Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΙω. Κεφαλογιάννης: Η καθυστέρηση από πλευράς Τουρκίας για είσοδο Φιλανδίας και Σουηδίας...

Ιω. Κεφαλογιάννης: Η καθυστέρηση από πλευράς Τουρκίας για είσοδο Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ευθεία απειλή στα κοινά συμφέροντα 

Η αναιτιολόγητη καθυστέρηση από πλευράς ‘Αγκυρας για το πράσινο φως της εισόδου της Φιλανδίας, μέχρι πρόσφατα, και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αποτελεί ευθεία απειλή στα κοινά συμφέροντα της Συμμαχίας και ενισχύει έμμεσα τους εχθρούς της.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας σήμερα στο Athens Security Forum που διοργανώνεται από 29 έως 30 Νοεμβρίου από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.).

«Πιστωνόμαστε», είπε αναφερόμενος στην Ελλάδα, «ότι δεν κρυφτήκαμε στα δύσκολα, και μάλιστα σε μία περίοδο που η Τουρκία, με τη δική της επαμφοτερίζουσα στάση και τη συναλλακτική διπλωματία που ασκεί, έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ ως προς τις προθέσεις της και τους απώτερους στόχους της».

Για την Τουρκία, υπογράμμισε ότι «είναι λάθος να συζητάμε για προβλέψιμους ή απρόβλεπτους συμμάχους. Είναι ορθότερο να αναφερόμαστε σε ειλικρινείς και μη ειλικρινείς συμμάχους».

«Και σίγουρα δεν νοείσαι ως ειλικρινής σύμμαχος όταν δεν εφαρμόζεις τις συλλογικές αποφάσεις ως προς την διεύρυνση του οργανισμού του οποίου είσαι μέλος. Δεν είσαι ειλικρινής σύμμαχος όταν στον πόλεμο της Ουκρανίας παίζεις τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου κόντρα στις στρατηγικές επιδιώξεις της Συμμαχίας και με αυτόν τον τρόπο έμμεσα ή άμεσα ενισχύεις τον στρατηγικό σου αντίπαλο, που είναι η Ρωσία» συμπλήρωσε.

«Ακόμα περισσότερο δεν είσαι ειλικρινής σύμμαχος, όταν διατηρείς ένα παράνομο casus belli έναντι συμμάχου σου στην περίπτωση που εκείνος ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, εν προκειμένω τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας» επισήμανε ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης. 

Για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέφερε ότι «διέλυσε μια σειρά από ευρωπαϊκές προσδοκίες και – αν μου επιτρέπετε – αυταπάτες. Προσδοκίες για την συμπερίληψη της Ρωσίας σε μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Και αυταπάτες, όπως αυτή για τα πραγματικά όρια της οικονομικής αλληλεξάρτησης ως μέσο για την εξασφάλιση της ειρήνης».

Για τη σχέση Ισραήλ – Παλαιστίνης, είπε ότι «αποτελεί, ούτως ή άλλως, ένα από τα δυσκολότερα παζλ της σύγχρονης ιστορίας, με τις συνέπειες της μεταξύ τους σύγκρουσης να ξεπερνούν σχεδόν πάντα το γεωγραφικό της αποτύπωμα».

«Δεν υπάρχει, ωστόσο», συνέχισε, «αμφιβολία ότι η αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς έχει αποσταθεροποιήσει εκ νέου την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

«Το βάθος αυτής της αποσταθεροποίησης δεν είναι ακόμη εμφανές. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εύρος το οποίο η σύγκρουση θα αποκτήσει. Διαφορετικές είναι οι γεωπολιτικές επιπτώσεις αν η σύγκρουση Χαμάς – Ισραήλ παραμείνει οριοθετημένη και διαφορετικές αν αυτή εξελιχθεί σε ένα πόλεμο δι’ αντιπροσώπων ή έναν πόλεμο, για παράδειγμα, μεταξύ Ισραήλ – Ιράν» κατέληξε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ