don't even ask

don't even ask

spot_img

Ισιώνει η μαρκέτα, καθησύχασε αγορές (Κυριάκος), δεν βιάζονται στο ΤΧΣ, οι συμφωνίες Holterman-Βαρδινογιάννη, ο προβληματισμός Λάτση (για ποιόν χτυπάει η καμπάνα), Nova ρεπορτάζ και το ενδιαφέρον για Qual

*Καλημέρα, ψιλο-αποκαθίσταται η ισορροπία στις αγορές. Συνέβαλαν η μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3,3% από 3,5% τον Απρίλιο. Εξέλιξη που δεν την πολυ-περίμεναν οι αναλυτές, με αποτέλεσμα να αναπτερωθούν οι προσδοκίες όσων “βλέπουν” 2 μειώσεις επιτοκίων από την Fed. Σε νέα ιστορικά υψηλά- 5.444 μονάδες για τον S&P500. Χθες οι traders έδιναν 84% (πιθανότητα για μία μείωση επιτοκίων πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου (5/11). Σε ένα τέτοιο σενάριο δεν θα αποκλειόταν και δεύτερη- πάντα σύμφωνα με την χθεσινή εικόνα.

*Διπλή ανάσα για τα ευρωπαϊκά: Αμέσως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε 11 μ.β στο 4,29% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Έως το 1,083$/ευρώ η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα. 

*Ορθολογική η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η συνέντευξη στο Bloomberg. Προφανώς, κύριος αποδέκτης το διεθνές κοινό, οι πανίσχυρες “αγορές” (είδαμε τι έγινε με το μίνι sell off στα γαλλικά ΟΑΤs προχθές), για αυτό και ξεκίνησε από τον σχεδιασμό πρόωρης αποπληρωμής δανείων 8 δισ. Όντως, σε μία περίοδο που το ρίσκο για τα ευρωπαϊκά assets πιάνει “κόκκινο”, η Αθήνα στέλνει το σωστό μήνυμα. Υποθέτω πως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν μιλήσει στο Bloomberg θα έκανε ένα τελευταίο report με τον Δημήτρη Τσάκωνα, θα “μετρήθηκαν” οι δυνατότητες/αντοχές από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ και δόθηκε το ΟΚ. Ευτυχές, σε καιρούς όπως οι τρέχοντες να υπάρχει αφ’ ενός ένας βαθύς γνώστης των αγορών χρέους στον Οργανισμό και ένας πρωθυπουργός που γνωρίζει/καταλαβαίνει το πως έχει η κατάσταση. Και το περιορίζω εδώ, δεν σας πηγαίνω πίσω Summer 2015…τι να λέμε, τώρα. Τα 8 δισ αντιστοιχούν σε δόσεις τριών ετών και είναι η τρίτη φορά που η Ελλάδα προχωρά σε επίσπευση αποπληρωμής δανείων. Not bad, όταν γύρω-τριγύρω διαδραματίζονται τόσα. Για αυτό χαμηλά τη μπαλίτσα. Όμως, ο Κ.Μ ξεκαθάρισε τα της απο-επένδυσης του ΤΧΣ- για το 18,39% του μ.κ της Εθνικής. Από Σεπτέμβριο, και ανάλογα πως θα είναι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές. Σιγά τώρα, πρεμούρα δεν υπάρχει. Υποθέτω ότι, θα δυσαρεστήθηκαν όσοι προεξοφλούσαν (και έπαιζαν) το ενδεχόμενο ενός placement τέλος Ιουνίου- αρχές Ιουλίου. Πάντως σίγουρα όχι, όσοι διαβάζουν DeA και FinUpNews. Μην τα ξανά-λέμε.

*Θεωρώ, πως ιδιαίτερη βιασύνη δεν υπάρχει ούτε για την HellaniQ Energy. Στην ώρα του και σε καλύτερες τιμές (από τα 7,2 ευρώ) το επόμενο placement. Με το 3άρι μπροστά, για την αποτίμηση θα το έβλεπα. Αλλά όχι στις τρέχουσες τιμές.

*Cenergy Holdings- Viohalco- ElvalHalcor: και λίγο rotation δεν βλάπτει, στο μείον 2,43% (9,22 ευρώ) η Cenergy Holdings, στο συν 2,12% (6,26) η Viohalco και στο συν 2,61% (1,89) η ElvalHalcor. Διάθεση μειοψηφικού πακέτου της πρώτης, δεν βλέπω χωρίς το 2άρι μπροστά (σε όρους αποτίμησης).

*Ξανά γυρνώ στην συνέντευξη Μητσοτάκη στο Bloomberg: θα σταθώ στην αναφορά του για το Λαύριο. Ξεκίνησε τον Μάρτιο μια διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Λαυρίου. Κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στα δημοφιλή κυκλαδίτικα νησιά, το λιμάνι είναι κατάλληλο για τουριστική ανάπτυξη, με τη λειτουργία τερματικού σταθμού κρουαζιέρας και μαρίνας για σκάφη αναψυχής. Οκτώ όμιλοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον τον Μάιο για την αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της λιμενικής αρχής. Τα λιμενικά θα συνεχίσουν να έχουν ενδιαφέρον, όπως και οι συνδέσεις (κυρίως οδικές).

*Για την ΔΕΗ η δέσμευση πως το 34% του μ.κ θα παραμείνει στο Δημόσιο, μάλλον ενισχύει την εκτίμηση κύκλων πως η πλευρά του CVC Capital. Ενδιαφέρεται- ακόμη- να αυξήσει το ποσοστό του 10% που έχει-ήδη- (ως cornerstone μέτοχος).

*Αναφορικά με τις μετοχικές εξελίξεις στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η Motor Oil δεν έχει λόγο/δεν προτίθεται να αγοράσει και τη συμμετοχή του Λεωνίδα Μπόμπολα στο μ.κ της ΗΛΕΚΤΩΡ. Επίσης παρατήρησα ότι και οι δύο συμφωνίες Holterman- Βαρδινογιάννη για την πώληση της “Ανεμος” και ΗΛΕΚΤΩΡ έγιναν σε όρους αποτίμησης χαμηλότερης του ενός δισ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; πως δύσκολα θα αφηνόταν η μετοχή να ανέβει πάνω από τα 3 ευρώ. Να δούμε, με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις τι θα γίνει. Ο ένας ενδιαφερόμενος χρειάζεται τα υπάρχοντα κεφάλαια για άλλο project, και ο άλλος που έχει cash τράπεζας δεν έχει λόγο να βιαστεί. Κατ’ αρχήν για το 2024, από 3μηνο 2025 και βλέπουμε.

*Ανακοίνωσε μεγέθη Q1 η Lamda Development, στα 40,2 εκατ. ebitda και πάνω από 670 εκατ. οι εισπράξεις μέχρι τώρα από το Ελληνικό. Τι είπε ο CEO, Οδυσσέας Αθανασίου; “Όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς του Ομίλου ξεκίνησαν το 2024 επιτυγχάνοντας νέα ιστορικά ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας. Οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στο Έργο Ελληνικού συνεχίζουν να αυξάνονται με πάνω από €670εκ εισπράξεις μέχρι σήμερα. ΟΚ, αλλά τι να λένε οι μέτοχοι/επενδυτές της Lamda Development όταν η μετοχή χάνει 1,63% από την αρχή του έτους/έναντι ανόδου 12,23% της αγοράς. Ανατρέχω σε παλαιότερη αναφορά του radar: την ώρα που ο Τύπος αποκαλύπτει και ενασχολείται με τη νέα πολυτελή θαλαμηγό που απέκτησε ο CEO της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου, στα πλαίσια της δημιουργίας ενός προσωπικού του life style στην κοινή γνώμη, ο προβληματισμός για την έκβαση του μείζονος σημασίας εθνικού project του Ελληνικού μεγαλώνει! Οι πληροφορίες λένε ότι σοβαρός προβληματισμός επικρατεί και στο επιτελείο του Σπύρου Λάτση που ήδη έχει στείλει τον γιο του Αλεξ Λάτση σε ρόλο επιτηρητή να επιβλέπει την εξέλιξη των έργων αλλά και των συμβατικών υποχρεώσεων με το Κράτος που έχουν αναληφθεί!

*Μαθαίνω πως, η BC Partners, που στη χώρα μας μέσω της Nova κατέχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, φέρεται να ενδιαφέρεται για να αποκτήσει μετοχική σχέση με την Ευρωλίγκα. Υποθέτω πως, ο Νίκος Σταθόπουλος προσβλέπει και προς Dubai/UAE μεριά, που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωλίγκα. “Σφικτός”- και πολύ μάλιστα- ο mr BCP αλλά χρόνια παθιασμένος με την “πορτοκαλί” μπάλα. Για να δούμε, πως θα μπορούσε να “παντρευτούν” συνδυαστικά με το ενδιαφέρον των Αράβων (για United Group, NOVA, “δίκτυα κεραιών” e.t.c. Εάν κλείσει deal ο Νίκος Σταθόπουλος- έστω για τη NOVA/θα μπορούσε να είναι αγοραστής το CVC Capital; Πάντως με Αλεξ Φωτακίδη η γραμμή επικοινωνίας είναι ανοιχτή.

*Αργεί η κανονικότητα, το βασικό συμπέρασμα από την ανακοίνωση της Jumbo. Τα ξανά λέει ο Απόστολος Βακάκης: Καιροσκοπικές τιμολογήσεις από μεταφορείς και logistics.

*ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 16,72 (1,33%) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 18,92 (0,91%). Από την στιγμή που θα ανακοινωθεί το deal και προχωρήσει η σχετική διαδικασία (λ.χ. δημόσια πρόταση) θα απελευθερωθεί σημαντική ρευστότητα.

*Στα 107,4 εκατ. η αξία συναλλαγών χθες, τα 53 εκατ. στα τραπεζικά χαρτιά: Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank. Με άνοδο οι 3, με πτώση η ΕΤΕ μετά από πιεστικές πωλήσεις, όταν ο Κ.Μ έβαλε “πάγο” στα σενάρια για άμεσο placement από το ΤΧΣ. 

*Performance: μας έλεγε φίλος πως, 30/9/2020 η εταιρεία είχε 100 εργαζομένους, και τώρα 250 -το μεγαλύτερο μέρος εξειδικευμένο και ανώτατης εκπαίδευσης. Αυτά χρειαζόμαστε, μας συμπλήρωσε. Όντως…

*Το χθεσινό 12,29% της μετοχής της Qual στα 1,29 ευρώ, και μάλιστα με συναλλαγές 236 χιλ μτχ προϊδεάζει για ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις σήμερα στην γενική συνέλευση μετόχων. Επαναληπτική γ.σ για αμκ έως 30,1 εκατ.

*Μεθοδικός ο σχεδιασμός των εφοπλιστών: Η Σοφία Σωτηράκου-Τριάντη (σύζυγος Γιάννη Καραγιώργη) έχει αποκτήσει το 32% της εταιρείας, ενώ παράλληλα ο Ηλίας Γκότσης (Eurotankers) έχει αποκτήσει επιπλέον 5% του μ.κ. Γνωστές οι άριστες πολύ σχέσεις Γκότση με Μπάκο – Καϋμενάκη.

*Economist: Ξεκάθαρο προβάδισμα Trump για τις Προεδρικές στις ΗΠΑ. Στις 5 Νοεμβρίου, ο χρόνος είναι πολύς. Όμως, η ανάλυση του Economist έχει πολύ ενδιαφέρον. Για όποιον παρακολουθεί τα σχετικά.

*Όπως επίσης το τελευταίο βιβλίο του Βασίλη Κοψαχείλη: Γεω-επιχειρηματίες, από τον Ιάσονα στον Elon Musk. Ο Βασίλης Κοψαχείλης μας μιλά για την Γεω-επιχειρηματικότητα. Μία νέα έννοια, συμπληρωματική της γεωπολιτικής και της γεω-οικονομίας στη γεωστρατηγική ανάλυση. Είναι ο κρίκος που έλειπε στην ερμηνεία εξελίξεων του παρελθόντος και ένας καλύτερος οδηγός για το παρόν και το μέλλον του κόσμου μας. Με την γεω-επιχειρηματικότητας, ξεκαθαρίζει το τοπίο ποιοι θα μείνουν πίσω και ποιοι πιθανόν θα ηγηθούν στο μέλλον. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, υπό την επιστημονική διεύθυνση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φίλη. Θα επιμείνουμε σε θέματα γεω-οικονομίας/επιχειρηματικότητας.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask