Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΘ. Κοντογεώργης: Η κοινωνία αποδέχεται και θα στηρίξει τις αλλαγές στα πανεπιστήμια

Θ. Κοντογεώργης: Η κοινωνία αποδέχεται και θα στηρίξει τις αλλαγές στα πανεπιστήμια

Από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως τις ευρωεκλογές και από τις κινητοποιήσεις των αγροτών ως το νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης πήρε θέση, για όλα τα παραπάνω, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ξεκινώντας από το Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και αφού επεσήμανε εισαγωγικώς ότι το θέμα αφορά ένα άλλο κόμμα, ο Θ. Κοντογεώργης παρατήρησε ότι «τις ημέρες αυτές ακούσαμε περισσότερα για πρόσωπα και διαδικασίες, και λιγότερο για πολιτικές».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, συμπλήρωσε, δική της δουλειά είναι «να φέρουμε τις πολιτικές εκείνες, τις οποίες είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά στον ελληνικό λαό». Χρειάζεται, πάντως, «μια αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση που να μην λέει άλλα τη μία μέρα και άλλα την άλλη, να μπορεί να καταθέτει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων», υπογράμμισε και προσέθεσε:

«Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες (σ.σ. μεταξύ των κομμάτων) αλλά ο πρωθυπουργός έχει δείξει πολλές φορές πως ό,τι αξιόλογο κατατίθεται ως πρόταση στο δημόσιο διάλογο, αυτή αξιοποιείται από την κυβέρνηση, την ενσωματώνει στη δημόσια πολιτική που εφαρμόζει».

Συμπερασματικώς, «ναι μας απασχολεί τι γίνεται ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα» αλλά η απήχηση των εσωκομματικών διεργασιών θα φανεί το επόμενο διάστημα, διευκρίνισε κλείνοντας τη σχετική απάντηση.

Ενώ για τις επικείμενες κάλπες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σημείωσε με έμφαση ότι «οι ευρωεκλογές είναι μια σημαντική κάλπη». Γιατί, όπως εξήγησε στην επόμενη φράση του, «ύστερα από ένα χρόνο διακυβέρνησης, όπου εμείς προχωρήσαμε σε αυτά τα οποία είχαμε πει, θέλουμε μια επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης -και είναι μια πρώτη αξιολόγηση από τους πολίτες πώς κύλησε αυτός ο πρώτος χρόνος. Αφορά, κατά μείζονα λόγο, στο ποια Ελλάδα θέλουμε, σε ποια Ευρώπη, ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να διεκδικήσουν περισσότερα για τη χώρα μας και ποιες είναι οι πολιτικές εκείνες που μπορεί να ενισχύσουν τις εθνικές πολιτικές».

Για το αγροτικό, επανέλαβε την κεντρική κυβερνητική θέση, ότι, δηλαδή, «ό,τι είναι στο πλαίσιο της δικής μας ευχέρειας, να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής και να δώσουμε μια προβλεψιμότητα σε σχέση με το ρεύμα και το πετρέλαιο κυρίως, νομίζω ότι αυτό έγινε. Έχουμε εξαντλήσει τα όρια και αυτό έγινε αντιληπτό από τους αγρότες».

Στα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δε, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών, όπως έκανε χθες ο αρμόδιος υπουργός κ. Αυγενάκης, αλλά και στο πλαίσιο των εννέα χωρών της Μεσογείου. «Από τις ανακοινώσεις της βελγικής Προεδρίας χθες, φαίνεται ότι προχωράμε σε κάποια αναθεώρηση που προφανώς αφορά και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», είπε ακόμη με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «πολιτικές με μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόσημο δεν θα δημιουργούν τόσο μεγάλους περιορισμούς που στο τέλος θα είναι αλυσιτελείς. Με εθελοντικά οικολογικά σχήματα ίσως να έχουμε μεγαλύτερα αποτελέσματα», παρατήρησε παραπέμποντας στις ανακοινώσεις της βελγικής Προεδρίας.

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «οι κινητοποιήσεις πανευρωπαϊκά ενισχύουν το αίτημα και θα δούμε πιο ορθολογικές πολιτικές στον πρωτογενή τομέα». Ενώ εξήρε τη στάση των Ελλήνων αγροτών, οι οποίοι στις κινητοποιήσεις τους, ακόμη και κατά την κάθοδό τους στην Αθήνα, δεν ταλαιπώρησαν άλλους πολίτες.

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο Θ. Κοντογεώργης παρέθεσε δέσμη κυβερνητικών μέτρων, όπως τα μέτρα της μόνιμης μείωσης τιμής ή τα μέτρα που θα έχουν εφαρμογή από την 1η Μαρτίου και «θα δούμε να αποτυπώνονται τις επόμενες εβδομάδες στο ράφι. Αυτό αφορά και τις τιμές τιμοκαταλόγου και κατά πόσο γίνονται πραγματικές εκπτώσεις. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία».

Μέτρα που εφαρμόζονται σε συνδυασμό με τη βασική κυβερνητική πολιτική, αύξησης των εισοδημάτων: «Όσο η οικονομία προχωράει και διατηρούμε μια ανάπτυξη σε καλά επίπεδα, αυτό θα είναι προς όφελος (σ.σ. των εργαζομένων) και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα», τόνισε εξ άλλου.

Κλείνοντας με το κατατεθέν νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, επανέλαβε πως είναι «μια πολιτική και ένα βήμα προς το μέλλον που έχει ωριμάσει». Επίσης, είναι «μια αρχή για όσα πρέπει να γίνουν σε σχέση με την ίδρυση παραρτημάτων ξένων, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ». Όμως, διευκρίνισε, «το νομοσχέδιο αφορά κυρίως την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου», με εργαλεία, όπως η χρηματοδότηση, η ευελιξία, η σχέση με αλλοδαπά ιδρύματα.

Και, εν συνεχεία, «η κυβέρνηση είναι πάντοτε ανοιχτή σε προτάσεις, που δεν έχουν ακουσθεί όμως. Τα θέματα που έθιξε το ΠΑΣΟΚ, δια των χειλέων του προέδρου του, και τα οποία αφορούν σε θέματα αξιολόγησης και πιστοποίησης της ποιότητας, αυτά καλύπτονται στο νομοσχέδιο. ‘Αλλοι λόγοι που δεν αφορούν την ουσία του νομοσχεδίου αλλά κυρίως την πολιτική, υπαγορεύουν δυστυχώς τη στάση των κομμάτων», αντέτεινε ο Θ. Κοντογεώργης

Εν κατακλείδι, «η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία είναι συνεπείς σε αυτό το οποίο έλεγαν προεκλογικά, αλλά εδώ και πολλές δεκαετίες». Επιπλέον, «όσο εξηγούμε τι θέλουμε να κάνουμε, ποιες είναι οι προοπτικές που διανοίγονται, πώς μπορούμε να φέρουμε Έλληνες από το εξωτερικό να δουλέψουν στην Ελλάδα, πώς μπορούμε να σταματήσουμε την “αιμορραγία” των παιδιών μας που σπουδάζουν στο εξωτερικό και να γίνει αυτό εδώ αλλά με υψηλές προδιαγραφές και απαιτήσεις, η κοινωνία αποδέχεται αυτές τις αλλαγές, θα τις στηρίξει -και αυτό έχει μεγαλύτερη αξία».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ