Στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών – Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, για εξέταση των όσων προκύπτουν μετά το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου συνοδεύει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, ο κος Κασουλίδης είπε ότι η Σύνοδος συνήλθε «μετά το διάγγελμα του Προέδρου Πούτιν και τις προθέσεις για δημοψηφίσματα για προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας», σημειώνοντας ότι «το θέμα αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό και θα υπάρξουν σίγουρα πολλές αντιδράσεις, ίσως με επιπρόσθετες κυρώσεις».
«Εμάς, στην Κύπρο, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα δημιουργίας προηγούμενου για προσαρτήσεις» επισήμανε, για να προσθέσει: «θα συμμετάσχουμε και εμείς μαζί με τους άλλους εταίρους στην αντίδραση».
Εξάλλου, αναφερόμενος στις επαφές του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, ο κος Κασουλίδης είπε ότι σε συνάντηση του με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, παρουσία του Τζέφρι Πάιατ, πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και νυν αρμόδιου για θέματα Ενέργειας στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών «συζητήσαμε τα θέματα Ενέργειας, της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αλλά και των αποτελεσμάτων των πρόσφατων γεωτρήσεων. Αναμένονται ίσως και άλλα αποτελέσματα. Πρέπει να κινηθούν σύντομα οι εταιρείες – διότι είναι οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες, η ΕΝΙ στην προκειμένη περίπτωση, η οποία έχει πρόθεση να κινηθεί σύντομα για τη μεταφορά του φυσικού αερίου υπό τη μορφή LNG, πολύ πιθανόν δια των δύο τερματικών της Αιγύπτου, προς την Ευρώπη το συντομότερο δυνατόν, η οποία το έχει ανάγκη, διότι δεν μιλάμε για μακροπρόθεσμες λύσεις, αλλά για πολύ βραχυπρόθεσμες».
Αναφέρθηκε, επίσης στις διμερείς, αλλά και τριμερείς επαφές.
Εξαιτίας των γεγονότων στην Αρμενία κρίναμε σκόπιμο, με τον συνάδελφο Ν. Δένδια, να έχουμε Τριμερή Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τον δοκιμαζόμενο αρμενικό λαό, ο οποίος για μας είναι αδελφός λαός, σημείωσε ειδικότερα και πρόσθεσε: Είχαμε, επίσης, την καθιερωμένη – γίνεται πάντοτε στη Νέα Υόρκη – Τριμερή Συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου και είχαμε ειδικά θέματα να συζητήσουμε αυτή τη φορά τα οποία αποτελούσαν θέματα και της συνεργασίας που μπορούμε να έχουμε με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, υπό τη μορφή 3 συν 1.
Συζητήσαμε, ακόμα, για τη Λιβύη και για τα θέματα που απορρέουν από τις αποφάσεις των ηγετών σε παλαιότερες Τριμερείς Συναντήσεις. Ήταν μια πολύ χρήσιμη Συνάντηση που διεξήχθη στα Γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Αιγύπτου».
Ο κ. Κασουλίδης είχε ακόμα συναντήσεις με ομολόγους του της Βόρειας Μακεδονίας, της Μολδαβίας, του Μαρόκο, της Ανδόρας και άλλων χωρών. «Είναι μια έντονη δραστηριότητα που ‘κόβει δρόμο’, όπως λέμε στην Κύπρο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, διευκρινίζοντας πως η Γενική Συνέλευση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επαφές τόσο σε επίπεδο ηγετών κρατών όσο και Υπουργών Εξωτερικών.