιών με μεγάλη έμφαση να τονίζεται πως η τουρκική πλευρά είναι ότι προϋπόθεση για την ομαλή και αποτελεσματική συνέχιση αυτών των αρχών είναι από την πλευρά της Τουρκίας να υπάρξουν κινήσεις πειστικής μεταβολής, διάθεσης και βούλησης απέναντί μας. Δηλαδή όταν έχουμε έμμεσες ή ενίοτε και άμεσες – τώρα, όχι πολύ συχνές – αναφορές στη γαλάζια πατρίδα, όταν έχουμε επίσης σαφείς νύξεις περί ανάγκης αποκλεισμού νησιών είναι προφανές ότι αυτές οι κινήσεις δεν δημιουργούν ομαλό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να στηρίξουν και να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Αυτό νομίζω ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να το καταστήσει απολύτως σαφές».

Και υπογράμμισε πως «Ναι μεν ο πρωθυπουργός το έχει τονίσει, αλλά νομίζω ότι και στις επαφές που γίνονται πρέπει να τονίζεται αυτό. Και ξέρετε γιατί το λέω. Διότι τα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί κυρίως λόγω των απαιτήσεων και των αξιώσεων της Τουρκίας. Επομένως, αυτή η πλευρά που δημιούργησε την οξύτητα αυτή έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη να προχωρήσει σε κινήσεις εκτόνωσης».

Σε ερώτηση αν και στο παρελθόν, και συγκεκριμένα επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη, όπου ο κ. Καραϊτίδης ήταν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, οι δύο πλευρές Ελλάδα – Τουρκία είχαν φτάσει κοντά σε επίλυση των διαφορών σημείωσε πως «η αλήθεια είναι ότι οι τότε διερευνητικές επαφές είχαν προχωρήσει πολύ και είχε σημειωθεί μία σύγκλιση απόψεων στο θέμα της οριοθέτησης και σε πτυχές σοβαρές του θέματος του εναερίου χώρου, λόγω της διαφοράς μεταξύ εύρους χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου που έχουμε εμείς ως χώρα. Παρ όλα αυτά όμως, ξέρετε, αυτή η πρόοδος έχει επιτευχθεί σε επίπεδο συνομιλητών, εμπειρογνωμόνων, υπηρεσιακών αξιωματούχων. Δεν υπήρξε όμως ούτε τότε ρητή και κατηγορηματική δέσμευση της τουρκικής ηγεσίας ότι θα αποδεχόταν την σύγκλιση αυτή για να προχωρήσει σε ανάλογες αποφάσεις. Ασφαλώς ήταν ένα βήμα προόδου. Δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά μην θεωρούμε ότι είχαμε φτάσει στη ρύθμιση, η οποία την τελευταία στιγμή δεν επετεύχθη».

«Νέα εποχή» παρουσιάζει ο τουρκικός Τύπος τις συνομιλίες Γεραπετρίτη – Φιντάν

«Νέα εποχή» ήταν τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που ακολούθησαν την συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν με τα τουρκικά Μέσα να παρουσιάζουν την υιοθέτηση από την πλευρά του Γ. Γεραπετρίτη του οδικού χάρτη σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, δηλαδή τη θετική ατζέντα της πολιτικής διαβούλευσης και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επιμένουν στη δήλωση του Φιντάν για δίκαιη κατανομή του πλούτου σε Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο και τονίζουν τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και εκεί πέρα είχαμε μια συνέχεια γιατί την επομένη της συνάντησης των δύο υπουργών είχαμε τη συνάντηση του Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, αναφέρει στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ της ΕΡΤ, ο ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης. Εκεί έθεσε θέμα ο Τούρκος Υπουργός τελωνειακής ένωσης, επανέναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, συζητήθηκε το Κυπριακό,  ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο Ούγγρος, Όλιβερ Μπάρκλεϊ απάντησε ότι για την επανέναρξη των συνομιλιών υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, έκανε αναφορά στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου, ευχαρίστησε την Τουρκία για τη συμβολή της στο προσφυγικό, είπε ότι το ένα δισεκατομμύριο, που είναι το τελευταίο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων, ίσως δεν επαρκεί γι’ αυτό που προσφέρει η Τουρκία και υπέγραψαν οι δύο πλευρές και μια συμφωνία για την τελευταία δόση των 781 εκατομμυρίων όσον αφορά το προσφυγικό.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ