Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΙΕΑ: Καμπανάκι για την επέκταση των υποδομών αερίου

ΙΕΑ: Καμπανάκι για την επέκταση των υποδομών αερίου

Στο μικροσκόπιο βάζει στην έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) τις μεγάλες επενδύσεις που προωθούν επεκτάσεις υποδομών στον κλάδο φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε μια συγκυρία όπου προωθείται απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου τα πλάνα για επέκταση των υποδομών ενέχουν, όπως σημειώνει ο Οργανισμός, στοιχείο αντιφατικότητας.

Έτσι, καλεί δε την κυβέρνηση να σταθμίσει τα δεδομένα για να λάβει αποφάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών. Συγκεκριμένα, η έκθεση της ΙΕΑ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα υπογραμμίζει ότι το φυσικό αέριο διαδραματίζει αυξανόμενο ρόλο στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα, κυρίως λόγω της απολιγνιτοποίησης, αλλά και ως παράγοντας εξισορρόπησης του συστήματος και διατήρησης της ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια. Μάλιστα σημειώνει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο το 2021 κάλυπταν το 41% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής.

Κάνει ειδική αναφορά κάνει η έκθεση στο δίκτυο διανομής σημειώνοντας ότι η επέκταση του θα πρέπει να επανεξεταστεί, σε συνδυασμό με εναλλακτικές λύσεις όπως η κάλυψη της ζήτησης ενέργειας μέσω της ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Σύμφωνα με την έκθεση η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσει τον ρόλο του υδρογόνου και του βιομεθανίου στο ενεργειακό σύστημα και σημειώνει ότι δεδομένης της εποχικότητας της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και της έλλειψης βιομηχανίας στα περισσότερα νησιά, η μεταφορά φυσικού αερίου σε αυτά δεν έχει οικονομική λογική και θα υπονόμευε τους στόχους για το κλίμα.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, η ΙΕΑ θεωρεί ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα σε σχέση με το 2017 όταν είχε εκδοθεί η προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση του Οργανισμού, ωστόσο απαιτείται βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς με τη δημιουργία πλατφόρμας συναλλαγών για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο. Επίσης καλεί τις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν μια διαφανή δευτερογενή αγορά για τη δέσμευση εισαγωγικής ικανότητας.

Για τη ΡΑΕ

Στο μεταξύ για υποστελεχωμένη Ρυθμιστική Αρχή που αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να προσφέρει τις κατάλληλες απολαβές για να προσελκύσει ικανά και έμπειρα στελέχη κάνει λόγο ο Οργανισμός. “Η απαραίτητη εμπειρία και ικανότητα εκτέλεσης των καθηκόντων ενδεχομένως απουσιάζει από τη ΡΑΕ, κάτι που μπορεί να διακινδυνεύσει τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά”. Παράλληλα, ο ΙΕΑ εκφράζει ανησυχίες για τη θεσμική ανεξαρτησία της ΡΑΕ, λέγοντας ότι αν και διαθέτει το δικό της προϋπολογισμό, υπάρχουν σημαντικοί νομικοί περιορισμοί που δεν της επιτρέπουν να τον χρησιμοποιήσει με αποδοτικό και ανεξάρτητο τρόπο. Επίσης, παρατηρούνται περιπτώσεις όπου η κυβέρνηση πέρασε νομοθεσία σε τομείς που εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΡΑΕ, όπως το ΕΤΜΕΑΡ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ