Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΙ. Σμυρλής: Οδικός Χάρτης Διευκόλυνσης Εμπορίου με 4 άξονες και δείκτες απόδοσης

Ι. Σμυρλής: Οδικός Χάρτης Διευκόλυνσης Εμπορίου με 4 άξονες και δείκτες απόδοσης

Με κεντρικό θέμα την έγκριση Οδικού Χάρτη Διευκόλυνσης Εμπορίου πραγματοποιήθηκε σήμερα η 3η Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Διευκόλυνσης Εμπορίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, την οποία συγκάλεσε ως συντονιστής ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής. 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, Εμμανουήλ Μαστρομανώλης, ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γεώργιος Πιτσιλής, ο γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γ.γ. Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Ιωάννης Ξιφαράς, o γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, καθώς επίσης και εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι το μεταρρυθμιστικό έργο για τη διευκόλυνση του εμπορίου συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο στη συλλογική προσπάθεια για ενίσχυση της εξωστρέφειας που αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι η απλοποίηση και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, αλλά και η ενίσχυση της συνδεσιμότητας της χώρας μας λειτουργούν προς όφελος των εξαγωγέων, ενώ αποτελούν και ισχυρό κίνητρο για επενδυτές.

Ο Οδικός Χάρτης Διευκόλυνσης Εμπορίου 2022-2026, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή, διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες: (α) τη θεσμική διακυβέρνηση της διευκόλυνσης του εμπορίου, (β) την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των προ-τελωνειακών διαδικασιών, (γ) την υλοποίηση της ψηφιακής ενιαίας θυρίδας εξωτερικού εμπορίου και (δ) την ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Ελλάδας με γειτονικές χώρες.

Εντός του πλαισίου αυτού, όπως εξήγησε ο κ. Σμυρλής, αναπτύσσονται 21 δράσεις, για τις οποίες η Ομάδα Εργασίας έχει ορίσει δείκτες απόδοσης. Οι δράσεις αυτές αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στην καθιέρωση και ανάπτυξη της ενιαίας θυρίδας εξωτερικού εμπορίου, την ενίσχυση της συνεργασίας με παραγωγικούς / εξαγωγικούς φορείς, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών, την προώθηση της συνεργασίας με όμορες χώρες για τη διευκόλυνση του εμπορίου και την ανάπτυξη αποτελεσματικών συνεργειών μεταξύ δημοσίων φορέων προς όφελος των εξαγωγέων.

Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε, τέλος, στην πρωτοβουλία επέκτασης των πράσινων λωρίδων (Green Lanes) – οι οποίες αποτελούν λωρίδες ταχείας διακίνησης βασικών αγαθών – μεταξύ των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων και των κρατών – μελών της ΕΕ που γειτνιάζουν με αυτές. Εστίασε δε στον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην υλοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας, ως γειτνιάζον κράτος – μέλος με δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ