Αν σε μια κανονική χρονιά η 21η Μαρτίου θα σημείωνε απλά το πέρασμα από το χειμώνα στην άνοιξη, φέτος για την Ιταλία σημειώνει την αρχή μιας έντονης εβδομάδας, κυρίως για την Κυβέρνηση Ντράγκι, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρή.
Ειδικότερα και σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να μεταβεί στην πόλη του Πορντενόνε, στη Βόρειο Ανατολική Ιταλία, όπου θα επισκεφθεί το τοπικό γραφείο της Πολιτικής Προστασίας αλλά και hub όπου αποθηκεύονται τα οχήματα και τα υλικά που φεύγουν για την Ουκρανία. Μια σημαντική επίσκεψη στα πλαίσια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την Ουκρανική ανθρωπιστική κρίση και που θα ισχύσει για όλο το 2022.
Το Ουκρανικό θα μπει ακόμη πιο δυνατά στην Ιταλική επικαιρότητα την Τρίτη 22 Μαρτίου, εφόσον στις 11.00 π.μ. αναμένεται η τηλεδιάσκεψη του Πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος θα συνδεθεί ζωντανά με την Ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων. Θα ακολουθήσει ομιλία του Μάριο Ντράγκι.
Την Τετάρτη 23 ο Πρωθυπουργός Ντράγκι θα μιλήσει στο Ιταλικό Κοινοβούλιο (στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ύστερα στη Γερουσία) ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Eurosummit, της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, και της Συνόδου Κορυφής των Χωρών της G7 (24 και 25 Μαρτίου).
Διπλωματική κρίση με τη Ρωσία
Η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε αξιωματούχος του ρωσικού ΥπΕξ κατά της Ιταλίας και του Ιταλού ΥπΑμ Guerini συζητήθηκε εκτενέστερα από τα Ιταλικά ΜΜΕ. Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται πως προκαλεί αίσθηση άρθρο της Corriere della Sera σχετικά με το γεγονός πως τον Μάρτιο του 2020 η ρωσική αποστολή βοήθειας προς την Ιταλία αποτελείτο από 13 αεροσκάφη που μετέφεραν ιατρική βοήθεια σε μια Ιταλία βαθιά πληγωμένη από τον Covid-19.
Το γεγονός πως στη λίστα των 104 μελών της αποστολής υπήρχαν μόνο 28 γιατροί και 4 νοσηλευτές και πως οι υπόλοιποι ήταν στρατιωτικοί γεννά ερωτηματικά σχετικά με τον ρόλο τους σε μια αποστολή ονόματι “Από τη Ρωσία με αγάπη”. Το δημοσίευμα τονίζει επίσης πως τότε η Ρωσία είχε ζητήσει πρόσβαση στα εργαστήρια της Γιουχάν, αλλά η Κίνα δεν δέχτηκε, ενώ στην Ιταλία φαίνεται πως είχαν πλήρη πρόσβαση σε ασθενείς και ποικίλα δεδομένα. Σημειωτέον, στο άρθρο τονίζεται πως η εφημερίδα New Yorker αποκάλυψε ότι “το DNA ενός Ρώσου πολίτη που αρρώστησε στην Ιταλία στις 15 Μαρτίου χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik”.
Η Corriere della Sera διερωτάται λοιπόν ποιές συμφωνίες υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια των δύο μηνών της παραμονής της ρωσικής αποστολής στην Ιταλία. Ο Alexei Paramonov, πρώην Ρώσος Πρόξενος στο Μιλάνο και τώρα Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε τον Ιταλό ΥπΑμ Guerini ως “ένα γεράκι” και κατηγόρησε την Ιταλία πως “ξέχασε τη βοήθεια που έλαβε από το Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας”. Και η εφημερίδα τονίζει πως δεν αποκλείεται ότι “τα αντίποινα θα μπορούσαν να είναι η αποκάλυψη όλων των συμφωνιών που έγιναν σε αυτούς τους δύο μήνες παραμονής του ρωσικού στρατού στην Ιταλία” κάτι που θα αποτελούσε “πραγματικό εκβιασμό που θα μπορούσε να βάλει σε δύσκολη θέση όσους τότε είχαν μοιραστεί πληροφορίες με τους Ρώσους και υπέγραψαν οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες”.
Ενεργειακό
Την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στη συνέχεια της Τετραμερούς Διάσκεψης Ευρωπαϊκού Νότου με θέμα την ενέργεια, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε σε μια ασυνήθιστα περασμένης ώρας συνέντευξη τύπου μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ενέργειας. Ανάμεσα σε αυτά, η μείωση 25 λεπτών στους φόρους που επιβάλλονται στα καύσιμα, η επιβολή του οποίου μέτρου αναμένεται να επιβληθεί ήδη από την Τρίτη 22 Μαρτίου.
Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από την Κυβέρνηση ανέρχονται συνολικά σε 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρόλα αυτά υπήρξαν πολλές επικρίσεις για τα μέτρα, τα οποία από πολλά μέτωπα κρίθηκαν ως ανεπαρκή, σε σημείο που ο κλάδος διανομής των καυσίμων προαναγγέλλει ενδεχόμενες κινητοποιήσεις και η Ένωση Ιταλών Βιομηχάνων Confindustria εξέφρασε “έντονη αμηχανία και απογοήτευση”.
Παράλληλα τονίζεται πως μέχρι στιγμής υπάρχουν επτά εισαγγελείς που ερευνούν ενδεχόμενα φαινόμενα αισχροκέρδειας μαζί με την Ομάδα Οικονομικού Εγκλήματος (Guardia di Finanza) κατόπιν των καταγγελιών της Ένωσης Καταναλωτών Codacons.
Αν και οι τιμές των καυσίμων ήδη έχουν πέσει αρκετά τις τελευταίες ημέρες (από 2,5 Ευρώ ανά λίτρο σε Μιλάνο και Ρώμη την Κυριακή κυμαίνονταν στα 2,1 Ευρώ ανά λίτρο) η νευρικότητα των καταναλωτών παραμένει στα ύψη, τροφοδοτούμενη και από το βαρομετρικό χαμηλό του πολέμου στην Ουκρανία.
ΠΗΓΗ:ertnews.gr