Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΘύμα των προκλήσεων και η παγκόσμια αγορά του fintech;

Θύμα των προκλήσεων και η παγκόσμια αγορά του fintech;

Θύμα των μακροοικονομικών προκλήσεων έπεσε και η παγκόσμια αγορά του fintech, με τις επενδύσεις στον κλάδο να φθίνουν το 2022 και να παραμένουν αρκετά υποτονικές τουλάχιστον το 1ο τρίμηνο του 2023, αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων, η έλλειψη δραστηριότητας IPO, η πτωτική πίεση στις αποτιμήσεις και φυσικά οι αναταράξεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, ήταν οι παράγοντες που κράτησαν χαμηλά την αγορά του fintech το 2022.

Πάντως, ενώ τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τα υψηλά του 2021, το 2022 δεν ήταν γενικά μια κακή χρονιά. Στην πραγματικότητα, ήταν η τρίτη καλύτερη χρονιά για τις επενδύσεις fintech και η δεύτερη ισχυρότερη σε όγκο συναλλαγών.

Σύμφωνα με το “Pulse of Fintech” της KPMG, μετά το ρεκόρ των $238,9 δισ. μέσω 7.321 συναλλαγών το 2021, οι συνολικές παγκόσμιες επενδύσεις fintech με εξαγορές & συγχωνεύσεις (Μ&Α), ιδιωτικά κεφάλαια (PE) και επιχειρηματικές συμμετοχές (VC) μειώθηκαν στα $164,1 δισ. μέσω 6.006 συναλλαγών το 2022.

Ενώ ο τομέας των πληρωμών προσέλκυσε το μεγαλύτερο μερίδιο χρηματοδότησης fintech το 2022 ($53,1 δισ.), το regtech αποτέλεσε τον πιο δημοφιλή τομέα του έτους, με τις επενδύσεις να αυξάνονται από τα $11,8 δισ. το 2021 στα $18,6 δισ. το 2022.

“Με τα επιτόκια να συνεχίζουν να αυξάνονται, οι αποτιμήσεις θα παραμείνουν ένα αρκετά δύσκολο θέμα για κάποιο διάστημα. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αναβολή πολλών από τις μεγαλύτερες πιθανές συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν εάν οι τιμές θα μειωθούν ακόμη περαιτέρω”, η KPMG International σε σχετικό report της.

Καλές οι προοπτικές

Πάντως, παρά τη βραχυπρόθεσμη υποχώρηση στην παγκόσμια αγορά του fintech, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τις επενδύσεις fintech παραμένουν αρκετά θετικές. Κι αυτό λόγω του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της αυξανόμενης εστίασης στην ενσωμάτωση προϊόντων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και σε άλλους τομείς.

“Θα υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για λύσεις fintech, οι οποίες βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα σε τομείς, όπως η ανάλυση δεδομένων που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη, η αξιολόγηση κινδύνου σε πραγματικό χρόνο, αλλά και η προσέλκυση και διακράτηση πελατών”, αναφέρει η έκθεση.

Η πορεία των κρυπτονομισμάτων

Ο τομέας τους regtech θα παραμείνει πιθανότατα ένα από τα πιο ανθεκτικά κομμάτια των επενδύσεων fintech το 2023, πέρα από τις λύσεις B2B σε όλους τους κλάδους fintech.

Ενώ οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αδύναμες το 1ο εξάμηνο του 2023, καθώς οι επενδυτές επανεξετάζουν τις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας και οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο αυστηρότερων κανονισμών για τα κρυπτονομίσματα, ο ευρύτερος τομέας των λύσεων, που βασίζονται στο blockchain, πιθανότατα θα προσελκύσει πρόσθετη προσοχή από τους επενδυτές. Η προσοχή αυτή θα είναι στραμμένη κυρίως στις περιπτώσεις θεσμικής χρήσης, στις διασυνοριακές πληρωμές, στα τυχερά παιχνίδια και στα NFTs.

Πτώση στην Ευρώπη

Οι επενδύσεις fintech στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής μειώθηκαν από τα $79 δισ. μέσω 2.379  συναλλαγών το 2022 στα $44,9 δισ. μέσω 1.977 συναλλαγών το 2022. Οι επενδύσεις στο 1ο εξάμηνο του 2022 ήταν πολύ πιο ισχυρές σε σύγκριση με το 2ο εξάμηνο, με $32,8 δισ. έναντι $12,1 δισ. αντιστοίχως.

Η έλλειψη συναλλαγών fintech άνω του $1 δισ. το 2ο εξάμηνο του 2022 προκάλεσε πολύ μεγαλύτερες πτώσεις, με τη μεγαλύτερη συναλλαγή κατά το 1ο εξάμηνο του 2022 να αφορά την εξαγορά ύψους $3,9 δισ. της ιταλικής SIA, σε σύγκριση με την εξαγορά αξίας $840 εκατ. της βρετανικής Nucleus Financial Group το 2ο εξάμηνο 2022.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ