Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑΘ. Ψαλτοπούλου: "Προσοχή" σε γρίπη και άλλους αναπνευστικούς ιούς– Κίνδυνος για τους...

Θ. Ψαλτοπούλου: “Προσοχή” σε γρίπη και άλλους αναπνευστικούς ιούς– Κίνδυνος για τους άνω των 60 ετών

Για την ταυτόχρονη εμφάνιση κορονοϊού, γρίπης και RSV, η οποία ανησυχεί τους επιδημιολόγους, μίλησε στην ΕΡΤ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

«Πράγματι όλα γίνονται λίγο διαφορετικά μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας στα οποία φορούσαμε τη μάσκα μας, γι’ αυτό και είχαμε λίγα περιστατικά γρίπης και αναπνευστικών ιών» δήλωσε η κ. Ψαλτοπούλου.

Αναφορικά με το γεγονός ότι η μάσκα δεν είναι πια υποχρεωτική εξήγησε ότι αυτό συνετέλεσε στο να παρατηρηθεί έξαρση των περιστατικών της γρίπης, τα οποία οδήγησαν σε περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και θανάτους.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, «πρέπει να προσέξουμε και όσον αφορά τον κορονοϊό, αλλά και όσον αφορά και την γρίπη και άλλους αναπνευστικούς ιούς». Όπως είπε στις ηλικίες 60 ετών και άνω υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος να νοσήσει κάποιος γι; αυτό είναι καλό να εμβολίαστούν και εναντίον της γρίπης και του κορονοϊού.

«Δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν την ίδια μέρα. Όταν κάποιος έχει κολλήσει κορονοϊό δεν μπορεί εκείνες τις μέρες να εμβολιαστεί και για τη γρίπη. Καλό είναι να κάνουμε την τέταρτη δόση ως προς τον κορονοϊό, αλλά και να εμβολιαστούμε κατά του ιού της γρίπης», διευκρίνισε.