Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΘετικό και υποσχόμενο το ντεμπούτο της Noval Property στο Χρηματιστήριο

Θετικό και υποσχόμενο το ντεμπούτο της Noval Property στο Χρηματιστήριο

Θετικό ήταν το χθεσινό ντεμπούτο στο ελληνικό χρηματιστήριο για τη μετοχή της Noval Property, του βραχίονα του ομίλου Viohalco στον τομέα της ανάδειξης και εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας. Εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση 126.431.958 μετοχές, με κωδικό στο ΟΑΣΗΣ «NOVAL» και τιμή εκκίνησης τα 2,78 ευρώ, ενώ η παρουσία της ήταν ήπια θετική.

Η μετοχή έκλεισε στα 2,8065 ευρώ με άνοδο 0,95%, έχοντας υψηλό ημέρας στα 2,82 ευρώ (+1,44%), ενώ διακίνησε ισχυρό όγκο 233.890 τεμαχίων μέσω 656 χιλ. ευρώ τζίρου.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας φιλοδοξεί να «σπάσει» την κακή παράδοση που έχει ο κλάδος χρηματιστηριακά στη χώρα μας, καθώς σχεδόν όλες οι προηγούμενες περιπτώσεις, κινήθηκαν και κινούνται σε κλίμα απαξίωσης, με ελάχιστες ή τουλάχιστον μικρές συναλλαγές, μακριά από το ευρύτερο κλίμα της αγοράς σε μόνιμη βάση.

Η μετοχή εισήχθη με discount 30% ώστε να μπορέσει να προσελκύσει επενδυτικό κοινό και retail, κάτι που πέτυχε σε ένα βαθμό, καθώς όπως είπε χθες κατά την τελετή έναρξης στο Χρηματιστήριο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παναγιώτης Καπετανάκος, την εταιρεία εμπιστεύτηκαν εκτός της EBRD και 87 ξένοι και Έλληνες θεσμικοί και 4.752 ιδιώτες, δηλαδή επενδυτές retail.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο του listed real estate στην Ελλάδα και διεθνώς, η δημόσια προσφορά υπερκαλύφθηκε 2,28 φορές είπε ο κ. Καπετανάκος, ενώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 354,8 εκατ. ευρώ στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.

Ο κ. Καπετανάκος, αναφέρθηκε και στο υβριδικό επιχειρηματικό μοντέλο της Noval Property, που περιλαμβάνει και ακίνητα εισοδήματος και ανάπτυξη ακινήτων, τις αστικές αναπλάσεις, το χαμηλό δανεισμό, τον διπλασιασμό της αξίας του χαρτοφυλακίου την τελευταία πενταετία, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής της μετοχής ο πρόεδρος του Χ.Α. Γιάννος Κοντόπουλος τόνισε πως η Noval Property δεν είναι άγνωστη στο ελληνικό επενδυτικό κοινό, καθώς το 2021 εξέδωσε το πρώτο «πράσινο ομόλογό» της ύψους 120 εκατ. ευρώ και το έθεσε προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο Αθηνών. Η κίνηση αυτή καθιστά σαφές ότι η προτεραιότητα της είναι η βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε και στην ευρύτερη αγορά, καθώς η Noval Property είναι η 14η εταιρεία του κλάδου real estate που μπαίνει στο Χ.Α., ενός κλάδου που καλύπτει το 5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

Το χαρτοφυλάκιο της Noval Property

Η Noval μπήκε στο Χ.Α. με ένα ευρύτατο, σύνθετο και με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά χαρτοφυλάκιο που δεν προσιδιάζει με των υπολοίπων εισηγμένων ΑΕΕΑΠ της χώρας, ενώ είναι η μοναδική εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα στην οποία συμμετέχει η EBRD, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κάτι που δείχνει τη σοβαρότητα του εγχειρήματος.

Διαθέτει ένα σύγχρονο και ιδιαίτερα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο 61 ακινήτων, συνολικής δομημένης επιφάνειας 471.000 τ.μ. και συνολικής αξίας 591 εκατ. ευρώ, που εκτείνεται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς (κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα και πάρκα, αστικές αναπλάσεις, logistics, ξενοδοχεία αλλά και κατοικίες που είναι ο νέος τομέας που ανοίγεται η εταιρεία.

Μέσα σε λίγα χρόνια έχει επιτύχει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης, με το σύνολο του ενεργητικού της να ανέρχεται στα 670 εκατ., την εσωτερική λογιστική της αξία στα 427 εκατ. και τα καθαρά κέρδη του 2023 στα 65 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα 164% σε σχέση με το 2022, υποβοηθούμενα από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων ως αποτέλεσμα της αύξησης της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων εισοδήματος.

Ο πρόεδρος του Χ.Α. Γιάννος Κοντόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της Noval Property Παναγιώτης Καπετανάκος
spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ