Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΘα πρέπει να ανησυχούν οι επενδυτές από το πλαφόν στα επιτόκια;

Θα πρέπει να ανησυχούν οι επενδυτές από το πλαφόν στα επιτόκια;

Οι δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια εξασφαλίζουν μια ασπίδα προστασίας για τα δάνεια τους καθώς με την ενεργοποίηση του πλαφόν η δόση θα σταματήσει να ανεβαίνει ακόμη και αν το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο.

Επειδή όμως έχει το νόμισμα δύο όψεις, θα αναρωτηθεί ο μέτοχος και ο επενδυτής της τράπεζας; Και τον λογαριασμό από αυτό το μέτρο ποιος θα το πληρώσει; Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι μέτοχοι μάλλον θα πρέπει να είναι ήσυχοι.

Ας διαβάσουμε προσεκτικά τα όσα ανακοίνωσαν ή ετοιμάζονται να ανακοινώσουν οι τράπεζες.

Πρώτον διεύρυναν τα εισοδηματικά κριτήρια για το πρόγραμμα επιδότησης που υποχρεώνει τις τράπεζες να καταβάλλουν το 50% της ζημιάς από την αύξηση των επιτοκίων στα ευάλωτα νοικοκυριά. Πόσο θα είναι το κόστος;

Προς το παρόν είναι ζήτημα αν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 1500 άτομα. Θα φτάσουμε στον στόχο των 40-45.000 νοικοκυριών; Δύσκολα καθώς με το κριτήριο του να είναι το δάνειο «πράσινο» έχουν αποκλειστεί πολλοί ευάλωτοι. Θα είναι το κόστος μεγαλύτερο από 15-20 εκατ. ευρώ; Είναι ζήτημα. Και ερχόμαστε στο πλαφόν. Το πιθανότερο ε΄ναι ότι θα μπει κοντά στα σημερινά επιτοκιακά επίπεδα.

Πόσες αυξήσεις θα κάνει ακόμη η ΕΚΤ; Άλλες 50 μονάδες βάσης; Αυτό το κόστος θα απορροφήσουν οι τράπεζες. Όμως την ίδια στιγμή θα πρέπει να βλέπουμε και το τι γίνεται στο σκέλος των καταθέσεων.

Διότι αν και πάλι -όπως συμβαίνει μέχρι τώρα- δεν αυξηθούν τα επιτόκια ειδικά στους απλούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου, το spread των τραπεζών θα συνεχίσει να αυξάνει. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ