Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΘολό τοπίο για τις τιμές ρεύματος το καλοκαίρι-Τα μηνύματα Σκυλακάκη

Θολό τοπίο για τις τιμές ρεύματος το καλοκαίρι-Τα μηνύματα Σκυλακάκη

Σε νέα ανοδική ρότα κινείται η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος. Συγκεκριμένα έφτασε για σήμερα στα 117,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Είναι η 8η φορά στις 16 του Ιουνίου, που η μέση της χονδρικής ηλεκτρισμού ξεπερνάει το φράγμα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνοντας τη μέση τιμή πάνω από τα 95 ευρώ, σημαντικά πανω από την τιμή που έκλεισε το Μάιο.

Την ίδια ώρα με το φυσικό αέριο συνεχίζει να κινείται ανοδικά πέριξ των 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη ζήτηση ρεύματος οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για νέες αυξήσεις και μάλιστα σημαντικές για τα τιμολόγια Ιουλίου.

Πάντως υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εικόνα για το πως θα κινηθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς, όπως εξήγησε, η πορεία των τιμών εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες, που καθορίζουν τη συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. «Η τιμή του φυσικού αερίου είναι σήμερα 60-70% και τα δικαιώματα ρύπων 2,5 με 3 φορές πιο πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ και τα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά είναι μειωμένα λόγω του άνυδρου χειμώνα. Εάν δεν είχαμε τη μεγάλη αύξηση στις ΑΠΕ, καθώς εντάσσουμε συνεχώς στο σύστημα νέες μονάδες, οι αυξήσεις τιμών στο ρεύμα θα ήταν μόνιμες», επισήμανε ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο σε μια τέτοια περίπτωση (μόνιμων αυξήσεων) θα παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Αντίθετα, όταν οι αυξήσεις είναι προσωρινές και επίκειται αποκλιμάκωση των τιμών, όπως τώρα, η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία αγοράς κι είναι χαρακτηριστικό ότι και ο ίδιος τον Ιούνιο άλλαξε πάροχο, παραμένοντας όμως στο πράσινο τιμολόγιο, λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας.
Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» ότι έως το τέλος Ιουλίου η μηνιαία καταμέτρηση θα καλύπτει το 85-90% των παροχών, γεγονός που, όπως εξήγησε, θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, για τις οποίες οι έλεγχοι είναι αυξημένοι κατά 65% το πρώτο διάστημα του 2024 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Ανέφερε ακόμη ότι από το φθινόπωρο έρχεται το νέο δυναμικό-«πορτοκαλί» τιμολόγιο που θα συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση της ζήτησης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ