Αγωνία εν αναμονή των επιδημιολογικών εξελίξεων καταγράφεται στον τουριστικό κλάδο, με τους επιχειρηματίες να φοβούνται ότι περιορισμοί τύπου Μυκόνου θα επιδράσουν αρνητικά στην όποια ανάκτηση της κίνησης του 2021.
Παράγοντες του τουρισμού κάνουν λόγο για μια αναστροφή της εικόνας της αποκατάστασης της πραγματικότητας που καλλιεργούνταν με επιμέλεια όλο το προηγούμενο διάστημα.
Παρότι μάλιστα η ανελαστική ζήτηση της Μυκόνου φαίνεται να μην διαταράσσεται από την επιβολή των νέων μέτρων – τουλάχιστον προς ώρας, η αγωνία είναι έκδηλη για άλλους προορισμούς στους οποίους καταγράφεται αυτή την περίοδο μεγάλος όγκος αφίξεων.
Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο οι ενδείξεις χαρακτηρίζονται θετικές και οι κρατήσεις αυξάνουν ρυθμό, ο οποίος και αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο τώρα που και η Βρετανία θα μπει στο παιχνίδι λόγω άρσης περιορισμών.
Πέρα από τους περιορισμούς της Μυκόνου πρόσθετες αμφιβολίες γεννά και η απόφαση της Γερμανίας να βάλει τη χώρα μας ψηλά στη λίστα επικινδυνότητας. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία «υποβάθμισε» την Ελλάδα στην κατηγορία των χωρών υψηλού κινδύνου. Παρότι η απόφαση αυτή δεν έχει άμεσο πρακτικό αντίκτυπο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει δυσάρεστες εξελίξεις εάν οι υγειονομικές συνθήκες στην Ελλάδα επιδεινωθούν. Μέχρι στιγμής πάντως και σύμφωνα με τις οδηγίες του γερμανικού υπουργείου Υγείας, όσοι επιστρέφουν από Ελλάδα θα πρέπει εντός 48 ωρών να επιδείξουν είτε αρνητικό τεστ, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα σε όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς τους.
Στενά φαίνετια να παρακολουθούν τις επιδημιολογικές εξελίξεις και στην Βρετανία, αφού σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, πηγές της ταξιδιωτικής βιομηχανίας προβλέπουν ότι μετά τη δημιουργία της πρόσθετης λίστας με την ανεπίσημη ονομασία «Πορτοκαλί Συν» και την ένταξη της Γαλλίας σε αυτή, σειρά αναμένεται να πάρουν και οι κατ’ εξοχήν χώρες διακοπών των Βρετανών, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, στις οποίες τα κρούσματα κορονοϊού είναι σε μεγάλη άνοδο.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα μέτρα και τα συνεπακόλουθά τους έχουν ήδη αρχίσει να κρούουν οι φορείς του τουρισμού με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο, να τονίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ πως «το παράδειγμα της Μυκόνου δείχνει ξεκάθαρα ότι είμαστε σε δεύτερη σεζόν Covid. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κινδυνεύει η τοπική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
«Ανησυχία υπάρχει. Όπως έχω πει πριν από δύο μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν» σημείωσε ο κ. Τάσιος. «Προς το παρόν η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα από το 2020. Η Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σχολαστικά και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο» κατέληξε.
Αυτό το σενάριο δε, δεδομένου ότι έχει χαθεί όλο το πρώτο εξάμηνο, θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για την κίνηση στο σύνολο της σεζόν. Όπως άλλωστε έχουν έχουν τονίσει ουκ ολίγες φορές επιχειρηματίες του τουρισμού οι ελπίδες για την ανάκτηση του 40-45% των εσόδων του 2019 στηρίζονται σε έναν πολύ δυνατό Αύγουστο ο οποίος θα συνοδευτεί από την επέκταση της σεζόν μέχρι και τον Νοέμβριο.