Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΙ. Σμυρλής: Επιτυχημένη η πορεία των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων Ελλάδας -...

Ι. Σμυρλής: Επιτυχημένη η πορεία των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας

Οι στενοί οικονομικοί δεσμοί Ελλάδας και Γαλλίας επιβεβαιώθηκαν μέσα από σειρά επαφών που είχε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Παρίσι με σκοπό την συμμετοχή του στα επίσημα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών SIAL Paris 2022.

Η Διεθνής Έκθεση SIAL Paris 2022 αποτελεί το εμπορικό γεγονός της χρονιάς για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών με τους εκθέτες να ξεπερνούν τις 6.000 και τους εμπορικούς επισκέπτες τις 150.000. Στην Έκθεση η Enterprise Greece, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, έχει αναλάβει τη διοργάνωση του εθνικού περιπτέρου της Ελλάδας με συμμετοχή άνω των 100 εκθετών, αναδεικνύοντας προϊόντα μεσογειακής διατροφής από όλη την Ελλάδα, με έμφαση στη φέτα και το γιαούρτι. Η συνολική ελληνική παρουσία στη SIAL 2022 αριθμεί πάνω από 300 εκθέτες, συμπεριλαμβανομένων πολλών Επιμελητηρίων και Περιφερειών όπως αυτές της Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Ο κ. Σμυρλής είχε συνάντηση αρχικά με την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Γαλλικού Συνδέσμου Βιομηχάνων, MEDEF International, Géraldine Lemblé, κατά την οποία διαπιστώθηκε η επιτυχημένη μέχρι τώρα πορεία των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας. Ιδιαίτερη αναφορά από τις δύο πλευρές έγινε αφενός στα αποτελέσματα της επιχειρηματικής αποστολής του MEDEF στην Ελλάδα τον Μάιο του 2022 και αφετέρου στο ελληνικό πρόγραμμα ανάκαμψης και στην απορρόφηση κονδυλίων, όπως επίσης και στους τομείς διμερούς οικονομικής συνεργασίας (ΑΠΕ, αμυντικός εξοπλισμός, έργα υποδομών, διαχείριση υδάτων και αποβλήτων, περιβαλλοντική συνεργασία). Επίσης συζητήθηκε η από κοινού προετοιμασία του Ελληνογαλλικού Φόρουμ της 13ης Δεκεμβρίου 2022 στο Παρίσι, η συνεργασία όσον αφορά την ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου και τέλος η ψηφιακή συνεργασία για την μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία του μέλλοντος. Παράλληλα από πλευράς του γενικού γραμματέα υπογραμμίστηκε ο ρόλος της Ελλάδος ως περιφερειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και Βαλκανίων σε τομείς τεχνολογίας / καινοτομίας και ενέργειας

Συνάντηση επίσης είχε ο γ.γ Δ.Ο.Σ.Ε. και με τη διευθύντρια του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Διεθνοποίησης Επιχειρήσεων του υπουργείου Οικονομικών, Magali Cesana, με θέματα συζήτησης το επικείμενο Ελληνογαλλικό Φόρουμ, τις δυνατότητες συντονισμού σε θέματα αναπτυξιακής βοήθειας σε τρίτες χώρες και την μεταρρύθμιση του γαλλικού συστήματος εξαγωγικών πιστώσεων. Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες αξιοποίησης της γαλλικής τεχνογνωσίας από την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων (πρώην ΟΑΕΠ), η επιχειρηματική επέκταση γαλλικών εταιρειών, μέσω της Ελλάδας, σε γειτονικές χώρες και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από γαλλικής πλευράς για συμμετοχή μεγάλων ομίλων σε projects σε τομείς υποδομών, αμυντικού εξοπλισμού, μεταφορών και διαχείρισης υδάτων/αποβλήτων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ