Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΚίνα: Που μπορεί να οδηγήσουν οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις ενάντια στα lockdowns

Κίνα: Που μπορεί να οδηγήσουν οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις ενάντια στα lockdowns

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα με τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις ενάντια στα lockdowns, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Τζογόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζογόπουλο, έχουν συμπληρωθεί σχεδόν τρία χρόνια από τότε που βρέθηκε ο κορονοϊός στην Γιουχάν και έκτοτε η κινεζική κυβέρνηση ακολουθεί πολύ σκληρά μέτρα λοκντάουν, έτσι ώστε να θέτει τον ιό υπό έλεγχο.

“Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ανά περιόδους, όταν κρίνεται από την κινεζική κυβέρνηση ότι υπάρχει κίνδυνος διάδοσης, αποφασίζει η κυβέρνηση, έτσι ώστε ο κόσμος να κλείνεται στα σπίτια του με όρους που είναι τελείως διαφορετικοί από το λοκντάουν, το οποίο εμείς είχαμε συνηθίσει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Αφενός τα μέτρα εκεί είναι πάρα πολύ αυστηρά”, τόνισε ο κ. Τζογόπουλος, αφετέρου το χειρότερο όλων για τους πολίτες είναι ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναγκάζονται να υφίστανται ακριβώς τα ίδια υστηρά μέτρα.

“Ενώ στην αρχή το κινέζικο λοκντάουν έδειχνε να λειτουργεί καλύτερα από αυτά τα οποία κάναμε εμείς στην στη Δύση, στη συνέχεια, δηλαδή από το 2021 που στη Δύση άρχισαν να κυκλοφορούν αυτά τα εμβόλια με τις καινούργιες συνταγές, που ήταν πολύ πιο επιτυχημένες από τις παραδοσιακές που είχαν κάποιες άλλες χώρες του κόσμου, εμείς στη Δύση επιστρέψαμε σε μια κανονικότητα, ενώ στην Κίνα την ίδια στιγμή η κινεζική κυβέρνηση συνέχισε να επενδύει ακριβώς σε αυτή την πολιτική των λοκντάουν”, πρόσθεσε.

Το πρόβλημα είναι, σύμφωνα με τον κ. Τζογόπουλο, ότι η κινεζική κυβέρνηση από τη δική της πλευρά λέει ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύει καλύτερα την ανθρώπινη ζωή. «Διότι πραγματικά αν δούμε τα νούμερα, ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα είναι πολύ χαμηλότερος συγκριτικά με άλλες χώρες αναπτυγμένες της Δύσης. Ποιο είναι το κόστος έτσι ώστε τα νούμερα να είναι πολύ χαμηλότερα; Ακριβώς εδώ βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό και υπάρχει η τεράστια οργή των Κινέζων πολιτών, οι οποίοι περίμεναν εν πάση περιπτώσει ότι η αρχική πολιτική της επιτυχίας των λοκντάουν θα οδηγούσε σε μια σχετική κανονικότητα, σε μια επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό δεν έχει συμβεί, ούτε υπάρχει και η ελπίδα ότι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον, γι’ αυτό και βγαίνουν στους δρόμους» προσέθεσε ο κ. Τζογόπουλος.

Αυτό το οποίο ζητάνε οι Κινέζοι πολίτες, υποστήριξε ο κ. Τζογόπουλος, είναι επί της ουσίας να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα με όρους οι οποίοι αυτή τη στιγμή τηρούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου εκτός από την Κίνα. «Δηλαδή, είναι αδιανόητο για τους Κινέζους πολίτες να βλέπουν και μέσω του διαδικτύου ακόμα και τώρα που γίνεται το Παγκόσμιο Κύπελλο, ότι ο κόσμος πηγαίνει στο γήπεδο, κυκλοφορούν, ζουν κανονικά και οι ίδιοι υφίστανται αυτές τις πολύ άσχημες συνθήκες στην καθημερινότητα τους» συμπλήρωσε ο κ. Τζογόπουλος, σημειώνοντας ότι το χειρότερο είναι δεν έχουν την ελπίδα ότι θα σταματήσει αυτό.

Κατά πόσο η κινεζική κυβέρνηση θα αλλάξει την πολιτική της έτσι ώστε να περάσει στο επόμενο στάδιο, πέρα από την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων, είναι κάτι το οποίο θα φανεί, ωστόσο, επισήμανε ο κ. Τζογόπουλος, αυτό δεν είναι εύκολο. Την ώρα που η ρητορική της κυβέρνησης είναι ότι στην Κίνα είναι πολύ λιγότεροι οι νεκροί σε σχέση με τη Δύση.

«Αν λοιπόν ανοίξουν οι Κινέζοι, ο αριθμός και αυτών που θα εισαχθούν στα νοσοκομεία αλλά και των νεκρών προφανώς θα αυξηθεί. Άρα λοιπόν, σε επίπεδο πολιτικής ρητορικής, θα σταματήσει πλέον η κινεζική κυβέρνηση να μπορεί να επενδύει σε αυτό. Αυτό είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει πολιτικά» τόνισε ο κ. Τζογόπουλος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ