Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚάλπη... και σενάρια με φόντο τον ανασχηματισμό

Κάλπη… και σενάρια με φόντο τον ανασχηματισμό

Πραγματικά αναρωτιέμαι, πότε θα σταματήσει το… έθιμο δημοσιογράφων και πολιτικών, πολιτικών και δημοσιογράφων να ζητάνε εκλογές, την επομένη των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Εάν μετρήσω πόσες φορές έχει κάνει… εκλογές, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο Μητσοτάκης, νομίζω ότι ακόμη θα βρισκόμουν στο εκλογικό κέντρο.

Πραγματικά δεν ξέρω τι σκέπτεται ο πρωθυπουργός. Ούτε τελικά εάν τον πείσουν κάποιοι να στήσει πρόωρες εκλογές. Πότε θα είναι τελικά αυτό το παράθυρo που θα ευνοήσει εκλογικά το κυβερνών κόμμα, ή για να είμαι πιο ακριβής, θα εμποδίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να του καταφέρουν καίριο κτύπημα.

Θα έλεγα απλώς ότι πλέον η κυβέρνηση έχει… κάψει τις έξι από τις εφτά ζωές της. Και πλέον αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Εάν κάποιος διαβάσει πίσω από τους αριθμούς θα δει ότι ο στόχος της πρέπει να είναι πλέον διπλός.

Να… κάψει, στην πρώτη αναμέτρηση με απλή αναλογική, τα σενάρια που θέλουν τον κ. Τσίπρα να προτείνει τον κ. Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό και εκείνον να τον στηρίζει και το κόμμα του να τον στηρίζει.

Αυτό σημαίνει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει να συγκεντρώσουν αθροιστικά 151 έδρες. Η σε περίπτωση που το ΜΕΡΑ 25 μπει και πάλι στη Βουλή, να μην μπορεί να δώσει την ανοχή του σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Ο δεύτερος στόχος της ΝΔ, πρέπει να είναι ταυτόχρονα ίδιος και στην πρώτη και στη δεύτερη κάλπη. Ενα ποσοστό, που στην πρώτη αναμέτρηση να τελειώνει τα σχέδια των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και στη δεύτερη αναμέτρηση να βγάζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Άρα και στην πρώτη και στη δεύτερη εκλογική διαδικασία, η ΝΔ πρέπει να έχει ως σύνθημα την αυτοδυναμία.

Για αυτό πρέπει να πείσει τους κλασικούς ψηφοφόρους του κόμματος ότι η επόμενη αναμέτρηση δεν θα έχει σκοπό να στείλει το μήνυμα στην Πειραιώς, με τη λογική τιμωρίας, στην πρώτη εκλογική διαδικασία με την απλή αναλογική. Διότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό, τότε δύσκολα θα ανατραπούν τα πράγματα στη δεύτερη. Άσε δε που η… τιμωρία μπορεί να φέρει το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Η ΝΔ πρέπει στην πορεία της εκλογικής διαδικασίας να θωρακίζει την παράταξη προς τα δεξιά της και με την πολιτική της να στηρίζει την μεσαία τάξη.

Αυτή τη δύσκολη εξίσωση θα κληθεί να λύσει. Για αυτό, λάθη πλέον δεν θα συγχωρούνται, όπως και η τοξικότητα στις σχέσεις εντός της ΝΔ. Το Συνέδριο θα είναι μια καλή ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί και να λειτουργήσει ως αφετηρία ενότητας όλων των τάσεων που υπάρχουν μέσα στο κόμμα.

Η αναμέτρηση θα είναι σκληρή και δύσκολη. Δεν θα μοιάζει σε τίποτε με αυτή του 2019. Για αυτό τα γράφουμε εγκαίρως προς γνώση και συμμόρφωση.

Οσο για τους ανησυχούντες για το πότε θα στηθούν οι κάλπες, θα τους έλεγα να περιμένουν πρώτα τον ανασχηματισμό. Μετά θα συζητήσουμε τα υπόλοιπα…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ