*Καλό Μήνα, κατ’ αρχήν. Με θετικό “ταμείο” έκλεισε ο Ιούλιος για τους επενδυτές, με επίσης θετικό και το 7μηνο. Έτσι οι κάθε λογής θεσμικοί, διαχειριστές θα έχουν ένα ακόμη πιο ευχάριστο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου. Για το δεύτερο, θα εξαρτηθεί από την στάση που θα τηρήσουν έναντι της προβληματικής οικονομίας της Γαλλίας. Όπως σημείωνε την Δευτέρα η Dea, έχει δοθεί άτυπη περίοδος χάριτος για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών. Να κάνουν “ταμείο” και οι διάφοροι χορηγοί, οι πολυεθνικές, οι διαφημιστικές κ.λ.π business as usuall και από την επομένη της λήξης βλέπουμε. Ωστόσο, χθες τελευταία ημέρα του Ιουλίου και τα νεότερα από το μέτωπο του πληθωρισμού δεν ήταν και τα καλύτερα.
*“Τσίμπησε” στην ευρωζώνη, στο 2,6% (από 2,5% τον Ιούνιο), ενισχύθηκε αρκετά στην χώρα μας, στο 3% από 2,5% ( ! ). Σαφέστατα αρνητική εξέλιξη για τα καθ’ ημάς. Όχι δηλαδή πως δεν περίμεναν αύξηση οι διάφοροι φορείς, πλην όμως το 3% ήταν το άνω όριο του εύρους των προβλέψεων τους. Όμως, για να δούμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό το 2,6% για την ΕΚΤ: Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία του πληθωρισμού προκαλούν πονοκέφαλο στην ηγεσία της ΕΚΤ καθώς παίζουν καταλυτικό ρόλο στην λήψη των αποφάσεων για την νομισματική πολιτική. Υπενθυμίζεται πως η μέση εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιούλιο έκανε λόγο για 2,5% ή και 2,4%.
*Εύλογο, συνεπώς, το alert στην Φρανκφούρτη, σχεδόν αντανακλαστικά με την ανακοίνωση των πρώτων στοιχείων. Η διαχείριση καθίσταται ακόμη πιο δυσχερής καθώς, ο πληθωρισμός σημείωσε αναπάντεχη άνοδο στην Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της Γερμανίας, ενώ ανοδικά κινήθηκε και σε Γαλλία. Για να μην επικαλεστώ και τον ρυθμό ανάπτυξης: η αύξηση του πληθωρισμού έρχεται επίσης με φόντο τα στοιχεία για την πενιχρή ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη που δημοσιεύτηκαν πριν από μερικά 24ώρα. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η Γαλλία και η Ισπανία είχαν και οι δύο καλύτερες επιδόσεις από τις προβλέψεις και η Ιταλία επιβραδύνθηκε ελαφρά.
*Για αυτό και τις τελευταίες ημέρες η DeA κάνει λόγο για ιδανικούς αυτόχειρες. Σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη καθώς οι Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Κριστίν Λαγκάρντ ενεργούν σαν να…πυροβολούν τα πόδια της ευρωπαϊκής οικονομίας. Να υποθέσω πως η Γερμανίδα, αναβαπτισμένη μετά την επανεκλογή της, θα επιχειρήσει από κοινού με την Γαλλίδα να δουν εάν μπορούν και πως να διασώσουν ότι διασώζεται. Τι δεν επικοινωνούν απ’ ευθείας οι 2 κυρίες, ΟΚ. Κάτι μου έλεγαν-από Φρανκφούρτη- παλαιότερα για τις σχέσεις τους αλλά δεν έδινα βάση. Θα μου πείτε, αυτό είναι το πρόβλημα, ποια θα έχει την πρωτοκαθεδρία; δηλαδή με το ποια έχει την πρώτη θέση στο ballroom του “Τιτανικού”; Επειδή όλα, ακόμη και αυτές οι λεπτομέρειες έχουν την σημασία τους.
*Όσον αφορά στον πληθωρισμό της ελληνικής οικονομίας στο 3% (από 2,5%) θα έλεγε κάποιος πως εκ του αποτελέσματος κρίνεται η πολιτική της κάθε κυβέρνησης, των εκάστοτε υπουργών. ΟΚ και μπορεί ο υπ. Ανάπτυξης να επικαλείται και τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών που “μετρούν” μειωμένες τιμές κατά 1,56% τον Ιούλιο (σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2023) σε 13 από τις 23 κατηγορίες βασικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. Πλην όμως, η εικόνα είναι εν μέρει στρεβλή ακόμη και με όσα “μετρά” το ΙΕΛΚΑ. Το έχω ξανά πει, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αν μη τι άλλο το “παλεύει” χρησιμοποιώντας και 2-3 “έξυπνα” εργαλεία, όμως η απόδοση είναι πολύ αργή. Σε νέα, δεύτερη για τον Ιούλιο, συνάντηση με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων οργανωμένου λιανεμπορίου ζήτησε να ρίξουν τις τιμές, να μειώσουν το περιθώριο κέρδους. Σύμφωνα με παλαιά καραβάνα του κλάδου- εδώ και καιρό σε δ.σ εισηγμένης στο ΧΑ- ρόλο joker όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ μπορεί να διαδραματίσει η Lidl. Πως; μου εξηγούσε πως, οι Γερμανοί ακολουθούν επιθετική τιμολογιακή πολιτική (κυρίως μέσω προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας) σε περιόδους που “σφίγγει” ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Έτσι “τσιμπάει” σταθερά μερίδια αγοράς από τον πρώτο “Σκλαβενίτη” και ρίχνει στην τρίτη θέση τον άμεσο ανταγωνιστή ΑΒ Βασιλόπουλο. Η Lidl ρίχνει τις τιμές σε βασικά είδη, προσελκύει πελατεία και έμμεσα υποχρεώνει τους άλλους να ακολουθήσουν. Θα έχει πλούσιο και με στοιχεία ρεπορτάζ η DeA από 15Αύγουστο και μετά.
*Προσώρας, είδα την χθεσινή έκδοση εντόκου από τον ΟΔΔΗΧ. Μικρή και σύντομη, 13 εβδομάδων-3μηνών, by the book. Σημείωσα και την απόδοση των κρατικών ομολόγων: GR10Y στο 3,323% έναντι 3,668% του ΙΤ10Υ, και 3,027% του FR10Y. Στο 3,131% το SP10Y και στο 2,927% το Ρ10Υ. Δεδομένης της κατάστασης και συγκριτικά πάντα, σχετικά καλά πάμε.
*Άνοιξαν την αυλαία της ανακοίνωσης μεγεθών 6μηνου η Πειραιώς (πριν την συνεδρίαση) και Eurobank (μετά). Κερδοφορία 333 εκατ. στο Q2 για την Πειραιώς, μου άρεσε η Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων στο 18% στο 6μηνο, προκύπτει ένα RoaTBV στόχος στο 15% για το 2024. Not Bad. Την βλέπω στα 5 δισ plus την αποτίμηση της Πειραιώς, πριν της Παναγίας.
*Όμως, είδα και το άλλο, ξανά διευρύνθηκε η “ψαλίδα” στα επιτόκια. Επικαλούμαι πάντα τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Τον Ιούνιο του 2024, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,57%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,78%, με αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων να αυξηθεί στο 5,21% από 4,98% που ήταν τον Μάιο. Παράλογο το spread, για να μην αναφερθώ σε κατόχους πιστωτικών καρτών.
*Ακολούθησε η Eurobank. ΟΚ, Χρήστος Μεγάλου και Φωκίων Καραβίας πέρασαν την χθεσινή συνεδρίαση, με θετικό αποτύπωμα στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Στο συν 3% η Πειραιώς, στο συν 2,75% η Eurobank. Ανοίγει και άλλο η “ψαλίδα” στις αποτιμήσεις Πειραιώς vs Alpha Bank. Σήμερα είναι η σειρά της Εθνικής, θα έχει προηγηθεί-πριν την έναρξη της Optima Bank. Ρώτησα γνωστό-γνώστη του παρασκηνίου του κλάδου τι βλέπει προς το τέλος 2024, σε όρους αποτίμησης και μου απάντησε Εθνική vs Eurobank 1,5/1 δηλαδή την Εθνική στην δεύτερη θέση.
*Ένα συν 13% έβαλαν από τον ΟΤΕ στην τσέπη τον Ιούλιο όσοι εμπιστεύτηκαν τον Κώστα Νεμπή, προσβλέποντας πως η αλλαγή ηγεσίας θα “ξυπνούσε” και χρηματιστηριακά τον Οργανισμό.
*Για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, ότι είχε να σημειώσει/εκτιμήσει η DeA το έκανε στην αποτίμηση του 1,5 δισ. των 2 δισ μετά ακολούθησαν κι άλλοι που ανακάλυψαν την ΤΙΤΑΝ America. Επόμενος στόχος της στήλης τα 3 δισ.
*Bet και το 1 δισ για την Optima Bank, μην ξεχνιόμαστε.
*Οι σχέσεις μου με τη Μύκονο είναι ανύπαρκτες, ωστόσο νησιώτες οι οποίοι και γνωρίζουν και έχουν business στο “νησί των ανέμων” μου έλεγαν για την επιλογή του Ανδρέα Ν. Φιορεντίνου. Επιλογή της Όλγας Κεφαλογιάννη, για την θέση του γ.γ του ΕΟΤ, με πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση στον τομέα του τουρισμού και της διοίκησης. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ την περίοδο 2012 – 2014, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.
*Μετά την ΔΕΗ και την Protergia και η ΗΡΩΝ ανακοινώνει πως θα διατηρήσει σταθερές τιμές των τιμολογίων ηλεκτρικού και τον Αύγουστο. Συνεπώς, ποδαρικό σήμερα- και Καλό μας μήνα- με αμετάβλητες τιμές.
*Σκουπίδια: Η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με πρόστιμα για την απουσία μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με τις χωματερές να ζουν και βασιλεύουν στα δημοφιλή νησιά μας. Η περίπτωση της Σαντορίνης- προ ημερών- ενδεικτική, και όχι μόνον… Η απουσία σχεδίου και πολιτικής βούλησης, μαθαίνω, έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε τουριστικούς παράγοντες με ρόλο κι έρεισμα στο κυβερνών κόμμα…. Και οι διαμαρτυρίες φτάνουν πια στο Μέγαρο Μαξίμου…
*Κυρίαρχος και στον κλάδο των απορριμμάτων ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως στις παραχωρήσεις και το κατασκευαστικό. Θα μπορούσε να υπάρξουν συνέργειες με τον όμιλο της Motor Oil; Λέω ΄γω ενέργεια, απορρίμματα, κατασκευές…μία σκέψη κάνω.
*Το “νερό” και τα μάτια σας. Όλο και πληθαίνουν οι αναφορές/προειδοποιήσεις για λειψυδρία. Προφανώς και υπαρκτό το πρόβλημα. Μία επενδυτική λύση είναι η εξειδικευμένη Unibios/ex Βιοσώλ. Ωστόσο, (κυρίως) σε ΕΥΔΑΠ και (δευτερευόντως) σε ΕΥΑΘ όλο και κάποιοι “τσιμπολογούν” κομμάτια. SoftWeb, DotSoft, OK αλλά όχι και με τη μία 200% πάνω η αποτίμηση. ΑΙ δεν είναι, ούτε και dotcoms αλλά με μέτρο παιδιά.
*Αυτά, για αρχή Αυγούστου. Θα έχουμε να πούμε αρκετά το πρώτο 15νθήμερο- διάστημα που όσο και αν αποτελεί περίεργο οι παρασκηνιακές ζυμώσεις για τα επερχόμενα, από Σεπτέμβριο θα είναι εργώδεις. Η DeA εδώ θα είναι…να τα λέμε. Και πιστέψτε με θα είναι πολλά…