Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΕΠΙΣΤΗΜΗΘεσσαλονίκη: Πολλά υποσχόμενα εργαλεία για τη διαχείριση της επιληψίας οι φορετές τεχνολογίες

Θεσσαλονίκη: Πολλά υποσχόμενα εργαλεία για τη διαχείριση της επιληψίας οι φορετές τεχνολογίες

Επανάσταση στη διαχείριση της επιληψίας μπορεί να φέρει η ενσωμάτωση wearable (φορετών) τεχνολογιών με επεμβάσεις εργοθεραπείας καθώς με την παρακολούθηση και υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο παρέχουν τη δυνατότητα της ενίσχυσης της ασφάλειας και της αυτονομίας των ατόμων με επιληψία.

   «Οι φορετές τεχνολογίες αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πρόοδο στη διαχείριση της επιληψίας, προσφέροντας παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, άμεση υποστήριξη και πολύτιμα δεδομένα για εξατομικευμένη θεραπεία. Ενσωματώνοντας αυτές τις συσκευές με την εργοθεραπεία, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να βελτιώσουν την αυτονομία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με επιληψία» επισημαίνονται σε αναρτημένη ανακοίνωση, με τίτλο «Χρήση wearable τεχνολογιών για την παρακολούθηση και υποστήριξη ατόμων με επιληψία στην καθημερινότητά τους», την οποία παρουσιάζουν η καθηγήτρια Εργοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Μυρτώ Πατάγια Μπακαράκη και ο στρατιωτικός ψυχολόγος στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, Θεοφάνης Δουρμπόης, στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

   Η ανακοίνωση βασίστηκε σε βιβλιογραφική ανασκόπηση, συνδυάζοντας ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα από διάφορες μελέτες για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των wearables στη διαχείριση της επιληψίας.

   Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι wearable τεχνολογίες έχουν αναδειχθεί ως πολλά υποσχόμενα εργαλεία για την παρακολούθηση των επιληπτικών κρίσεων και την παροχή άμεσης υποστήριξης, ενισχύοντας έτσι την αυτονομία και την ασφάλεια των ασθενών. Παράλληλα σημειώνεται ότι η ενσωμάτωση φορητών τεχνολογιών με επεμβάσεις εργοθεραπείας έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη διαχείριση της επιληψίας. «Παρέχοντας παρακολούθηση και υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο, τα wearables μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλεια και την αυτονομία των ατόμων με επιληψία. Επιπλέον, τα δεδομένα που συλλέγονται μπορούν να ενημερώσουν εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας, βελτιώνοντας τα συνολικά αποτελέσματα υγείας. Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπιστούν αρκετές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της συμμόρφωσης των χρηστών, της διαχείρισης του κόστους των συσκευών και της διατήρησης του απορρήτου των δεδομένων. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μακροπρόθεσμες μελέτες για την αξιολόγηση της διαρκούς αποτελεσματικότητας και αποδοχής των wearables», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην αναρτημένη ανακοίνωση.

   Ωστόσο, επιστήμονες που παρουσιάζουν την ανακοίνωση σημειώνουν ότι «απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των wearables σε αυτόν τον τομέα, την αντιμετώπιση προκλήσεων που σχετίζονται με τη συμμόρφωση των χρηστών, το κόστος και το απόρρητο των δεδομένων».

   Στις 85.000 ανέρχεται ο αριθμός των ατόμων με επιληψία στην Ελλάδα

   Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.), που διοργανώνει το Συνέδριο, επιληψία είναι μια χρόνια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει περισσότερους από 65 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, καθιστώντας την μία από τις πιο κοινές νευρολογικές διαταραχές. Στην Ελλάδα περίπου 85.000 άτομα έχουν επιληψία. Η άγνοια, η κοινωνική προκατάληψη, η απρόβλεπτη κρίση, η ανησυχία για το μέλλον σχετικά με την εκπαίδευση, εργασία, οικογένεια, οδήγηση, ασφάλεια καθώς και η υπερπροστασία των παιδιών με επιληψία είναι προβλήματα που σχετίζονται με τη σωστή διάγνωση και ενημέρωση. Η έλλειψη ευαισθητοποίησης, βασιζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα, έχει επιζήμιες επιπτώσεις στη ζωή όσων έχουν πληγεί από επιληψία. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ένα ποσοστό γύρω στο 30% έχει διαγνωστεί λανθασμένα ότι έχει επιληψία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ