«Δεν υπάρχει προγραμματισμός, ούτε κάτι αποφασισμένο για πώληση F-16 στην Τουρκία ή για την αναβάθμισή τους. Και πρέπει να το τονίσουμε επειδή δημιουργούνται σενάρια και ειπώθηκαν πολλά, πως υπάρχει μια προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να διερευνήσει ενόψει και της Ουκρανικής κρίσης τις διαθέσεις του Κογκρέσου ως προς την Τουρκία, διαθέσεις που παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικές για να μην πω εχθρικές», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης, αναφορικά με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.
«Υπάρχει μια προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να διερευνήσει προκαταρκτικά τις διαθέσεις του Κογκρέσου από όπου θα περάσει η όποια πώληση, ακόμη και η αναβάθμιση των F -16», διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κρίση δίνει δυνατότητες αναβάθμισης του ρόλου της Τουρκίας, όπως έχει αναβαθμιστεί και ο ρόλος της Ελλάδας». «Ωστόσο, ουδέποτε αυτή η δυνατότητα αναβάθμισης δεν ήταν πιο περιορισμένη από ό,τι είναι σήμερα. Αυτή η τεράστια κρίση στη γειτονιά της Τουρκίας, η μεγαλύτερη μεταπολεμικά – έχουμε έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης – υπό διαφορετικές συνθήκες θα είχαν φέρει την Τουρκία απολύτως μπροστά και στο προσκήνιο, στην καρδιά της Ουάσιγκτον. Θυμάστε τι είχε γίνει όταν ανατράπηκε ο Σάχης το 1979 στο Ιράν, ή όταν έγινε ο πρώτος πόλεμος του Κόλπου το 1991. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο», εκτίμησε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Σήμερα ο γεγονός ότι η Τουρκία είναι αναγκασμένη να συζητά και να διαπραγματεύεται για τα ανταλλακτικά των F-16 – όχι για την αγορά F 16 αυτό είναι μακρινό σενάριο ή των F 35 που είναι ακόμη πιο μακρινό – δείχνει το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, ο πόλεμος στην Ουκρανία προσφέρει κάποιες ευκαιρίες, «διότι η Τουρκία ελέγχει τα στενά, ελέγχει τη νότια ακτή της Μαύρης θάλασσας, έχει ένα πολύ “ακριβό οικόπεδο” γεωστρατηγικά σε αυτή την κρίσιμη περιοχή. Υπό άλλες συνθήκες θα το είχε αξιοποιήσει πολύ περισσότερο σε σχέση με τα σημερινά γνωστά προβλήματα που έχει».
Ο βουλευτής της ΝΔ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία που θα απευθύνει για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός στο αμερικανικό Κογκρέσο. «Είναι πάρα πολλοί λίγοι οι ξένοι πρωθυπουργοί και ηγέτες που καλούνται να μιλήσουν στο Κογκρέσο, σε ένα αμερικανικό πολιτικό σύστημα που είναι εξαιρετικά διχασμένο και πολωμένο, το να έχεις τέτοιου είδους κινήσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, σε κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας, είναι κάτι που σπανίζει, δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν για Έλληνα πρωθυπουργό και δείχνει ότι στην περιοχή μας, στην ανατολική Μεσόγειο, το Κογκρέσο πέρα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πέρα από τους γραφειοκράτες πέρα και από την πολιτική βούληση του Μπάιντεν, παίζει τον δικό του καθοριστικό ρόλο», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι κάτι που δεν το έχουν αντιληφθεί πλήρως στην Άγκυρα και αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να θέλει να βρει έναν δίαυλο επικοινωνίας, αλλά το Κογκρέσο έχει καταγράψει την παραβατικότητα και εκεί το κλίμα παραμένει πού επιφυλακτικό , έχουμε πάνω από 60 γερουσιαστές και βουλευτές που έχουν υπογράψει επιστολές εναντίον της Τουρκίας», ανέφερε.
Ερωτηθείς για τις αντιρρήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στο αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο κ. Καιρίδης δήλωσε ότι τυπικά ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσει θέμα, καθώς η ένταξη νέων χωρών απαιτεί ομοφωνία. «Το κάνει για να διαπραγματευθεί με τους Αμερικανούς. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό, υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία του ως εταίρος και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Εξοργίζει τους Ευρωπαίους και κυρίως του Σουηδούς και τους Φινλανδούς. Παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι που δεν μπορεί να παίξει από ένα σημείο και μετά», πρόσθεσε ο ίδιος.