Τα ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας δεν έχουν εκλείψει. Το αντίθετο. Το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με έλλειμμα 7,36 δις. ευρώ. Όταν όμως μιλάμε για ρυθμό ανάπτυξης (ή ύφεσης) αυτό που μετράει είναι η σύγκριση των μεγεθών με την αντίστοιχη περυσινή χρονιά. Και επειδή το έλλειμμα πέρυσι (λόγω καυσίμων) ήταν στα 9,13 δις. ευρώ, αυτή η διαφορά θα προστεθεί ως πρόσθετο ποσό στο ΑΕΠ. Ένα ποσό της τάξεως των 1,8 δις. ευρώ στο τριμηνιαίο ΑΕΠ που κινείται πλέον στην περιοχή των 50 δις. ευρώ, δεν είναι και αμελητέο. Γιατί αυτό και μόνο μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στο να εμφανιστεί ένας ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 3% και πάνω.
Γιατί «κλείνει» το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο; Ο προφανής λόγος, δηλαδή η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, προφανώς και παίζει καθοριστικό ρόλο. Το έλλειμμα στο περυσινό πρώτο τρίμηνο στο ισοζύγιο καυσίμων ήταν 2,7 δις. ευρώ και φέτος είναι 1,85 δις. ευρώ. Και αυτή η μείωση προκύπτει όχι γιατί μειώθηκε η αξία των εισαγωγών καυσίμων, αλλά γιατί αυξήθηκε η αξία των εξαγωγών σε σχέση με πέρυσι. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μειώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών χωρίς τα καύσιμα. Το έλλειμμα περιορίστηκε στα 5,5 δις. ευρώ από 6,4 δις. ευρώ πέρυσι. Ο λόγος; Η συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών αγαθών χωρίς τα καύσιμα: 9,22 δις. ευρώ πέρυσι, 8,23 δις. ευρώ φέτος. Ένα ολόκληρο δις. ευρώ μέσα σε ένα τρίμηνο.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιούνιο και πριν από τις εκλογές. Τι να περιμένουμε; Ας μην αποκλειστεί μια θετική έκπληξη διότι και το ισοζύγιο συναλλαγών έχει εξελιχθεί πολύ καλά και ο τζίρος των επιχειρήσεων εξακολουθεί να κινείται ανοδικά με ότι αυτό σημαίνει για το μέγεθος της κατανάλωσης. Το μόνο ζητούμενο είναι να φανεί τι έχει γίνει με τα αποθέματα (από το μέτωπο των επενδύσεων τα νέα μάλλον θα είναι ευχάριστα) αλλά και ληφθεί υπόψη ότι η σύγκριση θα γίνει με το περυσινό πρώτο τρίμηνο της εντυπωσιακής ανάπτυξης άνω του 7%.