Σάββατο, 12 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΚαπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε μία τολμηρή επιχειρηματικότητα που αξιοποιεί ευκαιρίες

Καπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε μία τολμηρή επιχειρηματικότητα που αξιοποιεί ευκαιρίες

Τις αναπτυξιακές πολιτικές που θα ενισχύσουν την οικονομική μεγέθυνση της Ελλάδας ανέδειξε o Παναγιώτης Καπόπουλος, Chief Economist της Alpha Bank κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε πάνελ με θέμα «Navigating Demographic Shifts:Ensuring Sustainable Social Insurance Systems», εστιάζοντας στην επιχειρηματικότητα, την τόνωση της προσφοράς απασχόλησης αλλά και την εξάλειψη της αδήλωτης εργασίας.

Εργασία, Κεφάλαιο και Επιχειρηματικότητα

Στην παρέμβασή του κ. Καπόπουλος επεσήμανε ότι η βιωσιμότητα ενός διανεμητικού συστήματος σε μακροχρόνιο ορίζοντα συνδέεται με τη δυναμική της οικονομικής μεγέθυνσης. «Η δυναμική αυτή καθορίζεται από τρεις παράγοντες. Την ποσότητα και την ποιότητα της εργασίας. Η ποσότητα και η ποιότητα του κεφαλαίου και ο τρόπος με τον οποίο συνεργάζονται, η παραγωγικότητα. Αλλά πάνω απ’ όλα, η επιχειρηματικότητα η οποία διαχειρίζεται αυτούς τους παράγοντες. Να λοιπόν ένα εθνικός στόχος. Μία τολμηρή επιχειρηματικότητα, να αναλαμβάνει κινδύνους και να αξιοποιεί ευκαιρίες», είπε .

Σχετικά με την αγορά εργασίας, υπογράμμισε ότι «το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι εργάζονται τις περισσότερες ώρες την εβδομάδα». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη αύξησης της προσφοράς εργασίας μέσα από την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων, των γυναικών και των ηλικιωμένων στο εργατικό δυναμικό, τη μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας, την αντιστροφή του brain drain της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας.

Στο θέμα των επενδύσεων, ο κ. Καπόπουλος σημείωσε ότι «από το 2011 έως το 2021, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου υπολειπόταν των αποσβέσεων, οδηγώντας σε διάβρωση του φυσικού κεφαλαίου». Παράλληλα, τόνισε τη σημασία του Ταμείου Ανθεκτικότητας για την κάλυψη του επενδυτικού κενού, ιδίως στους τομείς της πράσινης μετάβασης και της ψηφιακής οικονομίας. «Για την περαιτέρω μεγένθυση των επενδύσεων στο μέλλον πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, κίνητρα για συγχωνεύσεις και συμπράξεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα, αλλά το μικρό τους μέγεθος εμποδίζει την αύξηση της παραγωγικότητας. Ο ιδιωτικός τομέας έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο μέσα από τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, την ενίσχυση της κουλτούρας έρευνας και ανάπτυξης, και τη διεύρυνση της εξωστρέφειας σε αγορές πέραν των δυτικών, όπως η Κίνα και η Ινδία».

Στόχος η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, ο κ. Καπόπουλος έθεσε ως στόχο τη μείωση της απόκλισης από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο απασχόλησης. «Σήμερα στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 70%, έναντι 76% στην Ευρώπη και του στόχου 78% έως το 2030. Μία τέτοια προσέγγιση σημαίνει περίπου 400 χιλιάδες περισσότερους εργαζόμενους».

Πρότεινε δε μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση όπως «η αύξηση των δαπανών για τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των γυναικών, η υιοθέτηση προγραμμάτων in-work benefits που να καταβάλλονται απευθείας στους εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα, είτε μέσω μεταβιβάσεων, είτε μέσω φοροελαφρύνσεων, η αντιμετώπιση της διαρθρωτικής ανεργίας, ιδιαίτερα ενόψει της μετάβασης στην τεχνητή νοημοσύνη, μέσω επανασχεδιασμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εταιρικής κατάρτισης και η στήριξη των ηλικιωμένων που επιθυμούν να εργαστούν μετά τη συνταξιοδότηση με ευέλικτες ρυθμίσεις, φοροαπαλλαγές και δυνατότητα σταδιακής συνταξιοδότησης».

O Chief Economist της Alpha Bank τόνισε ότι «η μείωση της αδήλωτης εργασίας προφανώς είναι δουλειά των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και κοινωνική ευθύνη των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, το ποσοστό των οποίων στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Φυσικά θα πρέπει να επιχειρήσουμε την άρση των αιτίων του φαινομένου που δεν είναι άλλη από υπερβολικό φορολογικό βάρος έτσι ώστε η επίσημη εργασία πρέπει να γίνει πιο ελκυστική».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ