Στο αδικαιολόγητα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών και άλλων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, χωρίς να μπορεί να κρύψει την απογοήτευση της. Η καθηγήτρια, στη σημερινή τακτική συνέντευξη τύπου, είπε χαρακτηριστικά ότι αυτό το ποσοστό θα μπορούσε σαφώς να είναι υψηλότερο (από το 51% των νοσηλευτών και το 77% των γιατρών που είναι σήμερα). Παράλληλα έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το εμβόλιο της ΑstraZeneca αναφέροντας ότι από μόνο 18 περιστατικά θρομβώσεων έχουν καταγραφεί στις 20 εκατομμύρια δόσεις.
Η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για την πανδημία στη χώρα μας, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία του εμβολιασμού στην οποία συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα με τα εμβόλια της AstraZeneca.
«Η χώρα μας μετά την αξιολόγηση που έγινε συντάχθηκε με τον EMA και τον ΠΟΥ συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς και παρακολουθώντας συνεχώς ότι νεότερο προκύπτει από τα επιστημονικά δεδομένα» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν το θέμα οι πολίτες: «οι οποίοι στην πλειονότητά τους προσήλθαν στα ραντεβού τους, επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στο θέμα του εμβολιασμού».
Η κυρία Θεοδωρίδου είπε χαρακτηριστικά ότι σε 20 εκατ. δόσεις του AstraZeneca έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις θρομβώσεων και από αυτές, η πλειονότητα αφορά γυναίκες μικρότερες των 54 ετών.
Σε κάθε περίπτωση-όπως είπε- συνεχίζεται ο έλεγχος και δίνονται οδηγίες για συνεχή ροή ενημέρωσης και προς τους θεράποντες, αλλά και προς τους εμβολιαζόμενους.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής πρόσθεσε επίσης πως το εμβόλιο του κορωνοϊού προστατεύει από την εισαγωγή στο νοσοκομείο και από τους θανάτους, όμως δεν προστατεύει από άλλα νοσήματα: «Συμβαίνουν και εκδηλώνονται άλλα νοσήματα και θάνατοι, που δεν θα πρέπει να σχετίζονται με τους εμβολιασμούς», διευκρίνισε.
«Ο εμβολιασμός για να βγούμε από αυτή τη λαίλαπα παραμένει η μόνη λύση και οι όποιες ανεπιθύμητες ενέργειεςσημειώνονται θα πρέπει να τεκμηριώνονται πριν δημιουργήσουν κλονισμό σε οποιοδήποτε εμβολιαστικό πρόγραμμα» σχολίασε επιπλέον η Μαρία Θεοδωρίδου.
«Θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα τα ποσοστά εμβολιασθέντων υγειονομικών»
Η καθηγήτρια, με αφορμή την εκτεταμένη και επικίνδυνη διασπορά της λοίμωξης κορωνοϊού στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Μεταξά» από εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν αλλά και ασθενείς, τοποθετήθηκε και στο θέμα της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης των υγειονομικών, που ως γνωστών είναι οι πρώτοι στη λίστα εμβολιασμού από τον περασμένο Ιανουάριο.
«Τα ποσοστά των υγειονομικών θα μπορούσαν σαφώς να είναι πολύ καλύτερα. Ελπίζουμε ότι βήμα βήμα αυτό θα βελτιώνεται όταν βλέπουν τι επιπτώσεις έχει η διάδοση του κορωνοϊού μέσα σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον» είπε χωρίς να μπορεί να κρύψει την απογοήτευση της.
Επίσης ανέφερε ότι νοσούν και όσοι έχουν κάνει μια ή δυο δόσεις του εμβολίου όμως αυτό είναι σπάνιο. Στο σύνολο των εμβολιασθέντων ως σήμερα στη χώρα μας, αυτοί που έχουν νοσήσει ξανά είναι τις τάξεως του 0,2%.
Θεμιστοκλέους: Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τους 70-74
Από την πλευρά του ο Γ.Γ. της ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοινώσε γνωστοποίησε ότι έγιναν σήμερα 21.000 εμβολιασμοί ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 1.464.000.
Επίσης επανέλαβε ότι στις 26 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-74, ενώ στις αρχές Απριλίου για τους 65-69. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, την 1η Απριλίου ανοίγουν και τα άλλα δύο mega εμβολιαστικά κέντρα, το ένα στο Ελληνικό και το άλλο στο κλειστό Περιστερίου.
Ρ. Μελά