Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚαλά τα POS στα ταξί και στις λαϊκές αλλά να κοιτάξουμε και τις στατιστικές...

Καλά τα POS στα ταξί και στις λαϊκές αλλά να κοιτάξουμε και τις στατιστικές των επιχειρήσεων;

Η ΑΑΔΕ δημοσίευσε και την στατιστική επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υπέβαλαν τα νομικά πρόσωπα δίδοντας τη δυνατότητα για πολλαπλές αναγνώσεις στους ενδιαφερόμενους.

Η στατιστική αποτυπώνει κατακόρυφη αύξηση όλων των μεγεθών: εκτοξεύτηκαν τα έσοδα στα…425 δις. ευρώ μέσα στο 2022 (σ.σ σε αυτή τη χρήση αφορούν οι περυσινές φορολογικές δηλώσεις), τα κέρδη στα 25 δις. ευρώ (σ.σ ποτέ στο παρελθόν δεν έχει καταγραφεί τέτοια επίδοση) και τα φορολογητέα έσοδα στα 6,6 δις. ευρώ (+40% σε σχέση με το 2022).

Μπορεί το κράτος να δηλώνει ικανοποιημένο; Η απάντηση είναι όχι. Αφενός διότι στα συγκεκριμένα εντυπωσιακά στοιχεί υπάρχει ο παράγοντας της συγκυρίας. Να θυμηθούμε τι έγινε στη χρήση του 2022; Εκτοξεύτηκαν οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων, ξέφυγε ο πληθωρισμός, ανέκαμψε ο τουρισμός, είχαμε το rebound του ΑΕΠ μετά την πανδημία αλλά και την επιβολή της έκτακτης φορολογίας στα κέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων ειδικά των διυλιστηρίων.

Θα έχει λοιπόν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να φανεί και το περιεχόμενο των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Όμως, άλλο είναι το στοιχείο που πρέπει επιτέλους να απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο: ο τεράστιος αριθμός των ζημιογόνων νομικών προσώπων. Όλα, μα όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αφορούν πρωτίστως τις ατομικές επιχειρήσεις: ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, συνδέσεις ταμειακών με POS κλπ.

Υπάρχει κατώτατο πλαφόν κερδών για τις ΑΕ και τις ΙΚΕ ή για τις ομόρρυθμες και τις ετερόρρυθμες; Όχι είναι η απάντηση. Και γι’ αυτό ερχόμαστε αντιμέτωποι με το εξής φαινόμενο: 

1.       Το 39,2% των συνολικών 333.588 νομικών προσώπων δηλώνουν ζημιές 

2.       Το 23,6% των επιχειρήσεων έχουν μηδενικά κέρδη 

3.       Το 10,9% έχουν φορολογητέα κέρδη έως 10.000 ευρώ τον χρόνο, ποσό που είναι χαμηλότερο και από τον κατώτατο μισθό. 

Που ακριβώς πάμε όταν οι 3 στις τέσσερις επιχειρήσεις εμφανίζουν τέτοια αποτελέσματα; Γιατί πιστεύουμε ότι κάθε χρόνο –μα κάθε χρόνο- δηλώνονται ζημιές άνω των 37 δις. ευρώ σε ετήσια βάση χωρίς κανείς να αναρωτιέται πώς επιβιώνουν οι εταιρείες με αρνητικά αποτελέσματα για τα τόσα χρόνια;

Μεγάλη πληγή οι δηλώσεις των νομικών προσώπων. Θα αποδώσει καρπούς το σύστημα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης; Θα φανεί στην πράξη… 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ