Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΘ. Κοντογεώργης: Στο επίκεντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η οικογένεια

Θ. Κοντογεώργης: Στο επίκεντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η οικογένεια

Τις δράσεις της κυβέρνησης στην κατεύθυνση ενίσχυσης της οικογένειας αναπτύσσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Όπως αναφέρει εισαγωγικώς, «στο επίκεντρο της πολιτικής μας, βρίσκεται η ίδια η οικογένεια, η οποία, κατά τη διάρκεια των κρίσεων, λειτούργησε ως ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και συνοχής».

«Η οικογένεια αποτελεί διαχρονικά έναν κοινωνικό θεσμό που μεταβάλλεται. Η οργανωμένη πολιτεία παρακολουθεί τις εξελίξεις στο κοινωνικό πεδίο και παρεμβαίνει με γνώμονα την εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου, όπως έγινε με τη μεγάλη αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και επεκτείνει τη δυνατότητα σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου εξασφαλίζοντας νομική προστασία στις οικογένειες και στα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη, «το ίδιο το Σύνταγμα, εξάλλου, ορίζει ότι η οικογένεια, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του κράτους. Η πυρηνική οικογένεια παραμένει μεν το κυρίαρχο υπόδειγμα, αλλά δεν παύει να είναι πια απλά μία από τις πολλές εκδοχές οικογενειών, δημιουργώντας ασφαλή χώρο συναισθηματικής σύνδεσης και προστασίας».

Εξ άλλου, διευκρινίζει, «θέλουμε σύντομα η γέννηση ενός παιδιού και η απόκτηση στέγης να μην προκαλεί άγχος στα νέα ζευγάρια». Γι’ αυτό και «προς την κατεύθυνση αυτή με τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, αυξάνεται το επίδομα γέννησης και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, αυξάνεται το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες. Αντίστοιχες αυξήσεις αφορούν τα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης για τις οικογένειες με παιδιά, καθώς και την εισαγωγή του κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος πολυτέκνων και τη θέσπιση πλαφόν περιθωρίου κέρδους στο βρεφικό γάλα. Επιπλέον προχωρήσαμε σε μόνιμη αύξηση του οικογενειακού επιδόματος στο δημόσιο».

Όμως, «το μείζον πρόβλημα στέγασης που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι και οι οικογένειες λόγω του αυξημένου κόστους των κατοικιών στην Ελλάδα, απαιτεί τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης στεγαστικής πολιτικής. Αξιοποιώντας και προσαρμόζοντας πολιτικές που έχουν ακολουθήσει χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Αυστρία, εφαρμόζουμε μια δέσμη μέτρων με συνολικό προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσουμε τους νέους ανθρώπους να εξασφαλίσουν προσιτή στέγη, να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα», επισημαίνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και προσθέτει: «Σε αυτήν τη λογική σχεδιάζονται και εφαρμόζονται πολιτικές που αφορούν το παιδί αυτοτελώς, όπως η ανάπτυξη ενιαίου παιδαγωγικού υλικού για τις ηλικίες των βρεφονηπιακών σταθμών, η πρώιμη παρέμβαση στις μαθησιακές δυσκολίες αλλά και η προστασία τους από κάθε είδους κακοποίηση».

Στο πρόβλημα της έξαρσης της σχολικής βίας και συνολικότερα της βίας ανηλίκων, ο Θ. Κοντογεώργης αντιτείνει πως «με τον νόμο ‘Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή’ θεσμοθετήσαμε μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και εκφοβισμού εντός των σχολικών μονάδων, με διπλασιασμό των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, επιμορφώσεις εκπαιδευτικών κ.ά.. Προφανώς χρειάζονται περισσότερα βήματα. Ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας θα υποδέχεται αναφορές περιστατικών σχολικής βίας από μαθητές γυμνασίων και λυκείων, ενώ θα εκκινήσει σύντομα και σχετική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με ταυτόχρονη υποστήριξη, κατά το σχεδιασμό των πολιτικών, από ομάδα παιδοψυχολόγων και ειδικών».

Κλείνοντας, ο υφυπουργός σημειώνει πως «οι παρεμβάσεις είναι σχεδιασμένες, όχι ευκαιριακές. Εργαζόμαστε για να έρθει η στιγμή που βασικές πολιτικές στήριξης για την οικογένεια, την κάθε οικογένεια, που λείπουν από τα μεσογειακά κοινωνικά κράτη, θα θεωρούνται αυτονόητες από τους πολίτες της χώρας. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να οδηγήσει την ελληνική κοινωνία σε καλύτερα επίπεδα από ό,τι πριν τις κρίσεις, αφήνοντας μια παρακαταθήκη πολιτικών που θα δημιουργούν σύγκλιση και θα διακρίνονται μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών της Ε.Ε.». Πολιτικές, οι οποίες «θα προάγουν τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την πρόοδο ως αφετηρία της ανάπτυξης σε μια ανοιχτή κοινωνία. Βήμα – βήμα, δομούμε ένα κράτος, που επιτέλους “βλέπει” τον πολίτη, τον κάθε πολίτη, και μια Πολιτεία που νοιάζεται», καταλήγει στο άρθρο του.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ