Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΚακοκαιρία Daniel: Υγειονομική «βόμβα» στη Θεσσαλία-Μάχη να απομακρυνθούν οι λάσπες και τα...

Κακοκαιρία Daniel: Υγειονομική «βόμβα» στη Θεσσαλία-Μάχη να απομακρυνθούν οι λάσπες και τα νερά

Απόγνωση και καταστροφή επικρατεί στον Θεσσαλικό Κάμπο μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Πολλά χωριά είναι πλημμυρισμένα και αποκλεισμένα, καλλιέργειες και επιχειρήσεις έχουν εξαφανιστεί, ενώ νεκρά ζώα, σκουπίδια και επικίνδυνα υλικά στα λιμνάζοντα ύδατα συνθέτουν την υγειονομική βόμβα που απειλεί την περιοχή της Θεσσαλίας.

Η στάθμη του Πηνειού συνεχίζει να πέφτει αλλά με χαμηλούς ρυθμούς πλησιάζοντας τα 6 μέτρα και τα 60 εκατοστά που είναι και το όριο επιφυλακής. Το βράδυ της Τρίτης η στάθμη των υδάτων ήταν στα 7 μέτρα και τα 20 εκατοστά.

Στη Θεσσαλία, από τα 21 χωριά που πλημμύρισαν, τα 7 (Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς) δεν έχουν οδική πρόσβαση, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος που συνδέει τα Τρίκαλα με τη Λάρισα μέσω Φαρκαδόνας.

Γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, λεπτοσπείρωση, ιός του Δυτικού Νείλου

Παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τις πλημμυρισμένες περιοχές. Σε πολλές από αυτές έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται μετάδοση νοσημάτων λόγω των συνθηκών υγιεινής που επικρατούν, με κυριότερο πρόβλημα τα νεκρά ζώα που δεν έχουν μαζευτεί για να ταφούν ή να αποτεφρωθούν.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι γαστρεντερίτιδες γιατί το νερό έχει έρθει δυνητικά σε επαφή με αποχετεύσεις και έχει μικρόβια.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη γαστρεντερίτιδα μπορεί να πάθει κάποιος μετά από οποιαδήποτε επαφή με το νερό ακόμα και αν το χρησιμοποιήσει για το πλύσιμο των δοντιών και για λόγους υγιεινής ή ακόμα και μετά από επαφή με τα λιμνάζοντα νερά ή τις λάσπες, εφόσον η επαφή γίνει με το στόμα ή τα μάτια.

Επίσης, υπάρχει φόβος και για ηπατίτιδες, κυρίως ηπατίτιδα Α και Ε. Για την ηπατίτιδα Α, όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης υπάρχει εμβόλιο, το οποίο λογικά ο περισσότερος κόσμος το έχει κάνει στην παιδική του ηλικία.

Οδηγίες για τις πλημμυρισμένες περιοχές

«Είμαστε αναγκασμένοι να συνεργαζόμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση, είμαστε στην ίδια πλευρά», είπε, μιλώντας στο MEGA, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται για γρήγορη αποκατάσταση της κανονικότητας.

Αναφερόμενη στα χιλιάδες νεκρά ζώα που υπάρχουν στις πληγείσες περιοχές, η κα Αγαπηδάκη τόνισε:

«Δεν είναι εύκολο να μαζευτούν όλα τα ζώα διαμιάς. Δεν είναι εύκολο και δεν μπορούν να μαζευτούν ζώα σε περιοχές που είναι ψηλά η στάθμη του νερού και δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα κατάλληλα μηχανήματα γιατί χρειάζεται ειδική διαδικασία για να μαζευτούν».

Όπως σημειώνει η ίδια: «Η περιφέρεια σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προσπαθούμε να έχουμε έναν επιχειρησιακό συντονισμό για να γίνει αυτή η δουλειά. Δεν είναι εύκολο να μαζευτούν διαμιάς όλα τα ζώα γιατί δεν έχει ακόμα υποχωρήσει η στάθμη του νερού. Καθώς αυτό προχωρά, εντείνονται και οι προσπάθειες».

Μεγάλο ζήτημα υπάρχει και με την υδροδότηση πολλών περιοχών, όπως και με το κατά πόσο το νερό που τρέχει από τις βρύσες είναι ασφαλές.

«Έχουμε στήσει ένα δίκτυο επιτήρησης. Πέρα από την επιδημιολογική επιτήρηση που κάνουμε για τα λοιμώδη νοσήματα, έχουμε ένα δίκτυο που παίρνουμε δείγματα. Στον Βόλο, με βάση τα δείγματα και τα αποτελέσματα που έχουμε, το νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη χρήση», λέει η αναπληρώτρια υπουργός, επισημαίνοντας:

«Δεν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο, να το πιούμε, να πλύνουμε λαχανικά. Για να τα κάνουμε όλα αυτά πρέπει να βράσουμε το νερό στους 100 βαθμούς 3 λεπτά και μετά να το χρησιμοποιήσουμε».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ