Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΚάιρο: Με ενεργειακή "σφραγίδα" η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου -...

Κάιρο: Με ενεργειακή “σφραγίδα” η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου – Οι στόχοι της Αθήνας

Με στόχο την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας στην Αν. Μεσόγειο, που αποτελεί “βατήρα” ανάδειξης της Ελλάδος, ως ενεργειακού κόμβου διαμετακόμισης πράσινης ενέργειας προς την ΕΕ, αλλά και την αναζήτηση “αναχωμάτων” στην αναθεωρητική στρατηγική της ‘Αγκυρας στην περιοχή με το σχήμα της Γαλάζιας Πατρίδας και την ραγδαία πολιτική διείσδυση στη Συρία, λαμβάνει χώρα, στο Κάιρο την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Με αυτόν τον τρόπο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινά φέτος έναν διπλωματικό μαραθώνιο για φέτος, καθώς η χώρα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το 2025, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή.

Κεντρικό, βέβαια, σημείο αυτής της συνεργασίας είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, με το έργο GREGY, που προωθείται από την εταιρία ELICA του ομίλου Κοπελούζου

Ήδη, βέβαια, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου, Δρ. Mahmoud Esmat, συμφώνησαν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου. 

Μάλιστα κεντρικό σημείο της όλης συμφωνίας για το έργο, που έχει προϋπολογισμό 4,2 δισ. ευρώ και σχεδιάζεται να μεταφέρει 3.000 MW πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα,  είναι η υποψηφιότητα του αιγυπτιακού Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς (EETC) για μετοχική συμμετοχή.

Όλα αυτά την ώρα που η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου μπαίνει σε μια σημαντική φάση εξελίξεων. Πιο συγκεκριμένα, η τεχνική μελέτη του έργου είναι η επόμενη σημαντική φάση, η οποία θα κρίνει την οριστική όδευση και τα τελικά κόστη. Επίσης έπεται η ανακοίνωση των οικονομικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους. Ήδη, περίπου 20 διεθνείς εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους.

Σημειώνεται ότι το έργο GREGY θα μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, παραγόμενα από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), κυρίως από αιολικά πάρκα που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο. Από τα 3.000 MW, το ένα τρίτο θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, ένα άλλο τρίτο θα εξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το υπόλοιπο τρίτο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. 

Το έργο, δε, αποτελεί, μέχρι τώρα τουλάχιστον, προτεραιότητα και για τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο τοθ στόχιυ για διαφοροποίηση των προμηθευτών ενέργειας της ΕΕ και της απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια έως το 2027. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ