don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Καλά αρχίζει το 2025, ποια ιστορικά ρεκόρ θα καταρριφθούν, τα deals στην ενέργεια, ο στόχος της Metlen, η HelleniQ Energy και η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η “Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής” και η διακοπή ροής του ρωσικού αερίου

*Καλή Χρονιά, 2025 με υγεία, χαρές και υπόσχεση για αποκλειστικότητες και κέρδη από το team της DeA.

*Μετά από άνοδο 23% για τον S&P500 το 2024 και συνολικά 50% τα τελευταία 2 χρόνια, σε ύψη-ρεκόρ ο “δείκτης των δεικτών”. Κατά 170% η εκρηκτική άνοδος για τη μετοχή της Nvidia, στα 3,29 τρισ. $ η αποτίμηση του κολοσσού-leader του κλάδου ΑΙ. Όμως, στα 36,16 τρισ.$ το national debt US, debt out the wazoo- όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανάλυση του wolfstreet.com.

*Ποια ιστορικά ρεκόρ θα καταρριφθούν το 2025, δίκην…Καζαμία από τον Βασίλη Γούλα. Σε όσα μας αφορούν, κράτησα την αύξηση του (ονομαστικού) ΑΕΠ πάνω από τα 245 δισ. ευρώ- για πρώτη φορά, από το 2009-. Σε όρους ονομαστικής αύξησης η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά επαναφοράς και πράγματι αρκετοί “αριθμοί ευημερούν”. Ζητούμενο για το 2025, να βελτιωθεί η πραγματικότητα/καθημερινότητα περισσότερων συμπολιτών μας.

*Ποια είναι η βασική ένσταση της στήλης; αναφερόμαστε σε ανάπτυξη που όμως δεν “πατάει” σε ένα αναπτυξιακό πρόταγμα με προοπτική, ούτε και σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας. Απεναντίας βασίζεται σε κλάδους κορεσμένους και ούτως ή άλλως πεπερασμένων δυνατοτήτων, που η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει σαν «ατμομηχανές», λ.χ. ο τουρισμός, το real estate, κυρίως γιατί δεν έχουμε άλλους πραγματικά δυναμικούς κλάδους να προτείνουμε. Μια ανάπτυξη που στο τέλος καταλήγει να πατάει, όχι πάνω στην επένδυση σε υψηλή τεχνολογία και δεξιότητες, αλλά στην απλή απορροφησιμότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων. Στο διογκούμενο έλλειμμα αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η ανισοβαρής ανάπτυξη, που σε μεγάλο βαθμό χρειάζεται περισσότερες εισαγωγές- καθώς το παραγωγικό μοντέλο παραμένει στρεβλό-. Σε αυτά θα πρέπει να εστιάσει ο ΠΘ, ο νυν και ο επόμενος υπ. Οικ.- μετά τον ανασχηματισμό- και την…προεδρολογία.

*Κατ’ αρχήν, “κλείνει η στρόφιγγα” μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας. Μετά από 60 χρόνια. Πως το είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, ότι πρέπει (η Ευρώπη) να αγοράζει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ- ακριβότερο απ’ ότι της Ρωσίας- όπως και άλλα βασικά αμερικανικά προϊόντα προκειμένου να μας πάει με το μαλακό ο Ντόναλντ Τραμπ με τους δασμούς. Όποια παραδοχή…αλλά έτσι θα πορευτούμε φέτος, κατ’ αρχήν το πρώτο και δεύτερο 3μηνο. Και βλέπουμε. Το ενεργειακό, παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα-πρόβλημα για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα, οικονομία συνακόλουθα την κοινωνία. Την Τρίτη καταγράφηκε για 3η φορά (σε 2 εβδομάδες), ζήτηση για LNG στις ΗΠΑ που ξεπερνά τα 15 bcfd, αλλά η πρώτη φορά έφτασε στα 15,2 bcf,  (στοιχεία της LSEG). Τον Δεκέμβριο, η Venture Global και η Cheniere ανακοίνωσαν την εξαγωγή των πρώτων ποσοτήτων LNG από τα έργα επέκτασής τους, με το εργοστάσιο Plaquemines της Venture Global να πραγματοποιεί την πρώτη του αποστολή στη Γερμανία. Έπεται η έναρξη του Golden Pass LNG, μιας κοινοπραξίας της QatarEnergy και της Exxon Mobil που κατασκευάζεται στις ακτές του Τέξας με τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου να αναμένονται στα τέλη του 2025 ή στις αρχές του 2026.

*Είναι όμως, και δραματικά περιστατικά όπως το (πιο τελευταίο) μακελειό στη Νέα Ορλεάνη, όταν ΙΧ έπεσε πάνω σε πλήθος. 10 νεκροί, 30 τραυματίες εικόνες του δυστοπικού 2025 που μόλις ξεκίνησε- σε συνέχεια ανάλογων περιστατικών του 2024. Θα ανατρέξω στα στοιχεία του ACLED- μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ειδικεύεται στη συλλογή δεδομένων, ανάλυση και χαρτογράφηση συγκρούσεων και κρίσεων- σύμφωνα με τα οποία προβλέπει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025 τα επίπεδα βίας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής, αναμένεται να παραμείνουν πολύ υψηλά σε σχέση με την πρόσφατη ιστορική νόρμα. Εκτιμάται ως «πιθανή μια ετήσια αύξηση κατά 20%» σε σχέση με το 2024, μια ήδη ιδιαίτερα βίαιη χρονιά. Και το περιορίζω εδώ, μέρα που είναι…

*Κρίνοντας από τη…μετονομασία του “Χ” σε Kekius Maximus- που προχώρησε ο Ελον (ένας είναι…) από την Πρωτοχρονιά, μας βλέπω σε σκηνές Gladiator, αλλά και με Pepe the Frog, e.t.c. Δεν θα πλήξουμε, αν μη τι άλλο…

*Με το…καλημέρα, αυξήσεις στα διόδια. Ενδεικτικά, Ελευσίνα-Πάτρα στα 13,30 (από 12,60) για το Ι.Χ. Και αν σας φαίνονται πολλά, η διέλευση της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου ανεβαίνει στα 15,40 ευρώ…αυτά είναι.

*Σύμφωνα και με τα νέα αυξημένα τιμολόγια, θα απέκλεια κάθε σκέψη για ενδεχόμενη πώληση της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το 2025. Απεναντίας. Ωστόσο, μετά και τη νέα επιστροφή κεφαλαίου (0,85/μτχ) των βασικών μετόχων Reggeborgh/Holterman- Motor Oil/Βαρδινογιάννης θα πρέπει, κάποια στιγμή, (σε εύθετο χρόνο, προφανώς) η διοίκηση να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για την συνέχεια. Δεδομένου ότι η απόδοση των 2 επιστροφών (0,50/μτχ, Ιούλιος 2024+ 0,85/μτχ=1,35 ευρώ/μτχ) αντιστοιχεί σε 65% (βάσει της μέσης τιμής της μετοχής/2,05 ευρώ) θα έπρεπε-εδώ και μήνες- να έχει παρουσιασθεί κάποιο business plan.

*Energy Play: Το ένα- το μεγαλύτερο στην επιχειρηματική/επενδυτική ιστορία- deal “έκλεισε”- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με Masdar για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. To επόμενο “κυοφορείται”: κοινός τόπος πως, επίκεντρο του θα είναι ο όμιλος HelleniQ Energy.

*Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ: η ΔΕΗ είχε (τον Νοέμβριο) το 49,87% των φορτίων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ακολουθούσαν: Protergia/ Metlen με 17,05%, ΗΡΩΝ/ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 11,82%, Elpedison/ HELLENiQ ENERGY με 5,74% και NRG/ Motor Oil με 4,72%. Και Φυσικό Αέριο Ελλάδος/ ΔΕΠΑ Εμπορίας με 3,48%, η ΖΕΝΙΘ/ΕΝΙ με 2,63%, Volterra με 1,67% (έχει εξαγοραστεί από την Metlen) και η Volton με 1,26%.

*Στα deals στην ενέργεια και στην προμήθεια ρεύματος τα προηγούμενα δύο χρόνια πρωταγωνίστησε η Metlen. Στο δίκτυο της Protergia έχουν περάσει μικρότεροι πάροχοι (Watt & Volt, Unison, EfA Energy και Volterra). Ο πρόεδρος και CEO της Metlen, έχει θέσει ως στόχο το μερίδιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να ανέλθει στο 30% έως το 2026. Οπερ… Αλλά και “Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής” ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Motor Oil.

*Θα μπορούσε να δημιουργηθούν συνέργειες και στην λιανική; θα δείξει. Όπως και, απόκτηση του (άλλου) 50% της Elpedison από την HelleniQ Energy. Ο πρόεδρος και CEO Ανδρέας Σιάμισιης έθεσε πρόσφατα ως στόχο για την Elpedison το 10% της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να περιέλθει στην εταιρεία μέχρι το 2026. Όπως και: η εξέλιξη με την κρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Πρακτικά, με την αποεπένδυση της HelleniQ Energy από την ΔΕΠΑ Εμπορίας με την πώληση του 35% στο ΤΑΙΠΕΔ δημιουργήθηκε ένας νέος δημόσιος πόλος στην αγορά ενέργειας. Θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας (στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου) η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», που εκτός από την σταδιακή ενίσχυση των μεριδίων της (στην παροχή ρεύματος) έχει εδραία θέση στο φυσικό αέριο (διαθέτει το μεγαλύτερο πελατολόγιο της αγοράς). Υποθέτω πως, μόλις ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά/διοικητικά με το νέο ΥπέρΤαμείο κ.λ.π θα ανοίξει εκ νέου η διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας ή (και μέσω) της εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τότε, πιθανόν να δούμε και νέο μέτοχο στο μ.κ. Επιμένει η DeA στο ενεργειακό, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι το επόμενο Big Play, μετά το τραπεζικό για το 2025.

*Και μιας ο (τελευταίος) λόγος για τον τραπεζικό κλάδο, την προσεχή εβδομάδα οι επιτελείς των συστημικών τραπεζών θα είναι στο Λονδίνο 8-9 Ιανουαρίου στην 2ημερίδα της Citi.

*Καλά αρχίζει το 2025…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask