Ολοένα και πιο ευάλωτη φαίνεται να είναι η Κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, σε σημείο που χθες βράδυ ήταν έτοιμος να επικαλεστεί μια ‘παραλίγο κυβερνητική κρίση’ ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Mattarella. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρή, ο λόγος είναι η μεταρρύθμιση του Ιταλικού κτηματολογίου, η οποία προβλέπει την αναθεώρηση και επικαιροποίηση των κριτηρίων χαρτογράφησης ιταλικών ακινήτων αλλά και των κριτηρίων αξιολόγησής τους, που επί του παρόντος βασίζονται σε εκτιμήσεις του 1991.
Σε σχέση με το προ-τριακονταετίας κτηματολόγιο, λείπουν περίπου 1.2 εκατομμύρια νέα κτίρια, μια διαφορά της τάξεως του 20% περίπου, η οποία θα καλυφθεί και με αεροφωτογράφιση των περιοχών. Ένα στρατηγικό μέτρο το οποίο θεωρείται υψίστης σημασίας εφόσον αναμένεται να αλλάξει – μεταξύ των άλλων – τους φορολογικούς συντελεστές σε πολλές πόλεις, αν και η ίδια η Κυβέρνηση τονίζει στο σχέδιο νόμου πως το μέτρο είναι κατατοπιστικό και δεν προβλέπει καμία αλλαγή φορολογίας μέχρι την ολοκλήρωσή του το 2026.
Το απόγευμα της Παρασκευής 3 Μαρτίου λοιπόν καταψηφίστηκε η τροπολογία που ζητούσε τη διαγραφή της μεταρρύθμισης στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής, για μία μόνο ψήφο. Αν και το μέτρο παραμένει σε ισχύ, στην πραγματικότητα εξέθεσε ένα ναρκοπέδιο για την Κυβέρνηση, εφόσον τα κόμματα της Lega και Forza Italia (του Κυβερνητικού συνασπισμού) ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα μαζί με τους Fratelli d’Italia (αντιπολίτευση). Μάλιστα φαίνεται πως ο ίδιος ο Ντράγκι μίλησε με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι (ηγέτη της Forza Italia) σχετικά με το θέμα, αλλά ο Καβαλιέρε φάνηκε κατά του νέου κτηματολογίου.
Η (επαν-)εκλογή του ΠτΔ άλλαξε τα πάντα
Δεν είναι το πρώτο stress test για την Κυβέρνηση Ντράγκι. Στα τέλη Ιανουαρίου ο πολιτικός κόσμος της Ιταλίας είχε δείξει την αδυναμία του να δώσει μια ενιαία απάντηση στο ερώτημα εκείνων των ημερών: ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσει για έξι συνεχόμενες ημέρες ένα απαράδεκτο θέαμα άκυρων ψηφοφοριών στο Ιταλικό Κοινοβούλιο και που κατέληξε τα κόμματα να ικετεύουν τον Sergio Mattarella να αναλάβει μια δεύτερη θητεία ώστε να βγεί η χώρα από το αδιέξοδο.
Όπως είχε συζητηθεί εκείνες τις ημέρες από πολλούς αναλυτές, ο Μάριο Ντράγκι ήταν φανερά εκνευρισμένος από την αναποφασιστικότητα των κομμάτων, αλλά το κύριο πρόβλημα ήταν πως εκτέθηκε και η μεγαλύτερη αδυναμία του Ιταλικού πολιτικού συστήματος: μια Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής να μην έχει μέλλον, όσο ικανός και αν είναι ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Γιατί τα κόμματα παραμένουν πολιτικά κόμματα, με τις δικές τους ιδέες και προσεγγίσεις, και οι πολιτικοί συμβιβασμοί έχουν χρονικά περιθώρια και όρια.
Τεστ αντοχής για τον Μάριο Ντράγκι
Τα Ιταλικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο Ντράγκι είναι “έξω φρενών” για αυτή την εκ νέου, παρολίγο κρίση, η οποία εμφανίζει – ξεκάθαρα πλέον – ένα μέτωπο εντός της Κυβέρνησης.
Η τελευταία δημοσκόπηση της Adirai δείχνει πως μια Κεντροδεξιά συμμαχία (αποτελούμενη από δύο κυβερνητικά κόμματα και το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης) θα ξεπερνούσε το 40% των συνολικών ψήφων. Αναμφισβήτητα, αυτό αποτελεί ένα ελκυστικό δεδομένο για τα τρία κόμματα που αποτελούν την Κεντροδεξιά παράταξη.
Η υπομονή του Ντράγκι αρχίζει να λιγοστεύει. Φαίνεται μάλιστα πως πριν από λίγες μέρες ο ίδιος ο Ιταλός Πρωθυπουργός να είχε πει στην Υφυπουργό Οικονομικών κα. Γκουέρα πως “εάν δεν εγκριθεί το άρθρο 6 (κτηματολόγιο), η κυβερνητική εμπειρία θα θεωρηθεί ως λήξασα”.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, είναι αναπόφευκτο η Κυβέρνηση Ντράγκι να έχει μετρημένο χρόνο μπροστά της, όσο και να μην το παραδέχεται ανοιχτά στις κάμερες ο Πρωθυπουργός. Όπως πολύ σωστά σχολιάζει σήμερα η Ιταλική ηλεκτρονική εφημερίδα Open “προς το παρόν, η Κυβερνητική κρίση έχει αποφευχθεί. Η παραίτηση του Ντράγκι επίσης. Αλλά για πόσο καιρό ακόμα;”
ΠΗΓΗ:ertnews.gr