Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Καίνε» το ΑΕΠ οι καταστροφικές πυρκαγιές;

«Καίνε» το ΑΕΠ οι καταστροφικές πυρκαγιές;

Το ερώτημα εύλογο: οι φλόγες κατέστρεψαν σπίτια, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, και δεκάδες επιχειρήσεις. Ήταν επίσης η αιτία για να ακυρωθούν χιλιάδες κρατήσεις κυρίως στην Βόρεια Εύβοια η οποία περιμένει πολλά κάθε χρόνο από τον τουρισμό. Ποια λοιπόν είναι η επίπτωση στο ΑΕΠ; Θα αποτυπωθεί ή όχι στα συνολικά στοιχεία της φετινής χρονιάς;

Οι φυσικές καταστροφές έχουν το εξής βασικό χαρακτηριστικό: καταστρέφουν ΑΕΠ αλλά ταυτόχρονα γίνονται αιτία για να «γεννηθεί» ΑΕΠ καθώς αποτελούν τον λόγο για τον οποίο ξεκινούν μαζικές ανοικοδομήσεις. Επίσης, η επίπτωση δύσκολα «απομονώνεται» καθώς στην διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας αλληλεπιδρούν πολλοί παράγοντες. Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, εκτιμά ότι η ζημιά στο ΑΕΠ της χώρας από τις πυρκαγιές, μπορεί να φτάσει στα 600-700 εκατ. ευρώ λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της κατεστραμμένης γεωργικής παραγωγής, τον αριθμό των κατεστραμμένων σπιτιών αλλά και των επιχειρήσεων συν βεβαίως τις συνέπειες που θα προκληθούν στο εισόδημα.

Οι συνέπειες δεν θα αποτυπωθούν μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια καθώς υπάρχουν ζημιές που χαρακτηρίζονται ως «διαρκείς» όπως για παράδειγμα η χαμένη γεωργική παραγωγή ή ο τουρισμός που δύσκολα θα αποκατασταθεί την επόμενη σεζόν. Από την άλλη, η γρήγορη εκταμίευση πόρων και η έναρξη των αποκαταστάσεων των ζημιών τόσο μέσα στο δάσος όσο και στα κτίσματα, θα περιορίσει τις απώλειες στον εθνικό πλούτο. 

Τα τραγικά γεγονότα σημειώνονται σε μια θετική συγκυρία όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ταχύτερη του αναμενομένου βελτίωση της κατανάλωσης και μεγαλύτερο από το αναμενόμενο τουριστικό ρεύμα. Το οικονομικό επιτελείο προέβλεπε για φέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6%. Η πρόβλεψη αυτή τώρα χαρακτηρίζεται ως συντηρητική παρά τις πυρκαγιές καθώς οι αφίξεις των τουριστών έχουν φτάσει στο 70% των αφίξεων του 2019 όταν ολόκληρο το οικοδόμημα των φετινών προβλέψεων έχει στηριχτεί στο ότι φέτος θα κλείναμε στο -45%. Αυτή η διαφορά, είναι –σε όρους εθνικού πλούτου- πολύ μεγαλύτερη από τις ζημιές που έχουν προκαλέσει στην οικονομία οι πυρκαγιές. Ως εκ τούτου, με βάση τους ψυχρούς αριθμούς δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν το 2021 κλείσει τελικώς με ανάπτυξη μεγαλύτερη των προβλέψεων του 3,6% παρά τα θλιβερά γεγονότα του Αυγούστου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ