Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΘ. Σκυλακάκης: Τελειώνει η περίοδος επιδοτήσεων των ΑΠΕ

Θ. Σκυλακάκης: Τελειώνει η περίοδος επιδοτήσεων των ΑΠΕ

Το άνοιγμα της αγοράς των μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας προανήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Economist, το οποίο διεξάγεται από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου, στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός διαμήνυσε ότι προτεραιότητα είναι να μεταβούμε από μια περίοδο επιδοτήσεων, σε μια περίοδο κανονικής λειτουργίας της αγοράς των ΑΠΕ χωρίς επιδοτήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, θα ανοίξουμε την αγορά μπαταριών, με δυο τρόπους. Επιτρέποντας στους ιδιώτες που το επιθυμούν να τοποθετήσουν stand alone μπαταρίες, χωρίς όμως επιδοτήσεις κατά προτεραιότητα και με αυστηρούς χρόνους ηλέκτρισης και επιτρέποντας στους ιδιώτες με εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά που υφίστανται σημαντικές περικοπές να βάλουν μπαταρίες.

Επίσης, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των διαδικασιών, δεσμεύτηκε για την περικοπή της απαιτούμενης εγγύησης των επενδυτών ΑΠΕ κατά 70%, μειώνοντας τα έξοδα για τους επενδυτές και τελικά για τους καταναλωτές. Σχολίασε, δε, ότι η ενεργειακή ασφάλεια μπορεί να επιταχυνθεί με την ανάπτυξη ΑΠΕ σε πολύ μεγάλη κλίμακα. «Γιατί σου ανήκουν, κανείς δεν μπορεί να στις πάρει ούτε να σου σταματήσει το καύσιμο που είναι δικό σου και δωρεάν, είναι ο ήλιος και ο αέρας σου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, σημείωσε ότι το δεύτερο terminal στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε φάση δοκιμών και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία, υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες της χώρας σε LNG. Ο κ. Σκυλακάκης δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί στη σημασία των διασυνδέσεων, είτε αυτές αφορούν το φυσικό αέριο είτε τον ηλεκτρισμό, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «θετική δύναμη που προωθεί τις διασυνδέσεις προς όφελος της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ