Τα πέναλτι στο ποδόσφαιρο, περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, είναι θέμα τύχης. Ο Παναθηναϊκός την είχε με το μέρος του πέρυσι στη Μασσαλία, στον δραματικό ημιτελικό του κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, όπως και νωρίτερα στο Γ.Καραϊσκάκης με τον Ολυμπιακό. Τώρα, για πρώτη φορά το “νόμισμα” του γύρισε ανάποδα στο Άμστερνταμ. Κάποτε θα συνέβαινε.
Επίσης, κάτι διόλου ασήμαντο, για το χαρακτήρα που αποκαλύπτει ήδη η ομάδα με το νέο της προπονητή. Τα 34 πέναλτι στο Άγιαξ – Παναθηναϊκός συνιστούν ρεκόρ στην ιστορία των διοργανώσεων της UEFA. Επειδή αγαπάμε τα ιστορικά στοιχεία, η αμέσως προηγούμενη μακρύτερη διαδικασία ήταν οι 32 εκτελέσεις στο EURO U21 του 2007, στο Ολλανδία – Αγγλία. Πάμε όμως παρακάτω. Διότι το ζήτημα είναι η πολύ καλή εικόνα των “πράσινων” στην κανονική διάρκεια και την παράταση.
Ο Παναθηναϊκός, που στα 210 λεπτά, σε ΟΑΚΑ και Άμστερνταμ, ήταν καλύτερη ομάδα από τον Άγιαξ, έχει αλλάξει! Ακόμη κι αν το βασικό σχήμα δεν ξεκινάει ακόμα με τις μεταγραφές, εκτός του Ίνγκασον, δύο παράγοντες έχουν διαφοροποιήσει την ομάδα. Καταρχάς η φιλοσοφία του προπονητή.
Ο Ντιέγκο Αλόνσο ζητάει πίεση ψηλά, με κάθετο τρόπο παιχνιδιού. Ασφαλώς πρόκειται για ρίσκο, διότι αφήνει πίσω χώρους, όμως είναι θετικό το γεγονός ότι οι παίκτες του δείχνουν να μπορούν να το εξελίξουν το συγκεκριμένο πλάνο.
Ο άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας έχει να κάνει με τις μεταγραφές, που μπαίνουν στο παιχνίδι ως αλλαγές και προσφέρουν άμεσα. Ο Τετέ επανέλαβε ξανά σπουδαία εμφάνιση, όπως και όταν είχε περάσει ως αλλαγή κόντρα στη Μπότεφ. Δείχνει πως είναι επιθετικός κλάσης και θα βοηθήσει στη σεζόν σημαντικά.
Επίσης ο Μαξίμοβιτς στο διάστημα που αγωνίστηκε ανέβασε το επίπεδο στη λειτουργία των χαφ και έδειξε αυτό που αναμένεται καιρό τώρα ότι μπορεί να υποσχεθεί για τη συνέχεια.
Υπάρχουν φυσικά και τα “διαμάντια” της ομάδας όπως ο Βαγιαννίδης, που σε τόσο μικρή ηλικία, είναι ακραίος αμυντικός σπάνιας ποιότητας, “δηλώνοντας’ ότι η σεζόν που μόλις ξεκίνησε θα έχει σε μεγάλο βαθμό και τη δική του “υπογραφή”.
Ο Παναθηναϊκός είχε την ατυχία στις κληρώσεις να του προκύψουν από τα υπο-γκρούπ οι δυσκολότερες ομάδες. Ο Άγιαξ αρχικά και στη συνέχεια η Λανς στην περίπτωση του αποκλεισμού. Ακόμη κι αν μείνει τελικά χωρίς Ευρώπη, η ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο θα έχει μπροστά της μία μεγάλη πρόκληση. Να διεκδικήσει το πρωτάθλημα με πολλά στοιχεία να δείχνουν από τώρα υπέρ της.
Έχει σημασία ότι τα καταγράφουμε μετά από αποκλεισμό. Ποια είναι λοιπόν αυτά; Πρώτο και εξαιρετικά κρίσιμο το κλίμα των αποδυτηρίων. Οι παίκτες παρουσιάζονται ενωμένοι, την ίδια ώρα που ο Αλόνσο μοιάζει να έχει το σωστό τρόπο διαχείρισης. Αγωνιστικά αλλά και πνευματικά. Το δεύτερο είναι καθοριστικό διότι επί Τερίμ είχε χαθεί…
Πάμε παρακάτω. Η αγωνιστική τακτική του νέου προπονητή φαίνεται ότι ταιριάζει στους παίκτες. Φάνηκε κόντρα στον Άγιαξ στο πρώτο ημίχρονο όπου ο Παναθηναϊκός κυκλοφορούσε τη μπάλα όπως ήθελε, υποχρεώνοντας την ολλανδική ομάδα να περιμένει χωρίς αντίδραση. Υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία του Τζούρισιτς, που δεν κατέληξε ως τέτοια επειδή δεν σούταρε αμέσως. Ήταν πάντως μόνος στην περιοχή όμως επέλεξε να κοντρολάρει πρώτα.
Τρίτον. Η άμυνα θα είναι εφέτος ακόμη πιο καθοριστική για το σύνολο του παιχνιδιού και τον τρόπο ανάπτυξης. Ο Ίγκασον προσφέρει εμπιστοσύνη στα χαφ, ενώ ο Ντραγκόσφσκι για την ηλικία του αποκαλύπτει σπάνια ωριμότητα στον τρόπο που τοποθετείται.
Στο Άμστερνταμ απειλήθηκε με επτά σουτ, τα έξι από κοντινή απόσταση και τα σταμάτησε όλα! Τελευταία φορά που έκανε καλύτερη εμφάνιση ήταν στη Serie A με την φανέλα της Έμπόλι κόντρα στη Φιορεντίνα (05/05/2019), όταν είχε δεχθεί 11 τελικές, αλλά δεν παραβιάστηκε η εστία του ούτε μία φορά!
Ο πολωνός τερματοφύλακας στα 26 του χρόνια μοιάζει αυτή την ώρα μία από τις καλύτερες αγωνιστικές επενδύσεις του Παναθηναϊκού. Ξαναλέω αγωνιστικές, όχι μεταγραφικές προκειμένου να αποκομίσει η ομάδα στο μέλλον χρήματα.
Τέταρτον. Στο ξεκίνημα της σεζόν αυτή την ώρα θα έχει σημασία η διαχείριση των προσώπων από τον Αλόνσο. Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει το πρωτάθλημα κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης (18/08) και η λογική λέει πως παίκτες όπως ο Τετέ, ο Μαξ και ο Βαγιαννίδης μπορούν να ξεκινήσουν βασικοί. Γιατί όχι και ο Λοντίγκιν, προκειμένου να πάρει ένα ματς και να αρχίσει να ζεσταίνεται.
Διότι μπορεί κόντρα στη Λανς (22/08) τα πράγματα να φαίνονται ακόμη πιο δύσκολα, σε κάθε περίπτωση πάντως ο Παναθηναϊκός απέκτησε το δικαίωμα και με την εμφάνιση στην Ολλανδία να μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι αποφασισμένος για την πρόκριση.
Η εικόνα του Τριφυλλιού έδειξε πως κάτι καλό χτίζεται, σε μία ομάδα που δεν είχε έτοιμο τον Ιωαννίδη, είχε τον Τετέ λίγο χρόνο, τον Μαξ στην πόρτα της ενδεκάδας και ακόμη έναν εξτρέμ από το πάνω ράφι στο στόχαστρο για να προστεθεί μέχρι το τέλος του μήνα.