Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚαι ο ενεργειακός χάρτης της Ευρώπης βάφτηκε κόκκινος

Και ο ενεργειακός χάρτης της Ευρώπης βάφτηκε κόκκινος

Μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να αισθάνεται καλύτερα επειδή σήμερα η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα δεν είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη; Σίγουρα όχι διότι η ημέρα ξεκινάει με την τιμή στα 281,03 ευρώ ένα από τα υψηλότερα νούμερα όλων των εποχών. Το ότι σήμερα η Ιταλία και η Γαλλία ή ακόμη και η Σλοβενία ή η Σερβία όπως και η Ρουμανία έχουν φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα, δεν λέει απολύτως τίποτα.

Αυτό που λέει κάτι στον Έλληνα καταναλωτή είναι ότι για τον μήνα Νοέμβριο, η μέση τιμή της μεγαβατώρας έχει πλέον εκτοξευτεί πάνω από τα 230 ευρώ κάτι που θα φανεί πολύ έντονα στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος που θα περιλαμβάνουν μέσα τους και την ενέργεια που καταναλώθηκε μέσα στον Νοέμβριο.

Ειδικά ο λογαριασμός ρεύματος που θα περιλαμβάνει τις καταναλώσεις των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, θα είναι κυριολεκτικά «φωτιά» καθώς από την μία είχαμε την αυξημένη κατανάλωση τον Αύγουστο λόγω κλιματιστικών και χωρίς να υπάρχει κρατική επιδότηση παρά το γεγονός ότι η τιμή του ρεύματος είχε ήδη ξεκινήσει να τραβάει την ανηφόρα, και από την άλλη, είχαμε την εκτόξευση της τιμής του ρεύματος ειδικά από τον Οκτώβριο και μετά.

Το άνοιγμα των φακέλων (ή των email) με τους λογαριασμούς του ρεύματος είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια. Μπορεί τα μέτρα στήριξης να ανέρχονται ήδη σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ -στα 1,1 δις. ευρώ ανέβασε χθες τον λογαριασμό ο υπουργός Οικονομικών- ωστόσο και το κόστος είναι πλέον δυσθεώρητο και λείπουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από τον κατάλογο των δικαιούχων των οικονομικών ενισχύσεων. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ