Η ελληνο-αμερικανική συμφωνία περί τα εξοπλιστικά, όπως και οι κινητοποιήσεις αγροτών και φοιτητών, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».
Ξεκινώντας από τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες, είπε ότι «όντως ακούμε και βρισκόμαστε σε διάλογο, γιατί προφανώς υπάρχει εύλογη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο -και δεν το βλέπουμε μόνο στην Ελλάδα. Οι αγρότες αισθάνονται ότι πλήττονται, από τις φυσικές καταστροφές κυρίως, και το έχουμε δει με το παράδειγμα του Daniel», ήταν η εισαγωγική επισήμανση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.
«Είναι λογικό», όπως αναγνώρισε, όταν βλέπουν οι αγρότες «να αποκτά η κλιματική κρίση χαρακτήρα κανονικότητας», να εστιάζουν στο πώς θα προστατευθούν, στο τι ενέργειες θα κάνει η Πολιτεία. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί με άμεσες ενισχύσεις στα θέματα που έχουν απασχολήσει τον αγροτικό κόσμο, και σε έκτακτες περιπτώσεις, όπου ο ΕΛΓΑ έχει δώσει πάνω από 1 δισ.».
Ειδικά για τη Θεσσαλία, «έχουν ήδη καταβληθεί περίπου 140 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 40.000 πλημμυροπαθείς, σε επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και αγρότες». Επίσης, «ο μηχανισμός έχει δουλέψει. Προφανώς μπορεί και να υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, γιατί όλοι θέλουν μια άμεση ανταπόκριση».
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η κρατική αρωγή, είναι «εκεί από την πρώτη στιγμή. Κοιτάζουμε μαζί με τους αγρότες για τα προβλήματα που υπάρχουν. Τι μπορεί να βελτιωθεί», εξήγησε επίσης και προσέθεσε: «Αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έχει γίνει, προφανώς ζητάνε το κάτι περισσότερο. Στο πλαίσιο των πραγματικών δυνατοτήτων, των πραγματικών αναγκών και προτεραιοτήτων με βάση και τη συγκυρία, προσπαθούμε να το ικανοποιήσουμε», δήλωσε ο Θ. Κοντογεώργης.
Αλλάζοντας θέμα, για το επικείμενο νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια, σημείωσε ότι «εμείς φέρνουμε μπροστά μια συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, προκειμένου η Ελλάδα να πάψει να είναι μια εθνική εξαίρεση. Προφανώς αναμέναμε ότι θα υπάρχει αντίδραση για το ζήτημα των μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών ιδρυμάτων». Καθώς, πάντως, τις επόμενες ημέρες θα βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, «θα ακολουθήσει η ψήφιση μέσα στο Φεβρουάριο», επανέλαβε.
Ενώ για τις κινητοποιήσεις, επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα θεσμικό περιβάλλον που δίνει τη δυνατότητα στους πρυτάνεις να κινηθούν. Η δική μας βούληση είναι να διασφαλισθούν τα συμφέροντα των φοιτητών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και οι εξεταστικές βέβαια», και συνέχισε εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «όλα θα προχωρήσουν ομαλά με αυτόν τον άξονα». Και, εν τέλει, «να έχουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου και αποκλιμάκωση της κατάστασης».
Επιπλέον, «πιστεύω ότι όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να προχωρήσουμε σε αυτή τη λογική, αλλά και, βέβαια, να σταματήσει η εικόνα απαξίωσης που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν σε σχέση με το δημόσιο πανεπιστήμιο» .
Για την ελληνο-αμερικανική συμφωνία στα εξοπλιστικά, ο Θ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι «η συμφωνία αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση του παραγωγικού και σταθεροποιητικού ρόλου που έχει η χώρα στην περιοχή τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα, πέντε χρόνια. Είναι μια εμπέδωση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων με την αξία που αυτό μπορεί να έχει. Το πλαίσιο της συμφωνίας, η κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει -και θα το αξιοποιήσει στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που θέτει η άμυνα της χώρας, να ενισχυθεί εν προκειμένω η αμυντική ικανότητα και η ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η κυβέρνηση έχει δείξει μια φροντίδα ως προς την ανασυγκρότηση και την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, βάσει των δημοσιονομικών αναγκών και περιορισμών που υπάρχουν».
Κλείνοντας, είπε ότι «ύστερα από συστηματική προσπάθεια αρκετών μηνών και ετών, και του πρωθυπουργού, έχουμε ένα καλό πλαίσιο. Η χώρα μας λειτουργεί σε ένα πλαίσιο πολυμερούς διπλωματίας αλλά και ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας -έτσι θα προχωρήσουμε. Να αισθανόμαστε ασφαλείς, να γινόμαστε ασφαλείς και ό,τι πρέπει να κάνουμε για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, θα το κάνουμε».